به گزارش خبرگزاری شبستان، تازه ترین متن گزارش پنل کارشناسی کمیته تحریم شورای امنیت علیه ایران که هر 90 روز یک بار به روز می شود، در روز 24 تیر منتشر شد که متن کامل آن در ادامه می آید. گزارش متعاقب 90 روزه بند 18 (بند اچ) قطعنامه 1737 (2006)
24 تیر 1392/ 15 ژوئیه 2013
متن انگلیسی
رئیس محترم، اعضای برجسته کمیته.
1. افتخار آن را دارم تا گزارش کمیته رسمی متعاقب قطعنامه 1737 (2006) در ارتباط با بند 18 (اچ) قطعنامه مذکور را به استحضار برسانم. این گزارش بازه زمانی 6 مارس تا 15 ژوئن 2013 را پوشش میدهد، در این زمان کمیته سه جلسه مشورتی غیررسمی تشکیل داد و با استناد به روند بدون اعتراض، که در بند 15 شرایط پیشبرد امور کمیته بدان اشاره شده، تحقیقات بیشتری به انجام رساند.
2. مایلم با دادن اطلاعات به روز از فعالیتهای شورا در زمینه برخی امور مندرج در گزارش 6 مارس خود به شورا آغاز کنم.
3. در ماه مارس گزارش دادم که کمیته مشغول بررسی واکنش مناسب به نتیجه گیری متفق الرأی هیئت در گزارش 11 ژانویه 2013 آن است که در آن آمده بود پرتاب موشک شهاب 1 و شهاب 3 در حین مانور نظامی پیامبر اعظم 7 تخطی از بند 9 قطعنامه 1929 (2010) است. کمیته در تاریخ 12 آوریل با ایران نامه نگاریهایی داشت و از این کشور خواست در عرض چند روز نظر خود را درباره نتیجه گیری هیئت اعلام کند. متأسفانه ایران تا به امروز پاسخی نداده است. کمیته مستحضر است که دبیر شورای امنیت در نتیجه این اتفاق شخصاً در 28 ژوئن به موضوع ایران رسیدگی کرد تا ببیند آیا ایران میخواهد به زودی به این مسئله پاسخ دهد. کمیته در حال حاضر اقدامات بعدی را تحت بررسی دارد که اعلام هشدار به پیاده سازی کمکی توسط برنامه ممنوعه موشکهای بالستیک ایران در این برنامه قرار دارد. تعدادی از اعضای کمیته، با تایید هیئت کارشناسان، این گونه نظر دادند که پرتاب موشک نقض آشکار قطعنامه 1929 (2010) محسوب میشود و در نتیجه تمامی کشورهای عضو باید تلاش خود در جهت اعمال تحریم مرتبط با موشکهای بالستیک بر ایران را دو برابر کنند. در این مرحله برخی از اعضای کمیته با این نظر موافق نیستند. کمیته بر آن است در گزارش نود روزه بعدی مطالب جدید تری در این رابطه مطرح کند.
4. من هم چنین به اتفاقی اشاره کردهام که توسط یکی از کشورهای عضو گزارش شده است. در این گزارش از جلوگیری از حرکت یک کشتی که مشکوک به حمل تسلیحات غیرقانونی از ایران به کشور مذکور بود اطلاعاتی داده شده است. هیئت کارشناسان گزارش خود در زمینه نتایج تحقیقات در مورد این اتفاق را در تاریخ 22 آوریل به کمیته تسلیم داشته است. کارشناسان در این گزارش نتیجه گرفتهاند که این پرونده نقض یا «نقض احتمالی» بند 5 قطعنامه 1747 (2007) به حساب میآید. بسیاری از اعضای کمیته بر این عقیده بودند که شواهد ارائه شده در این گزارش برای اثبات این که ایران تعهدات خود را از طریق دور زدن تحریمها از راه واردات قاچاقی تسلیحات در خاور میانه زیر پا گذاشته است کفایت میکند. دیگر اعضا معتقد بودند که نبود شواهد مستدل تر -چون اسناد مختلف درباره منشأ تسلیحات نبود- نتیجه گیری صریح را توجیه نمیکند. کمیته موافقت کرد تا نامهای به ایران ارسال شود که در آن ضمن ابراز نگرانی از یافتههای هیئت از این کشور خواسته شود به نتیجه گیری هیئت توجه کند و نظر خود را در این باره اعلام نماید. این نامه در تاریخ 21 می به ایران ارسال شد و از این کشور خواسته شد در عرض 15 روز پاسخ خود را اعلام کند. متأسفم که باز هم باید بگویم ایران، تا به امروز، به این نامه هم پاسخی نداده است.
5. کمیته همچنان لزوم و چگونگی واکنش به گفتههای علنی مقامات ایرانی که در دسترس همگان است و توسط هیئت جمع آوری شده را بررسی میکند. این کمیته هم چنین مظنونین به دریافت کمکهای نظامی ایران، از جمله جهاد اسلامی فلسطین، حماس و حزب الله را با توجه به احتمال بالقوه نقض بند 5 قطعنامه 1747 (2007) را نیز تحت بررسی دارد. در حالی که برخی از اعضای کمیته پاسخ رسمی ایران در رابطه با این موضوع را ارزشمند میدانستند برخی دیگر بر این اعتقاد بودند که در نبود شواهد تایید کننده عینی هم چون تسلیحات به دست آمده یا مواد مرتبط چنین نامهای اقدامی زودهنگام خواهد بود. هیئت کارشناسان هم اکنون مشغول بررسی محتوای این گزارشهاست تا مشخص کند شواهد عینی وجود دارد یا خیر. کمیته منتظر است تا در زمان مقرر این گزارش را دریافت دارد.
خانم رئیس.
6. در جریان تهیه گزارش کنونی کمیته مکاتباتی از سوی تعدادی از کشورهای عضو دریافت داشت. ایشان در این مکاتبات از اقدامات کشورشان در جهت تحقق تصمیمات مرتبط اتخاذ شده توسط شورای امنیت صحبت کرده بودند.
7. یکی از این کشورها، در نامهای که در تاریخ 4 مارس 2013 ارسال داشته، گزارشی را منتقل کرده که در آن از محمولههای ضبط شده توسط مقامات آن کشور در بازه زمانی سه ماهه سوم و چهارم سال 2012 و اقدامات اتخاذ شده برای جلوگیری از انتقال محمولههای مظنون به حمل مواد ممنوعه به ایران صحبت شده است. یکی دیگر از کشورهای عضو، در نطق شفاهی که در تاریخ 8 مارس ایراد کرد، توجه کمیته را به پرونده فردی که به دلیل صادرات محصولات دو منظوره، در قالب شیرهای کنترل، به ایران متهم شناخته شده بود جلب نمود. یکی دیگر از کشورها در دو نامه جداگانه، که هر دو در تاریخ 18 آوریل به رشته تحریر درآمده بودند، اطلاعاتی درباره پرونده دادگاهی علیه دو تبعه ایران که متهمند به طور غیرقانونی تلاش کردهاند محصولات دو منظوره را به ایران صادر کنند به اطلاع کمیته رسانید. یکی دیگر از کشورهای عضو در تاریخ 12 آوریل گزارش داد که یک کشور سوم ژیروسکوپ فیبر نوری را پس از کشف این که قرار بوده از آن کشور سوم دوباره به ایران صادر شود به این کشور تحویل داده است. در نهایت یکی از کشورهای عضو در تاریخ 6 ژوئن به کمیته اطلاع داد که بازرسی محمولههای باری که به مقصد ایران میروند نشان داده محمولهای از فیبر کربن به سمت ایران در حرکت بوده است. این محموله باری جریمه شد و مشخص شد بدون داشتن مجوزهای ضروری بارگیری شده است. هیئت کارشناسان بررسی پرونده صادرات شیرهای کنترل را به نتیجه رسانده است و در حال حاضر مشغول بررسی دیگر پروندههاست.
8. یکی از کشورها در تاریخ 21 می 2013 اطلاعات جانبی در اختیار کمیته و هیئت کارشناسان قرار داد که به عقیده این کشور میتوانست در اجرای احکام این دو نهاد مفید فایده باشد.
خانم رئیس.
9. در جریان نشستهای مشورتی غیررسمی 28 می، هماهنگ کننده هیئت کارشناسان کمیته را درباره گزارش نهایی 2013 هیئت، که تاکنون با عنوان سند شورا s/2013/331 منتشر شده، توجیه کرد. در جلسه توجیهی کمیته ایشان بر این نکته تاکید کردند که ایران همچنان میکوشد وسایل لازم برای اقدامات ممنوعه خود را با استفاده از روشهای خریداری پیچیده، از جمله استفاده از شرکتهای صوری، سند سازی و واسطه گری، از خارج از کشور تهیه کند. کشورهای عضو برای مقابله با چنین اقداماتی به هوشیاری و تجربه بیشتر، خصوصاً در حوزه شناسایی وسایل دو منظوره، نیازمندند. ایشان از این حیث از کمیته خواستند راههایی برای کمک به کشورها در اجرای اقدامات تحریمی پیدا کنند و این کار را از طریق راهنمایی در زمینه زبان قطعنامهها و هم چنین تعهدات گزارش دهی کشورها به انجام برسانند. ایشان در ادامه بر این نکته تاکید ورزیدند که بنا به ارزیابی هیئت کارشناسان ایران هم چنان برای تهیه اجزای اصلی مورد نیاز در برنامه اتمی و موشکی ممنوع خود به واردات کالاهای خارجی وابستگی دارد و همین موضوع لزوم تحریمهای موجود را بیش از پیش محرز میکند. اعضای کمیته از گزارش نهایی هیئت کارشناسان استقبال کردند. دیگر اعضای کمیته متذکر شدند که هیئت کارشناسان باید در چهارچوب دستورات خود و تحت راهنمایی کمیته فعالیت داشته باشد. آنها بر اهمیت پی گیری کار هیئت کارشناسان توسط کمیته تاکید ورزیدند.
10. کمیته در جریان نشستهای مشورتی غیررسمی خود در 17 ژوئن بررسی خود از گزارش هیئت کارشناسان را ادامه داد و پیشنهادات ارائه شده در گزارش هیئت را به دقت مورد مطالعه قرار داد. کمیته در حال حاضر واکنشهای پیشنهاد شده به این پیشنهادات را بررسی میکند که اعمال این پیشنهادات که مورد حمایت اجماعی کمیته است هم در میان آن دیده میشود.
11. در رابطه با هیئت کارشناسان مفتخرم اعلام کنم که به تبع تصمیم شورا در قطعنامه 2105 (2013) تاریخ 5 ژوئن 2013 در راستای گسترش اختیار هیئت تا تاریخ 9 جولای 2014، دبیرخانه هم اکنون گامهای اجرایی مرتبط با جلسات هیئت کارشناسان را نهایی کرده است. هیئت کارشناسان در تاریخ 3 جولای 2013 دستور کار خود برای سالهای آتی بر اساس بند 3 قطعنامه 2105 را تسلیم کرد. از طرف کمیته مایلم تلاش هیئت کارشناسان در کمک رسانی به کار کمیته را ارج بنهم. پیشاپیش از همکاری پرثمر با هیئت در دوازده ماه پیش رو و در شرایط فرمان جدید استقبال میکنیم.
خانم رئیس.
12. خوشحالم اعلام کنم که کمیته در تاریخ 21 مارس دستور کار نیمه اول سال 2013 خود، که در تاریخ 26 مارس به خدمت شما ارسال شد، را به کار گرفته است. کمیته گامهایی را برای تعبیه این سند، از جمله به روز رسانی دو سند مهم یعنی «نوشتههایی در توصیف اعمال قطعنامههای 1737، 1747، 1803 و 1929» و «سند وقایع کمیته و هیئت کارشناسان»، برداشته است. سند وقایع در یک نطق شفاهی در تاریخ 30 آوریل به سمع و نظر کشورهای عضو رسیده است و هر دو سند در پایگاه اینترنتی کمیته در دسترس هستند.
13. کمیته، در راستای دستور کار خود و با کمک هیئت کارشناسان، در تاریخ 24 ژوئن جلسه توجیهی عمومی برگزار کرد که در آن اطلاعاتی درباره کار کمیته و هیئت کارشناسان به حضار ارائه شد. این جلسه فرصت مغتنمی برای تعامل با اعضای سازمان ملل درباره کار کمیته و دسترسی و شفاف سازی بیشتر از فعالیتهای این نهاد به حساب میآمد. در همین رابطه مفتخرم اعلام کنم بیش از 100 مقام در این جلسه حضور پیدا کردند و جلسه پرسش و پاسخ پرشوری پس از اتمام سخنرانیها برگزار شد. به اعتقاد من این جلسه برای شرکت کنندگان و هم چنین کمیته از اهمیت به سزایی برخوردار بود و من بر آنم فرصتهایی این چنینی به جهت تعامل در آینده باز هم ادامه داشته باشند.
14. بنا به دستور کار مطرح شده، کمیته در نظر دارد اقدامات بیشتر جهت گسترش گزارشهای ملی از روندهای اجرایی، شفاف سازی و همکاری با دیگر نهادهای فرعی شورای امنیت را بسط دهد؛ فهرست تثبیت شده افراد و نهادهایی که داراییهای آنها ضبط شده و حق سفر از آنان سلب گردیده است را مورد بازبینی قرار دهد؛ از واکنشهای خود نسبت به موارد عدم تبعیت گزارش شده ارزیابی داشته باشد؛ و از طریق پیامهای کمکی اجرایی به کشورها کمکهایی ارائه دهد. امیدوارم در گزارش بعدی که در ماه سپتامبر به محضر شورا ارائه میکنم بتوانم اطلاعات جدیدی از عملکرد شورا در رابطه با این اقدامات به استحضار برسانم.
خانم رئیس.
15. کمیته در تاریخ 26 مارس 2013 از طریق هسته مرکزی فهرست زدایی تقاضایی جهت فهرست زدایی از بانک فرست ایست اکسپورت (FEEB) دریافت داشت؛ این نهاد در حال حاضر در فهرست تثبیت شده کمیته قرار دارد. هسته مرکزی در تاریخ 27 ژوئن اطلاعات جدیدی از عرض حال دهنده را به کمیته اعلام کرد. کمیته بر اساس روندی که در قطعنامه 1730 معین شده از طریق نامهای به تاریخ 1 جولای به هسته مرکزی اطلاع داده که برای بررسی این تقاضا به نود روز وقت بیشتر نیاز خواهد داشت.
16. در حال حاضر کمیته پیشنهادی را روی میز کار خود دارد که در تاریخ 7 ژوئن به عنوان یک مطلب متعاقب بند 26 قطعنامه 1929 به دست ایشان رسیده است.
17. در گزارش آخر خود به درخواست معلقی جهت خارج کردن یک فرد گماشته شده از فهرست ممنوعیت پروازی جهت شرکت در کنفرانس عالی رتبه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سنت پترزبورگ در ژوئن 2013 اشاره کردهام. اکنون میتوانم بگویم که کمیته این تقاضا را به انجام رساند ولی درخواست بعدی جهت خروج اسم آن فرد از فهرست ممنوعه جهت شرکت او در نشست کشورهای صادر کننده گاز، که در جولای 2013 در مسکو برگزار شد، را رد کرد. کمیته هم چنین تقاضای خارج کردن اسم یک نفر دوم تعیین شده از لیست ممنوعیت پروازی برای شرکت در کنفرانس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سنت پترزبورگ را رد کرد.
18. در حین روند گزارش دهی کمیته اطلاعی دریافت کرد که به بند 5 (سی) c قطعنامه 1737 در رابطه با انتقال منابع پرتودهی یونیزه شده جهت کنترل کیفیت لولاهای جوشکاری شده در منابع گازی ارجاع داشت. در همین اثنا یک اطلاع دیگر، متعاقب بند 5 قطعنامه 1737 (2006) و بند 4 قطعنامه 1747 (2007) دریافت کرد که به موضوع پرداخت حقالزحمه تحت قراردادی که قبل از وارد شدن اسم آن فرد یا نهاد به فهرست تنظیم شده باشد میپرداخت.
خانم رئیس.
19. کمیته هم چنان تلاشهای خود جهت کمک به دولتها و سازمانهای بینالمللی در امر اعمال اقدامات مرتبط شورای امنیت را ادامه میدهد. کمیته، در اثنای تهیه گزارش، به سؤالاتی که توسط دو کشور عضو مطرح شده بود پاسخ داد. این سؤالات درباره حضور یا عدم حضور نهادهایی خاص در فهرست تثبیت شده بودند. کمیته از تمام اعضا خواهشمند است برای داشتن اطلاعات بیشتر به فهرستی که در وب سایت کمیته قرار دارد مراجعه کنند.
20. در زمان تهیه گزارش کمیته تعدادی استعلام در رابطه با اعمال تحریمها دریافت داشت. کمیته جبران خسارت سازمان ملل (UNCC) در نامهای به تاریخ 14 مارس، از کمیته خواست تایید کند اعطای حمایت مالی به دو ادعای زیست محیطی در رابطه با ایران ناقض نظام تحریمها نیست. کمیته در حال بررسی پاسخ مناسب است و امیدوارم به زودی بتوانیم در این رابطه به کمیته جبران خسارت سازمان ملل مطالبی عنوان کنیم. یکی دیگر از بخشهای سازمانی نظام سازمان ملل، که تقاضای خود را به طور محرمانه اعلام کرده بود، در تاریخ 4 آوریل از کمیته خواست امکان انجام فعالیتهای مد نظر این نهاد در ایران بدون نقض تحریمها را بررسی کند. این سازمان، در نامهای که بعداً در تاریخ 10 آوریل ارسال کرد، از درخواست خود صرف نظر کرد و اعلام داشت تصمیم گرفته فعالیتهای خود در ایران را فعلاً به حالت تعلیق درآورد.
21. یکی از کشورهای عضو، در نامهای به تاریخ 6 می، درخواست کرده بود در زمینه سامانه اطلاع رسانی قابل اجرا در حوزه محمولههایی که بنا به قطعنامههای مرتبط ضبط شدهاند شفاف سازیهایی صورت بگیرد. کمیته در حال حاضر در حال بررسی پاسخ این سؤال است و من امیدوارم که بتوانیم سازوکاری جهت اطلاع رسانی به تمامی کشورهای عضو به دست دهیم تا بتوانیم در امر تسهیل تلاشهای آنان در راستای تصمیمات شورا گام مفیدی برداریم.
22. یکی دیگر از کشورهای عضو در نامهای به تاریخ 29 می، از کمیته خواست درباره فرد خاصی که نامش در لیست تثبیت شده قرار دارد اطلاعات بیشتری در اختیار آن کشور قرار دهد. کمیته از بابت این که نمیتواند بیش از آن چه در فهرست آورده شده اطلاعات دیگری بدهد ابراز تأسف کرد. مایلم از کشورهای عضو بخواهم، به شکل داوطلبانه، اطلاعات شناسایی بیشتر در زمینه افراد و نهادهای موجود در فهرست نهایی شده به دست بدهند. چنین اطلاعاتی برای پیاده سازی صحیح تصمیمات تحریمی حیاتی هستند.
متشکرم
ضمیمه
1. در زمان تهیه گزارش هیئت کارشناسان از مکانهای زیر بازدیدهایی داشت: اسرائیل (13 و 14 مارس)، نامیبیا (14 و 15 مارس)، گرجستان (26-25 مارس)، جیبوتی (27-26 مارس)، اتیوپی (28 مارس و 1 آوریل)، سوئد (10-8 آوریل)، مصر (23-22 آوریل)، امارات متحده عربی (16-12 آوریل)، توگو (14 و 17 می)، قرقیزستان (11-9 ژوئن) و تاجیکستان (15-12 ژوئن). این سفرها جهت گفتگو درباره مواردی که به اختیارات هیئت مرتبط میشد انجام شدند. پیاده سازی قطعنامههای مرتبط شورای امنیت سازمان ملل هم از جمله این موارد بود.
2. اعضای هیئت کارشناسان در کارگاههای زیر شرکت داشتهاند: کارگاه اندیشکده مطالعات راهبردی (لوم، توگو، 16-15 می) ، کارگاه کینگز کالج لندن (لندن، انگلیس، 5-4 ژوئن)، نشست کارگروه تخصصی اقدام مالی (اسلو، نروژ، 21-16 ژوئن)، نشست سالانه گروه آسیا- پاسیفیک در زمینه پولشویی (شانگهای، چین، 16-12 جولای).
پایان پیام/
نظر شما