آیت الله قرهی، مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی علیه السلام تهران در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان در تبیین آثار و فواید جسمی و روحی روزه گفت: یکی از نکات مهمی که در عبادات وجود دارد آنست که عبادات هم از باب جسمانی و هم از باب روحانی بر انسان اثرگذار بوده و آثار و فواید فراوانی را در بر دارند. اگرچه ملاک و معیار عبد و بنده هنگام عبادت، بندگی و اطاعت است نه اثر یا منفعت جسمی یا روحی عبادت.
تاثیر مثبت روزه بر فشار خون و آسم
وی افزود: باید توجه داشت که خداوند متعال علیم و حکیم است، بنابراین طبعا آنچه در باب فواید اعمال و عبادات مطرح می شود از جمله اسرار و آثار روزه یا نقش آن بر جسم و روح انسان، تنها با هدف کسب اطلاعات و معرفت بیشتر درباره عبادات و در نتیجه انجام آنها با میل و رغبت بیشتر است. هرچند ممکن است گاه علم بشری به این آثار نرسیده باشد. اما این دلیلی بر بی حکمت بودن عبادات و از جمله روزه نیست.
این استاد اخلاق با اشاره به مفهوم کلی روزه در قالب لفظ (صوم) تصریح کرد: «صوم» یک عنوان کلی برای عملی است که بظاهر نخوردن در ساعات مخصوصی را امر می کند. ضمن این که اسرار و فواید فراوانی نیز برای آن بیان شده است. از جمله رسول گرامی اسلام صل الله علیه وآله در رابطه با روزه فرمودند: «صوموا تصحوا » روزه بگیرید تا سالم باشید. در رابطه با برخی آثار جسمانی روزه باید گفت انسان هنگامی که مدام مشغول به خوردن است دچار مکافاتی از جمله خستگی معده می شود و بسیاری از کارشناسان تغذیه اعتراف دارند که بهترین روش برای جلوگیری از سوء هاضمه، روزه داری است. تاثیر مثبت روزه بر بیماریها یا تاثیر روزه بر امراضی مانند التهاب روده، بالا رفتن فشار خون و اختلالات جسمانی برای جناق سینه یا آسم اثبات شده است.
چرا برخی پس از رمضان بیمار می شوند؟
آیت الله قرهی در ادامه یادآور شد: پزشکانی که در رابطه با پرخوری و بیماری های ناشی از این عادت بد غذایی تحقیق می کنند، معتفدند پرخوری عامل بسیاری از بیماریهاست و زیاد خوردن جسم را زود به پیری می رساند. دستگاه گوارش برای هضم غذا نیاز به استراحت بدن دارد و در صورتی که ترشحات غدد مختلف دستگاه گوارش بیش از حد باشد، انسان در معده احساس ترش کردن خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: روزه داری عاملی برای استراحت کلیه ها نیز محسوب می شود و در تسریع روند معالجه و بهبودی فرد موثر می باشد. چنان که پزشکان اتریشی عنوان می کنند که فایده گرسنگی در معالجه، برتر از استفاده از دارو ست. ما هنگام روزه دو وعده غذا (سحری و افطاری) می خوریم اما در همان وعده های غذایی نیز باید دقت شود تا معده خالی، را یکباره تحت فشار قرار ندهیم. برخی پس از ماه مبارک رمضان دچار بیماری می شوند و تصور می کنند که این بیماری به دلیل روزه ایجاد شده است. در حالی که اینگونه نیست. بلکه این افراد فراموش می کنند هنگام سحر و افطار نباید به روده که جایگاه هضم غذا در بدن است فشار وارد شود چرا که این عمل باعث می شود تا چربی ها، قندها، و بافتهای پروتئینی بدن همه با هم بکار افتاده و معده آسیب ببیند.
مدیر حوزه علیمه حضرت مهدی علیه السلام ضمن بیان این که روزه طبق فرمایش قرآن کریم یک هبه الهی برای انسانهاست که تنها به مسلمانان و امت اسلام نیز اختصاص ندارد گفت: خداوند روزه را بعنوان عطایی از جانب خود بر انسان ها مقرر فرمود که تاکنون آثار بهداشتی فراوانی برای روزه تبیین و بیان شده است و نه تنها از بعد جسمانی بلکه از بعد روحانی نیز روزه آثار بی شماری را در پی دارد.
سم زدایی از بدن و جلوگیری از ایجاد تومور
این استاد حوزه در بیان برخی فواید و آثار علمی روزه گفت: یکی از فواید روزه تجزیه چربی های بدن است. انسان معمولا چند روز پس از روزه داری احساس کمبود منابع غذایی در بدن می کند و بدن می بایست برای تامین این منابع، از منابع ذخیره شده استفاده کند. البته این به شرطی محقق می شود که فرد در هنگام سحر یا افطار، در خوردن زیاده روی نکند. اما این فرایند تجزیه چربی های بدن در واقع سم زدایی از بدن به روش کاملا طبیعی است و در علم تغذیه روزه بهترین شیوه برای سم زدایی بدن شناخته می شود. چون بر اساس علم بشری بسیاری از اندام ها و دستگاه های درونی بدن مانند روده ها، کلیه ها، ریه، کبد و حتی غدد پوست باید سم زدایی شوند و روزه این روند را تسریع می کند.
ترمیم بافت های فرسوده از دیگر آثاری است که آیت الله قرهی به آن اشاره کرد. بر اساس اعلام دانشمندان در هر ثانیه قریب به 500 میلیون سلول از سلول های بدن انسان مرده و سلول جدید جایگزین آن می شود. این فرایند هنگامی که بافتها در آرامش و درحال استراحت هستند، راحت تر انجام می گیرد و سلول ها برای ترمیم بدن و سیستم دفاعی خود فعال می شوند. در نتیجه بدن نوسازی شده و در عین حال از رشد بی رویه برخی سلولها جلوگیری شده و بدن دچار تومور و غده های سرطانی نمی شود. بنابراین هنگامی که انسان روزه می گیرد فرایند ترمیم بافتهای بدن بشکل صحیح انجام شده و در حین ترمیم ، بدن استراحت نیز می کند.
تنظیم میزان ترشح و بهبود عملکرد هورمون ها
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: کنترل و کاهش دمای سلولهای بدن، کاهش سوخت و ساز و کنترل دمای سلولها به ویژه هسته سلول نیز با روزه راحت تر انجام می شود. چون در پی روزه، قند خون کاهش می یابد اما کبد برای جبران، از منابع ذخیزه شده استفاده می کند که این کار از تجمع هیدرات کربن و تبدیل آن به چربی مضر جلوگیری کرده و باعث کاهش دمای سلول و هسته آن می شود. همچنین از دیگر آثار جسمی روزه می توان به تنظیم ترشح هورمون های بدن اشاره کرد. هورمون های بدن باید ترشح شوند تا بدن سوخت و ساز داشته باشد و با روزه این ترشح هورمون تنظیم می شود. چون بدن درحال استراحت بوده و عملکرد سلول های بدن بهتر شده و در نتیجه هرمونها نیز بهتر ترشح شده و عملکرد بهتری نیز خواهند داشت.
آیت الله قرهی افزود: پاکسازی چربی های اضافی، جوان شدن و ترمیم سلول ها، استراحت دستگاه گوارش، احیا و ترمیم بافت های بدن، تقویت حواس از جمله آثار و فوایدی است که تا امروز برای روزه کشف شده است. همچنین تقویت حواس، برخی تصور می کنند قوای حسی با روزه از بین می رود، در صورتی که وقتی بدن استراحت می کند بخصوص هنگام روزه، حس چشایی انسان که دایم در حال فعالیت است تقویت می شود. پاکسازی پوست نیز از آثار جسمانی روزه محسوب می شود که خود عاملی برای طراوت و بشاشیت روح است. چرا که پزشکان معتقدند وقی جسم انسان در آرامش باشد روح نیز آرام می شود.
روزه و از بین رفتن آلرژیها
وی یادآور شد: از بین رفتن حساسیت و آلرژی ها که با خوردن ایجاد می شود نیز ناخودآگاه با روزه از بین می رود. علاوه بر این از بین رفتن اثرات سوء داروها را نیز نباید فراموش کرد، چرا که آثارسوء بسیاری از داروها در طول سال در بدن باقی می ماند و با سوخت و سازی که هنگام روزه ایجاد می شود اثرات آنها نیز از بین می رود. روزه علاوه بر آثار و فواید جسمانی آثار روحانی نیز در بر دارد که از جمله آن می توان به آرامش روح اشاره کرد. همانگونه که در روایات نقل شده و در دعای روز اول ماه مبارک رمضان نیز آمده است که انسان در حال روزه، نگاه خود را کنترل می کند، دست خود را کنترل می کند و سایر اعضا و جوارح بدن را. بنابراین امنیت اجتماعی ایجاد می شود و جامعه هم آرامش روانی دارد و هم آرامش اقتصادی چرا که ما در روزه داری از حال خدا دست می کشیم یعنی روزه از مسایل حرام نیست بلکه خداوند می فرماید از رزق و روزی حلالی که روزی شما می شود، دست بکشید و مسلما کسی که از حلال دست می کشد دیگر دست به حرام نمی زند. بنابراین روزه هم امنیت فردی هم امنیت اجتماعی و هم امنیت اقتصادی را به دنبال دارد.
پایان پیام/
نظر شما