خبرگزاری شبستان: از سبک زندگی تاکنون تعاریف متعددی ارائه شده است . اگر بخواهیم به صورت کلی تعریفی ارائه دهیم می توانیم بگوییم که سبک زندگی:
" روش نوعی زندگی فرد،گروه، یا فرهنگ زندگی یک شخص یا یک گروه است. شیوه زندگی یا سبک زیستن که منعکس کننده گرایش ها و ارزش های یک فرد یا گروه است،عادات،نگرش ها،سلیقه ها معیارهای اخلاقی،سطح اقتصادی و زندگی کردن فردی یا گروهی را می سازد."
در واقع سبک زندگی پایه و اساس فهم شرایط فرهنگی موجود و تحولات پیش رو در این حوزه تلقی میشود و نشان میدهد که در بطن ارزشهای موجود در خردهنظام فرهنگی چه می گذرد. با به کارگیری مفهوم سبک زندگی و تعمق در آن میتوان از هنجارهای پنهان در اذهان، باورها و رفتارهای مردم یک جامعه، سر درآورد و از جهتگیریها و الگوهای موجود یا در حال شکلگیری، تفسیر واقعبینانهای اریه کرد.
بنابراین سبک زندگی به زبان ساذه یعنی اینکه یک نفر چگونه زندگی می کند؛ که خود عبارت است از اینکه فرد از چه محصولاتی استفاده می کند، چگونه از آنها استفاده می کند، در مورد آنها چگونه فکر می کند و در مورد آنها چه احساسی دارد. سبکهای زندگی بیان برداشت فرد از خود و ارزش های فردی است که در انتخابها و رفتار مصرفی افراد بازتاب پیدا می کند. رویکرد عمومی نسبت به بررسی های سبک زندگی بر اساس فعالیتها، علایق و عقاید است.
سبک زندگی،اهمیت آن و تغییراتی که در جامعه خصوصا بدنه جوان ایجاد کرده است موضوع داغ این روزهای جهان و ایران اسلامی است که همگان مستحضریم رهبری تا چه حد بر این موضوع تاکید داشته اند. در حال حاضر شاهد خلق و یا تداوم انواع سبک های زندگی در بدنه جوان جامعه هستیم و خود این موضوع چالش ها و فرصت های خاصی را ایجاد نموده است که به نظر می رسد ما در مرحله ای هستیم که واقعا باید چاره اندیشی برای چالش ها کنیم و از فرصت ها بهره گیریم. رواج برخی سبک های زندگی که به نظر می رسد چیزی جز دریافت ویژگی های منفی و نامانوس غرب با جامعه ایران اسلامی نباشد موجب نگرانی است و از سوی دیگر اقبال بخش زیادی از جوانان به سبک زندگی دینی جای خوشجالی و بهره گیری دارد. با بررسی حاصل تحقیقاتی که غالبا مربوط به مشکلات جوانان است به این نتیجه می رسیم که بخش عمده ای از این مشکلات ناشی از تعریفهای نادرستی است درباره زندگی، نیازها و الزامات زندگی اجتماعی که در دنیای امروز باسرعت و تراکم بسیار به جوانان ارائه می شود.
هر چند نمیتوان از کاستی هایی که از لحاظ فرهنگی یا از نظر اقتصادی به جوان امروز تحمیل شده است گذشت، ولی میتوان با تغییر دید از بزرگنمایی مشکلات کاست و با نگاهی عالمانه تر ریشه مشکلات را پیدا کرد و خشکاند. ما دانشگاهیان در خصوص سبک زندگی باید توجه داشته باشیم که دانشگاه از آن رو که محل تبلور و تجلی سبک های گوناگون زندگی است اهمیت دارد. از سوی دیگر مشاهده و بررسی سبک های گوناگون زندگی ،وظیفه خاصی را برای دانشگاهیان می آفریند که با بررسی سبک زندگی گروه ها و افراد مختلف، قومیت ها و خرده فرهنگ های کشور که با اصول اسلامی و دینی سازگار است آنها را تبیین نماید و در نهایت کارگروه هایی متشکل از حوزه و دانشگاه به بررسی راه کار های تلفیق آنها بپردازد.
دانشگاه های ما مملو از جوانانی است که در معرض انواع سبک زندگی قرار گرفته اند و چه بسا سردرگم و بدون معرفی الگوی مناسب باقی مانده اند و مهم ترین موضوع در این وادی ارائه ی سبک صحیح زندگی برای آنهاست که بهترین سبک زندگی هم بر اساس تعالیم اسلامی و آموزه های غنی بومی است و سوق دادن جوانان به سمت این تعالیم قبل از هرچیز شاید به دست اساتیدی باشد که همواره مرکز دید و توجه دانشجویان اند. بخشی از وظیفه اصلاح الگوی زندگی بر عهده دستگاه های تبلیغی و ترویجی با استفاده از تمامی ظرفیت ها از جمله فناوری های نوین ارتباطاتی، فضای مجازی، صدا و سیما، وزارت آموزش و پرورش، آموزش عالی کشور و حوزه های علمیه و روحانیت و ... است که باید اطلاعات بدست آمده و کارشناسی شده مراکز علمی را ترویج کند . اما به لحاظ غلبه ویژگی نخبگی در فضای دانشگاهی و به طبع افزایش انتظارات از دانشگاه ، می بایست کارهای دقیق با خروجی راه گشا در خصوص ترویج سبک زندگی مطهر اسلامی صورت گیرد.
سبک زندگی ترویجی می بایست متاثر از آموخته های دینی خود ما باشد که می¬توان در قالب حیات طیبه اسلامی آن را طرح کرد. هدف بحث و بررسی پیرامون سبک زندگی ایرانی اسلامی توجه به:
الگوهای صحیح زندگی؛
کشف هویت مذهبی و تاریخی؛
کسب معرفتی عمیق در استفاده از کالاهای مدرن امروزی و بکارگیری عملی دین عقلانی و کامل چون اسلام در سبک زندگی ایرانیان و همچنین برای غالب کشورهای اسلامی است. تاریخ و تمدن ایرانی یک بستر مناسب است که ما با مبنای شریعت به شعار «نه شرقی، نه غربی؛ جمهوری اسلامی»، جامه عمل بپوشانیم و حرفی نو بزنیم که البته فقط شعار نباشد و به گونه ای عمل کنیم که در شرق و غرب بی نظیر باشد و البته عقلانی تر. همچنین یافتن یک نقطه شروع جهت تغییر سبک نسبتا غربی کنونی، خصوصا برای ایران و سپس کشورهای اسلامی الزامی است.
پایان پیام/
نظر شما