فرید براتی سده معاون پیشگیری اعتیاد سازمان بهزیستی در گفت و گو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه در پیشگیری و درمان اعتیاد دو بحث عوامل خطر و عوامل محافظت کننده مطرح است گفت: اگر عوامل خطر پیرامون فردی وجود داشته باشد احتمال اینکه افراد به اعتیاد مبتلا شوند بسیار زیاد است در حالیکه عوامل محافظت کننده از بروز اعتیاد به افراد جلوگیری می کند.
وی افزود: اگر عوامل خطر را در جامعه کم و عوامل محافظت کننده را افزایش دهیم می توانیم از بروز آسیب های اجتماعی تا حد قابل ملاحضه ای جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به اینکه تحقیقات نشان می دهد که عقاید مذهبی یکی از اصلی ترین عوامل محافظت کننده در برابر آسیب هایی چون اعتیاد محسوب می شود، اظهار کرد: اگر عوامل محافظت کننده به صورت قوی وجود داشته باشد احتمال اینکه فرد به سمت مصرف مواد و معتاد شدن برود کم است.
به گفته وی دینداری یکی از عوامل محافظت کننده است که اگر وجود داشته باشد به عنوان یک عامل مهم محافظت کننده و اگر وجود نداشته باشد به عنوان یک عامل خطر عمل می کند.
وی با بیان اینکه عوامل معنوی در پیشگیری و درمان نقش بسیار مهمی را ایفا می کند، گفت: تحقیقات داخلی و خارجی نشان می دهد که متغیرهای دینی بر روی مکانیزم پیشگیری تاثیرگذار هستند.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی در ادامه خاطرنشان کرد: دلیل اینکه فرد با معنویت، خود را به یک منبع لایزال متصل می داند و عدم احساس تنهایی را در وی به وجود می آورد، نیرویی که می تواند از آن استعانت بجوید موجب می شود تا افراد دیندار که اصولاً شبکه تشکیل داده و در اجتماع از هم حمایت می کنند و به جای توسل ناصحیح به دین متصل می شوند؛ به همین دلیل از عوامل خطر محفوظ هستند.
به گفته براتی انسان دیندار در مواقع تشویش و استرس از روشهای دینی دعا و مناجات استفاده می کنند.
وی ادامه داد: دین یک سبک زندگی سالم را به پیروان خود آموزش می دهد و از پیروانش می خواهد که این سبک زندگی سالم را در دستور کار خود قرار دهند.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی افزود: این عوامل برای فرد هنگام مواجهه با مشکلات و معضل ها با تکیه بر عوامل دینی و مذهبی نقش ضربه گیر را بازی کرده و جایی برای رفتن به سمت مصرف مواد مخدر وجود نداشته باشد.
وی با اشاره به نقش عوامل مذهبی در پیشگیری از ابتلا به مواد مخدر تصریح کرد: در جوامع عوامل خطر بسیار زیادی وجود دارد که در مواقع، سنین و شرایط مختلف عمل می کند همچنین خطر فردی، خانوادگی، تحصیلی و اجتماعی در دین مخصوصاً اسلام مورد توجه قرار گرفته و در مورد عوامل خطر هشدارها و مسایل زیادی عنوان شده است.
براتی گفت: به طور مثال همنشینی با دوستان بد که یکی از عوامل خطر برای نوجوانان محسوب شده و آنان را به سمت مصرف مواد سوق می دهد یا دوستی که نگرش مثبت نسبت به هنجارشکنی و مصرف مواد دارد در دین اسلام مورد توجه قرار گرفته و مسایل دینی درخصوص همنشینی با انسانهایی که دارای رفتارهای انحرافی هستند نهی شده است.
وی یکی دیگر از عوامل سفر را تربیت خانوادگی عنوان کرده و گفت: در این خصوص نیز احادیث روایات و توصیه های بسیار زیادی در مورد رفتار والدین با فرزندان و حق متقابل آنها نسبت به یکدیگر وجود دارد.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: وقتی فرد معتاد در فرایند درمان قرار می گیرد یکی از اصلی ترین مسایل که می تواند به فرایند درمان کمک کند احساس حمایت شدن است یعنی فردی که در حال درمان است باید حس حمایت را داشته باشد از این رو همین فلسفه است که گروههای معتادان بهبودیافته و یا همتاها با دسترس بودن برای فرد معتاد موثر است.
وی ادامه داد: اگر فرد معتاد این حس را که خدا همیشه با اوست را درک کند و از توان معنوی بالایی برخوردار باشد هم به درمان و هم مانایی در درمان کمک شده و فرد کمتر دچار لغزش و بازگشت به سمت مصرف می شود.
وی در توضیح این موضوع اظهار کرد: دلیل چنین مساله ای این است که هر وقت فرد فکر لغزش از ذهنش می گذرد به خدا اتکا کرده و از منابع دینی و روحانی کمک می گیرد.
به گفته براتی همه این فرایند نشان دهنده نقش مهم عوامل دینی در پیشگیری و درمان اعتیاد است که ضمن اهمیت زیاد آن مورد توجه قرار گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما