به گزارش سرویس دیگر رسانههای خبرگزاری شبستان، دکتر محمدحسن فوادیان، استاد الهیات و علوم قرآنی دانشگاه تهران با بیان اینکه بر خلاف تصور برخیها حجاب از جامعه عرب به ایران منتقل نشده است، گفت: برخی میپندارند که حجاب از جامعه عرب به ایران منتقل شده است، باید دانست مردم این سرزمین پوشیدهتر از مردم حجاز بودهاند و سختترین نوع حجاب در دوره ظهور اسلام در میان زنان ایران و روم وجود داشته است اما آنچه اسلام برای این سرزمین به ارمغان آورد محتوی بخشیدن و سمت و سو دادن به حجاب بوده است.
به گزارش شفقنا، دکتر محمدحسن فوادیان به تاثیر اسلام بر حجاب جامعه ایرانی اشاره کرد و افزود: با توجه به تحقیقاتی که از جنبه های تاریخی و باستان شناسی به عمل آمده، مردم ایران زمین از دیرباز دارای حجاب کامل بوده اند. برخی از مورخان معتقدند که زنان ایران از زمان مادها حجاب کاملی داشته اند که شامل پیراهن بلند چین دار، شلوار بلند تا مچ پا و نیز چادر یا شنلی بلند روی لباس ها داشته اند و این مساله در دوران حکومت های مختلف رواج داشته است.
وی در ادامه تصریح کرد: مردم این سرزمین پوشیده تر از مردم حجاز بوده اند اما آنچه اسلام برای این سرزمین به ارمغان آورد محتوی بخشیدن و سمت و سو دادن به حجاب بوده است و حجاب را یک عبادت قرار داد. تا قبل از اسلام، حجاب در ایران ناشی ریشه در مسائل فرهنگی و برگرفته از تاثیرات تعالیم پیامبران پیشین بود که نامی از آنها در ایران نبوده است، اما اسلام حجاب را رنگ و رویی دیگر داد و آن را ابزاری برای رسیدن به رستگاری، رشد و تعالی زنان قرار داد و رعایت آن را برای زنان اطاعت از خدا دانست.
زنان ایرانی در دوران قبل از اسلام از حجاب کامل بهره مند بودند
فوادیان همچنین با بیان اینکه بر خلاف تصور برخی ها حجاب از جامعه عرب به ایران منتقل نشده است، گفت: برخی می پندارند که حجاب از جامعه عرب به ایران منتقل شده است، باید دانست که در صدر اسلام و قبل از اسلام اکثر زنان شبه جزیره از بدترین نوع حجاب برخوردار بوده اند تا آنجا که قرآن ایشان را از تبرج جاهلیت اولی که خودنمایی، تن آرایی و نیمه عریانی بوده است بازداشته و به متانت، وقار و پوشش فراخوانده است و این مساله از آیات قرآن فهمیده می شود.
سخت ترین نوع حجاب در دوره ظهور اسلام در میان زنان ایران و روم وجود داشته است
این استاد دانشگاه تهران با اشاره بر اینکه سخت ترین نوع حجاب در دوره ظهور اسلام در میان زنان ایران و روم وجود داشته است، اظهار کرد: قرآن مردم عرب را در دوران ظهور اسلام از امور منفی رایج در آن روزگار نهی کرده و احکام جدیدی را برای ایشان وضع کرده است، مانند: نهی از بت پرستی، شرک، قمار، شرب خمر، عریانی یا بی حجابی، دختر کشی و غیره، پس حجاب یک حکم اسلامی است که در قرآن به آن امر شده است و این مهم را مردم دیگر سرزمین ها به تناسب آشنایی ایشان با احکام الهی و یا برخورداری از استعداد بشری رعایت می نمودند و چه بسا سخت ترین نوع حجاب در دوره ظهور اسلام در میان زنان ایران و روم وجود داشته است.
فوادیان در ادامه تعریفی از حجاب ارائه داد و گفت: حجاب یک معنی لغوی دارد، یک معنی اصطلاحی که معنی اصطلاحی آن نیز ریشه در معنی لغوی آن دارد. حجاب یک فاصله است، وجود یک حائل است که دو چیز را از اختلاط با یکدیگر باز می دارد، خداوند در آیه 53 سوره احزاب فرموده است :” فسئلوهن من وراء حجاب” یعنی اگر از زنان پیامبر چیزی خواستید از پس حجاب ( حائل و مانع) در خواست کنید و این حجاب یا حائل می تواند هم ظاهری باشد و هم باطنی، حجاب ظاهر به وسیله ای میسر می شود مثل: لباس، چادر، خانه و غیره، اما حجاب باطن به تقوای اشخاص بر می گردد که خداوند متعال فرمود: « و لباس التقوی ذلک خیر».
این استاد دانشگاه ادامه داد: آنچه که در اصطلاح به آن حجاب گفته می شود، پوششی برای زنان است که به واسطه آن اندام، زیبایی ها و زینت های خود را از نامحرمان می پوشانند و علاوه بر اینکه در قرآن درباره کیفیت آن تصریح شده است و در روایات رسیده از پیامبر(ص) نیز به آن تصریح شده است.
از دیدگاه اسلام حجاب یک دستور الهی است
وی همچنین به اهمیت حجاب از منظر اسلام نیز اشاره کرد و گفت: در اهمیت حجاب از منظر اسلام همین بس که اسلام حجاب را برای زنان واجب کرده است و سرپیچی از این امر را گناه نابخشودنی می داند و در آنجا که امر به حجاب می فرماید( سوره نور آیه 31) در آخر آیه فرموده است” ای مومنان همگی به سوی خدای بازگردید و توبه کنید امید است رستگار گردید” و این فراخوانی به توبه در آخر آیه مربوط به حجاب به این منظور است که “آنها رعایت حجاب نکرده و نمی کنند از مسیری که به سمت خدا نیست بازگردند” یعنی بی حجابی مسیر و راهی است که به خدا نمی رسد و خداوند آنها را دعوت به بازگشت نموده است، اگر کسی به این دعوت توجه نکند و به راه خود ادامه دهد از مسیر و دین الهی خارج می گردد.
تاثیر مستقیم حجاب بر استحکام بنیان خانواده
فوادیان در ادامه با بیان اینکه حجاب تاثیر مستقیمی بر حفظ بنیان خانواده و استحکام آن دارد، خاطرنشان کرد: تردیدی نیست که حجاب تاثیر مستقیمی بر حفظ بنیان خانواده و استحکام آن دارد اگر حقیقت حجاب که دوری از اختلاط به ویژه اختلاط بی مورد و قابل پیشگیری است رعایت شود، آن وقت است که حجاب تاثیر خود را در جامعه به نمایش می گذارد.
با رعایت حجاب می توان از بروز بسیاری از ناهنجاری های جامعه پیشگیری کرد
این استاد دانشگاه تهران، به اثرت حجاب بر اجتماع و پیشگیری از ناهنجاری ها اشاره کرد و افزود: وقتی بحث آثار حجاب در اجتماع می شود باید این نکته را در نظر داشت که مقصود جامعه دینی است، حجاب در جامعه دینی معنای و سیعتری از از پوشش در جوامع دیگر دارد. در واقع حجاب برای جوامع دینی از طرف خداوند وضع شده است تا به وسیله آن مسیر تکامل جامعه به سوی الله هموار گردد و به همین سبب است که بی دین ها و لاقید ها حجاب را بر نمی تابند چون مسیر حرکت الی لله ندارند، رعایت حجاب به افراد جامعه اسلامی در مسیر تعالی کمک می کند.
وی در ادامه با بیان اینکه اگر جامعه ای بخواهد فراتر از شکم و شهوت خود را ببیند واقعا باید به دستورات انبیاء الهی توجه کند، گفت: اینکه برخی حجاب را دست و پا گیر می دانند به خاطر این است که همه چیز را در همین دنیا خلاصه می کنند خدا و آخرت، اجر و پاداش و خودسازی برایشان معنایی ندارد پس حجاب برای آنها دست و پا گیر است و جامعه ای که قصد تعالی ندارد در مقابل ایشان دستورات الهی می ایستد چون پیامبران و تعالیم آنها مانع رسیدن به مطالع و خواستهای خود می بیند و حجاب نیز به عنوان یک دستور الهی مورد بغض ایشان است.
به گفته این استاد دانشگاه، توصیه حجاب برای جوامع خدا خواه کارساز و تاثیرشگرف دارد نه برای خدا گریزها، از مسیر دعوت به حجاب نمی توان به خدا دعوت کرد کسی که ایمان به خدا آورد حجاب یکی از مرکب های تعالی بخش انسان به او وحی می شود در واقع در جامعه اسلامی بی حجابی و بدحجابی سد راه رشد و کمال، عامل اصلی سلب آزادی از اهل ایمان، تنگ شدن عرصه مومنین، ایجاد محدودیت فعالیت اجتماعی، گسترش و دامن زدن به ناهنجاری های جامعه، تاثیرات منفی در تربیت فرزندان تاثیر، تحریک هوس و شهوت و در نتیجه آن رواج بی بند و باری، شکستن حریم حرمت الهی و دریدن پرده های عفت جامعه مسلمین، نه گفتن به دستورات خداوند و در نتیجه مخالفت با جامعه دینی بویژه اسلامی از مهم ترین تبعات بی حجابی در جامعه است.
آنچه در جامعه دینی به عنوان ناهنجاری محسوب می شود لاجرم در جامعه غیر دینی ناهنجاری نیست
فوادیان در پایان با تاکید بر اینکه آنچه در جامعه دینی به عنوان ناهنجاری محسوب می شود، لاجرم در جامعه غیر دینی ناهنجاری نیست، اظهار کرد: رواج بی حجابی و بد حجابی در جامعه سبب ترویج ناهنجاری ها در جامعه دینی می شود. زنا، فحشا، عدم تشکیل خانواده یا عدم پایبندی به خانواده از ناهنجاریهایی است که به واسطه عدم رعایت حجاب یا بد حجابی در جامعه دینی بوجود می آید و عایت حجاب مانع از این ناهنجاریها و امثال آن است و حداقل ضرر بی حجابی در جامعه دینی بر هم زدن آرامش روحی و روانی مومنین است، در واقع بی حجابی در جامعه دینی نوعی تجاوز به حدود دیگران محسوب می شود.
پایان پیام/
نظر شما