به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب "ریا در قرآن؛ ریشهها، پیامدها و راههای درمان" به قلم محمد نحوی به همت انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) در سال 1390 منتشر شده است.
بنابر این گزارش، یکی از خطرناکترین آفات اخلاقی که در ابعاد اعتقادی و رفتاری موجب انحراف انسانها میگردد، «ریا» است. از آنجا که فلسفه آفرینش انسان در قرآن کریم، عبادت خدا معرفی شده و شرط صحت عبادت، اخلاص در نیت است، اهمیت پرهیز از چنین آفتی آشکارتر میگردد.
پژوهش پیرامون «ریا» در قرآن کریم، در کنار پژوهشهای مشابه، به شناخت بهتر نظام اخلاقی تربیتی قرآن کریم میانجامد. نظامی که شناخت آن از راز هدایتگری این آخرین کتاب هدایت و انسانساز و انسانپرور بر میدارد. کتاب حاضر گامی در جهت دستیابی به اهداف مزبور است.در این تحقیق سعی بر آن است که با محور قراردادن قرآن به بررسی ریشهها، آثار و راه حلهای درمان این مفسده اخلاقی پرداخته شود.
سؤالهای اصلی پژوهش عبارتند از: مفهوم «ریا» از دیدگاه قرآن چیست؟ عوامل و ریشههای ریا از دیدگاه قرآن چیست؟ پیامدهای ریا چیست و قرآن کریم چه راههایی برای درمان این مفسده اخلاقی ارائه میدهد؟ همچنین، فرضیههای پژوهش عبارتند از: 1. قرآن کریم مفهوم جدیدی را جدای از معنای لغوی ریا مطرح نمینماید و بسط تعالیم آن در باب ریا ناظر به ریشهها و پیامدهای آن میباشد. 2. عوامل ریاکاری از دیدگاه قرآن عبارتند از: فقدان ایمان به خدا، فقدان ایمان به روز قیامت، فخرفروشی و غرور، پیروی از هوای نفس و فقدان ذکر و یاد الهی میباشد. 3. پیامدهای ریا عبارتند از: حبط اعمال، محرومیت از محبت الهی، قرین بودن دائمی با شیطان و … و راههای درمان ریا از طریق شناخت آثار سوء و توجه به عواقب اخروی ریاکاری (طریق علمی) و سعی در انجام عبادت مخلصانه و پنهانی و استمداد از لطف و عنایت الهی (طریق عملی) امکانپذیر است.
روش تحقیق در این کتاب بر دو مبنای اساسی استوار است: یکی روش تفسیری قرآن به قرآن و دیگری روشی که ایزوتسو در جهت فهم مفاهیم اخلاقی دینی قرآن به کار گرفته است.
این گزارش می افزاید: کتاب در سه فصل به شرح زیر سامان یافته است. فصل اول با عنوان «مفهوم واژه «ریا» از دیدگاه قرآن»؛ در پنج محور: تعریف لغوی و اصطلاحی ریا؛ مفهوم قرآنی ریا؛ ارتباط ریا و نفاق؛ ارتباط معنایی ریا با شرک؛ و ارتباط مفهومی اخلاص و ریا، به بررسی مفهوم ریا پرداخته است.
فصل دوم با عنوان «عوامل و ریشههای ریا از دیدگاه قرآن»؛ پنج مورد فقدان ایمان به خدا، فقدان ایمان به قیامت و وعدههای الهی، فخرفروشی و غرور، پیروی از هوای نفس، و فقدان ذکر و یاد الهی را به عنوان عوامل و ریشههای ریا از دیدگاه قرآن معرفی و بررسی نموده است.
فصل سوم تحت عنوان «پیامدهای شوم ریا؛ چگونگی ریشهکنکردن آنها»؛ ابتدا پیامدهایی همچون حبط اعمال ریایی، محرومیت از محبت الهی، همنشینی با شیطان، عدم آرامش روحی، رسوایی، قرار گرفتن در مدار کفر و شرک و محرومیت از هدایت الهی را عنوان پیامدهای ریا معرفی و سپس در ادامه برای راههای درمان ریا دو راه علمی و عملی را ارائه کرده است. برای درمان علمی ریا مواردی همچون: اول. شناخت آثار و پیامدهای شوم ریا؛ دوم. شناخت و توجه به خیرات و برکات اخلاص؛ و سوم. شناخت علل و عوامل ریاکاری ارائه شده است. همچنین برای درمان عملی ریا نیز موارد ذیل معرفی شدهاند: اول. بهرهگیری از اضداد؛ دوم. الگوپذیری از سیره مخلصان؛ سوم. ذکر و یاد خدا؛ و چهارم. دعا و استعانت از خداوند. در پایان نیز مولف خلاصه و نتیجهگیری از مباحث ارائه شده را بیان می کند.
شایان ذکر است، کتاب "ریا در قرآن؛ ریشهها، پیامدها و راههای درمان" به قلم محمد نحوی در 120 صفحه و قیمت 25 هزار ریال روانه بازار نشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما