گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان ؛ همزمان با ماه مبارک رمضان سوالات و مسایل شرعی مربوط به روزه و شرایط آن، مبطلات روزه، حکم روزه های قضاو کفاره روزه های انجام نشده از جمله مواردی است که افراد بیشتر با آن مواجه می شوند. در همین راستا گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، بخشی از احکام روزه و همچنین استفتائات و سوالات انجام شده در این رابطه را بیان می کند.
مسافر بعد از خارج شدن از وطن چه وقت می تواند روزه را افطار کند؟
مسافر زمانی که به حد ترخص برسد و قصد رفتن به مقدار مسافت شرعی را داشته باشد، می تواند روزه را افطار کند و از حد ترخص به بعد نمازش شکسته می شود.
حد ترخص:
نظر امام خمینی: حد ترخص به جایی گفته می شود که مسافر از وطن و شهر محل سکونت به قدرى دور شود که( اگر هوا صاف باشد, و چیزی که مانع از دیدن شهر باشد نباشد،) دیوار شهر را نبیند و صداى اذان آن را نشنود و لازم نیست به قدرى دور شود که منارهها و گنبدها را نبیند، یا دیوارها هیچ پیدا نباشد، بلکه همین قدر که دیوارها کاملًا معلوم نباشد کافى است،(1)
نظر آیت الله خامنه ای: منظور از حد ترخص مکانى است که در آنجا اذان شهر شنیده نمىشود و دیوارهاى شهر هم دیده نمىشود. (2)
نظر آیت الله مکارم: «حدّ ترخّص» یعنى از وطن یا محلّ اقامتش به اندازهاى دور شود که صداى اذان شهر را نشنود و مردم شهر او را نبینند، امّا دیدن و ندیدن دیوارهاى شهر اثرى ندارد، ولى باید در هوا گرد و غبار یا مه یا چیز دیگرى که مانع دیدن است یا سرو صدایى که مانع شنیدن است وجود نداشته باشد و اگر یکى از این دو علامت حاصل شود کافى است، به شرط اینکه یقین به نبودن دیگرى نداشته باشد، و الّا (یعنی اگر مثلا صدای اذان شنیده نشود ولی مردم شهر او را ببیند یا برعکس) (احتیاط جمع میان نماز شکسته و تمام است) (3)
نظرآیت الله سیستانی: حدّ ترخّص جائی است که اهل شهر حتی آنها که در خارج شهر و توابع آن هستند نتوانند مسافر را ببینند و نشانه آن ا ین است که او اهل شهر را نتواند ببیند. (4)
نظر آیت الله شبیری زنجانی: حدّ ترخص یعنى از وطنش یا جایى که قصد کرده ده روز در آن جا بماند، به قدرى دور شود که صداى اذان بلند آخر آن جا را نشنود و نیز اهل آن محل او را نبینند. و اگر به جائی برسد که صدای اذن شنیده نمی شود و اهل شهر دیده نمی شود ولی دیوار شهر دیده می شود اگر بخواهد نماز بخواند نماز را شکسته بخواند و می تواند روزه را افطار کند و احتیاط مستحب آن است که در آنجا روزه را افطار نکند و اگر نماز در آنجا بخواند هم شکسته و هم تمام بخواند. (5)
نظر آیت الله وحید: نظر آیت الله وحید خراسانی: حد ترخص به جایی گفته می شود که مسافر به قدرى از شهر دور شود که صداى اذان آن را نشنود، و وقتی اهل شهر را نبیند یقینا به حدّ ترخّص رسیده است، ولی باید مانعی نباشد.(6)
آیت الله صافی گلپایگانی: حد ترخص به جایی گفته می شود که مسافر از وطن و شهر محل سکونت به قدرى دور شود که( اگر هوا صاف باشد, و چیزی که مانع از دیدن شهر باشد نباشد،) دیوار شهر را نبیند و صداى اذان آن را نشنود و لازم نیست به قدرى دور شود که منارهها و گنبدها را نبیند، یا دیوارها هیچ پیدا نباشد، بلی اگر به قدری دور شده که دیوار خانه های شهر کاملا معلوم نیست، ولی شبح آنها نمایان است، احتیاط لازم آن است روزه را افطار نکند و اگر نماز بخواند هم شکسته و هم تمام بخواند. (7)
پی نوشت ها:
1. امام خمینی، توضیح المسائل، بعد از مسأله 1317، شرط هشتم نماز مسافر.
2. آیت الله خامنه ای، اجوبة الإستفتائات، سؤال 641.
3. آیت الله مکارم، توضیح المسائل، مسأله 1155.
4. آیت الله سیستانی، توضیح المسائل، مسأله 1305.
5. مسأله 1326 و 1327.
6. آیت الله وحید خراسانی، توضیح المسائل، صفحه 425، شرط هشتم نماز مسافر.
7. آیت الله صافی گلپایگانی، توضیح المسائل، صفحه 230، شرط هشتم، نماز مسافر
پایان پیام/
نظر شما