یوم الله 5 رمضان در اصفهان؛ حماسه ای در راستای خلق انقلاب اسلامی

خبرگزاری شبستان: یوم الله پنجم رمضان سال 1357 را بی‌شک می‌توان نقطه عطفی در اعتراضات مردمی و آغاز موج جدید انقلاب برای نیل به پیروزی دانست.

خبرگزاری شبستان/اصفهان

 

از نیمه تابستان 1357ش اصفهان به صف میدان‌داران انقلاب اسلامی ملحق شد. پانزدهم مرداد 1357ش مصادف با آغاز ماه مبارک رمضان سال 1398ق بود. رمضانی که پنجمین روزش به نقطه عطفی در تاریخ مبارزات انقلاب و حضور کم‏نظیر مردم اصفهان در صحنه نهضت مبدل شد. به گواه تاریخ‏نگاران در رمضان‏المبارک 1398ق، وضع عمومی کاملا به نفع انقلاب اسلامی و مواضع مردم مسلمان کشور تغییر جهت یافت و معنویت این ماه موجب شد تا هر روز عده بیش‏تری از مردم اصفهان جذب اهداف و برنامه‌های انقلاب شوند.

 

یکی از حوادث خونین تاریخ انقلاب در اصفهان که در روز 19 مردادماه 1357 مصادف با روز پنجم رمضان رخ داد، کشتار بی‌سابقه مردم در خیابان مسجد سید، بالاتر از مسجد و کوچه‌های بین این خیابان و خیابان فروغی و خیابان‌های متصل به اطراف منزل آیت‌الله خادمی بود. مامورین به مردمی که پس از استماع سخنرانی حجت‏الاسلام رضا محبوبی که در منزل آیت‌الله خادمی بیرون آمده بودند، حمله کردند. جنگ و گریز آغاز شد و حادثه مشهور پنجم رمضان به وقوع پیوست.

 

امام خمینی (ره) به‏مناسبت حوادث خشونت‌بار روزهای قبل اصفهان اطلاعیه‌ای خطاب به مردم اصفهان صادر کردند. این امر به‏شدت در روحیه و رفتار مردم اصفهان موثر واقع شد و کار را به آن حد رساند که رژیم پهلوی ناچار شد برای نخستین‏بار در کشور، در اصفهان اعلام حکومت نظامی کند.


اوضاع اصفهان آن‏چنان نابسامان و خارج از کنترل شده بود که در هیچ‏یک از مقاطع دیگر تحولات اصفهان سابقه نداشت. مسئولین بلندپایه رژیم پهلوی در اصفهان در میان تدابیر امنیتی شدید موفق شدند، جشن سالگرد مشروطه سلطنتی را که برگزاری آن برای رژیم جنبه‌ حیاتی داشت در عمارت چهل‏ستون اصفهان برگزار و با تشکیل حلقه‌های امنیتی و انتظامی از ورود مردم به محل جشن جلوگیری کنند.


بالاخره صبح روز 5 رمضان، جمعیت متحصن خود تصمیم گرفت محل تحصن را ترک و در سطح شهر توزیع و از نقاط مختلف به رژیم پوسیده پهلوى ضربه بزند. عصر این ‏روز در اصفهان حکومت نظامى برقرار شد. با برقرارى حکومت نظامى که براى اولین‏بار انجام مى‏گرفت، عمر دوره عوام‏‏فریبى رژیم آمریکائى شاه به‏ سر آمد و مبارزات مردم وارد مرحله نوینی شد. واقعه 5 رمضان (بنا به قولی) مجموعا 10 شهید و حدود 100 مجروح تقدیم انقلاب کرد.


مردم اصفهان‌ در بزرگ ترین تظاهرات خود، از اولین ساعات صبح با اجتماع در خیابان‌ها، راهپیمایی بزرگی را آغاز کردند که پس از دخالت پلیس به عکس العمل مردم و آتش زدن تمام مشروب فروشی‌ها و قمارخانه‌های شهر انجامید.

 

در این روز، به دفتر حزب رستاخیز، برخی بانک‌ها و ادارات دولتی نیز خساراتی وارد آمد. حرکت خودروهای نظامی در سطح شهر به اصفهان چهره‌ای نظامی داد. مردم با تنه درختان، بعضی از خیابان‌های اصلی شهر را بستند تا به این وسیله از جابه‌جایی خودروهای نظامی جلوگیری کنند. صدای تیر اندازی تا ساعت‌ها ادامه داشت.

 

*حماسه 5 رمضان در راستای حرمت انقلابی امام خمینی بود

 

احمد سالک، یکی از شخصیت های برجسته انقلابی اصفهان با اشاره به حماسه پنج رمضان، این حماسه را در راستای حرکت انقلابی حضرت امام خمینی دانست و گفت: این حماسه به این ترتیب شکل گرفت که تعدادی از انقلابیان زیر سخت ترین شکنجه های ساواک اصفهان قرار داشتند و مادران این زندانیان با یک برنامه ریزی تنظیم شده به سمت منزل آیت الله خادمی حرکت کردند و در آنجا به عنوان پناهگاه حضور پیدا کردند و در بیرون منزل آیت الله خادمی مستقر شدند.


وی بیان داشت: تحصن این خانواده ها حدود 15 روز طول کشید و در این جلسات من و خانواده ام نیز از نزدیک با این مادران ارتباط داشتیم و روزها برای این مادران مقاله خوانده می شد و به این شکل تقویت روحی می شدند.


وی افزود: مردم هم برای دیدن این خانواده ها به منزل آیت الله خادمی می آمدند و به این ترتیب آرام آرام به دنبال این دیدارها حرکتی شروع شد و با جمعی از مردم به سمت منزل آیت الله خادمی حرکتک کردیم و وارد خانه وی شدیم وبه تدریج جمعیت زیادی اضافه شدند و هر روز صبح سخنران ها سخنرانی داشتند و آنجا کانون انقلاب و اسلام شده بود.


سالک تصریح کرد: این اقدام به عملیات حکومت نظامی که به وسیله تیمسار ناجی صورت گرفت منجر شد و اولین حکومت نظامی ایران در اصفهان تشکیل شد که این حکومت نظامی چهار شهید بر جای گذاشت.


وی با اشاره به شهیدان این حماسه اضافه کرد: شهیدان این حکومت نظامی عبارت بودند از شهید دوازده امامی که پشتیبان منزل آیت الله خادمی بود، شهید مغربی که در چهارباغ خواجو شهید شد، شهید موحدیان در خیابان آب 250 و شهید نم نبات در خیابان ابن سینا که این نشان دهنده این است که اصفهان در همه جریانات جلودار و پیشتاز بود و این حکومت نظامی منجر به ایجاد حکومت نظامی در دیگر شهرستان ها و کل ایران شد.

 

در پایان باید بگوییم بزرگداشت آیین های ملی و مذهبی امری ضروری است و باید با بزرگداشت این حماسه ها به همگان یادآور شویم که برای انقلاب اسلامی خون های زیادی ریخته شده و در حال حاضر باید درراستای حفظ ارزش های انقلابی و اسلامی تلاش کنیم و به دشمنان بفهمانیم که همچنان تابع نظام و پیرو ولایت فقیه هستیم.

 

پایان پیام/

کد خبر 272417

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha