آداب و رسوم قزوینی ها پای سفره خدا

ماه رمضان ماه پربرکتی است که با هزاران خیر و برکت فرا رسیده و آداب و رسوم خاص این ماه در قزوین، فضای این شهر را با سایر ایام متفاوت کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، ماه رمضان نهمین ماه از ماه های قمری است که در اهمیت این ماه مبارک روایات متعدد و بسیاری وجود دارد به طوری که در خصوص اهمیت این ماه پیامبر گرامی اسلامی فرموده اند شَهرُ رَمَضانَ شَهرُ اللّه عَزَّوَجَلَّ وَ هُوَ شَهرٌ یُضاعِفُ اللّه‏ُ فیهِ الحَسَناتِ وَ یَمحو فیهِ السَّیِّئاتِ وَ هُوَ شَهرُ البَرَکَةِ؛ "ماه رمضان، ماه خداست و آن ماهى است که خداوند در آن حسنات را مى‏افزاید و گناهان را پاک مى‏کند و آن ماه برکت است."
 

این ماه معنوی در کنار ویژگی های خاص خود، سنت های زیبایی را به همراه خود دارد که در کنار این سنت ها که در سراسر ایران اسلامی مشترک است، آداب و رسوم خاصی در قزوین، ماه رمضان را در این شهر متفاوت کرده است.
 

یکی از آداب و رسوم ماه رمضان در قزوین که در واقع مرحله ورود به ماه رمضان است، خانه تکانی است که این خانه تکانی شامل نظافت مساجد، اماکن عمومی، امامزاده ها و حسینیه ها برای برگزاری مراسم های مختلف در ایام ماه رمضان می شود و در واقع افراد با نظافت خانه و حتی نظافت شخصی به استقبال ماه خدا می روند.
 

رویت هلال ماه در آخرین غروب ماه شعبان سنت دیگری است که از قدیم در شهر قزوین اجرا می شده و افراد برای رویت هلال ماه در بام خانه خود حضور می یابند.
 

در گذشته، یک روز قبل از ماه رمضان، مراسم کلوخ اندازان در چند شهر ایران صورت می گرفت که در قزوین به "گل خندانی" معروف است، در این روز مردم هر شهر یا روستا به گردشگاه های اطراف شهر یا روستای خویش رفته و انواع غذاها را به همراه خود می ‌برند و دور هم به تعریف قصه، سرگذشت، تفریح و بازی می‌ پردازند و این روز خود را در کنار خانواده در فضای بیرون خانه با نشاط و شادی طی می کنند.
 

بر اساس این گزارش؛ شب نشینی رسم دیگری است که در شب های ماه مبارک رمضان در قزوین اجرا می شود که در شب های قدر ماه رمضان این شب نشینی به صورت شرکت در محفل‌ های معنوی نیایش و دعا فرج، خواندن دعای جوشن صغیر و کبیر، ابوحمزه ثمالی، جامعه کبیره، اقامه نمازهای یکصد تا هزار رکعتی و نماز هفت قل هوالله، حضور در مساجد و تکیه ‌ها و سرگرفتن قرآن در شب ‌های قدر است.
 

سردادن سه وعده اذان در پشت بام خانه ها، خواندن مناجات برای بیدار کردن همسایه ها برای خوردن سحری و حتی کوفتن بر طبل برای بیدارباش سحر از دیگر سنت های مردم قزوین است. 

 

برپایی جشن 27 ماه رمضان و شب قتل ابن ملجم مرادی مراسم دیگری است که در گوشه و کنار شهر قزوین اجرا می شود و در واقع یکی از سنت هایی است که هنوز نیز در گوشه و کنار شهر قزوین مشاهده می ‌شود و در این شب پیرمردان و جوانان با برپایی مراسم جشن تا هنگام سحر به خوردن تنقلات و شیرینی و شربت می ‌پردازند و شادی می کنند.
 

پختن غذاهایی نظیر آش دوغ، آش رشته، شیربرنج، حلیم، شله زرد، قورمه سبزی، فرنی و رنگینک توسط بانوان این استان برای افطار و سحری خانواده، ویژگی خاص وعده افطار در ماه رمضان است که دادن ولیمه و افطاری با نیت خیر برای مستمندان و بستگان و اقوام از آداب دیگر ویژه ماه میهمانی خدا است که این فرصت های ویژه و لحظات خاص ماه رمضان را رنگی ناب می بخشد.
 

پایان پیام/

کد خبر 272331

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha