نوای دم دم سحری، سنتی که در ماه رمضان درمحله های بوشهر به گوش می رسد

دم دم سحری سنتی برای بیدار کردن مردم در سحرهای ماه رمضان است که پس از گذشت ده ها سال هنوز در محله های بوشهر به گوش می رسد.

عبدالکریم مشایخ، استاد تاریخ دانشگاه های استان بوشهر، صبح امروز (20 تیر)، در گفت و گو با خبرنگار شبستان در بوشهر گفت: سنت دم دم سحری سنتی است که در جنوب کشور و به طور خاص در بوشهر رایج بوده و هم اکنون هم با گذشت صدها سال طنین دلنشین دم دم سحری مردم استان بوشهر را برای سحر آماده می کند.

 

وی افزود: چون در قدیم امکانات پیشرفته ای مثل ساعت زنگ دار، رادیو، تلویزیون نبوده که مردم با صدای آن بیدار شوند، سنتی در بوشهر  به نام دُم دُم سحری رایج بوده است که مردم با صدای آن در وقت سحر بیدار می شدند.

 

وی با اشاره به اینکه واژه ی دُم دُم سحری به اصطلاح محلی دَم سحری بوده یعنی دَم سحر یا وقت سحر یا نزدیک به سحر اضافه کرد: کسانی که دم دم سحری را انجام می داند یک گروه شامل 2 مرد، یکی مسن و دیگری جوان که اغلب پدر و پسر بودند، فانوس به دست و دمام به دوش می گرفتند و با سردادن نوای دلنشین دم دم سحری محله ها را کوچه به کوچه و خانه به خانه می گشتند و مردم را برای سحری بیدار می کردند.
 

وی تصریح کرد: کسانی که دم دم سحری را انجام می دادند علاوه بر ضرب آهنگ دمام اشعاری را نیز قرات می کردند که این اشعار از قدیم تا به امروز ثابت بوده است.

 

مشایخ خاطر نشان کرد: بیت معروف خداوندا تو ستاری همه خوابند تو بیداری / به حق لااله الاالله همه عالم نگه داری،  یکی از معروف ترین اشعاری است که در این سنت بسیار دیرینه خوانده می شود.

 

وی افزود: در قدیم با آواز دم دم سحری دمام  زده نمی شد، دعاهای ماه رمضان خوانده می شد و درب تک تک خانه ها را می زند و مردم را بیدار می کردند.
 

وی با ابراز خوشحالی از اینکه این سنت هنوز هم در استان بوشهر و به خصوص در محله های قدیم ادامه دارد افزود: در سحر روز عید فطر هم این گروه با دمام زدن و خواندن دعای روز عید فطر فرا رسیدن روز عید را مژدگانی می دهند که مردم هم با بیرون آمدن از خانه و ابراز خوشحالی به آن ها عیدی می دهند.

 

پایان پیام/

کد خبر 272019

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha