به گزارش خبرنگار معارفی خبرگزاری شبستان؛ حجت الاسلام سید احمد موسوی، رییس سازمان حج و ز یارت کشور شب گذشته در گفتگوی زنده خبری ضمن تشریح وضعیت حج، عمره و عتبات در رابطه با عوامل کاهش سهمیه حج گفت: عربستان سعودی با توجه به درخواست های مکرر کشورهای اسلامی از این کشور مبنی بر افزایش سهمیه حجاج، مجبور به اجرای طرح توسعه حرمین شریفین شد. این طرح از محدوده «رمی جمرات» آغاز گردیده که ظرفیت این منطقه را از 3 میلیون نفر به 5 میلیون نفر در سال افزایش می دهد. سپس توسعه سعی و صفا در دستور کار قرار گرفت که با اجرای طرح توسعه، ظرفیت این مکان به 105 هزار نفر در ساعت می رسد و در همین راستا توسعه مسجدالحرام و صحن طواف برنامه ریزی شده است که ظرفیت مسجدالحرام پیش از طرح توسعه 48 هزار نفر در ساعت بود که در حال حاضر با توجه به انجام عملیات عمرانی و ساختمانی ظرفیت به 22 هزار نفر در ساعت کاهش یافته اما پس از اتمام طرح ظرفیت آن به 108 هزار نفر درساعت می رسد.
ضرورت استفتاء از مراجع برای تمتع امسال
وی افزود: در حال حاضر محدوده روبروی درب کعبه و پشت مقام ابراهیم علیه السلام به صورت کلی تخریب شده و از آنجا که بر اساس فتوای مراجع عظام، نماز طواف می بایست در پشت مقام ابراهیم علیه السلام خوانده شود، برای ایام حج امسال که امکان ادای نماز در پشت مقام، برای زائران و حاجیان وجود ندارد باید از مراجع تقلید در رابطه با این موضوع سوال و استفتاء شود.
رییس سازمان حج در تشریح طرح توسعه حرمین شرفین گفت: طرح توسعه مسجد الحرام و مشاعر مقدسه برای بازه زمانی سه ساله برنامه ریزی شده بود و تصور دولت عربستان بر این بود که طرح توسعه مسجد الحرام تا موسم حج امسال به پایان می رسد. اما ما در سفری که در ماه شعبان به عربستان داشتیم پیش بینی می کردیم که طرح تا موسم حج به اتمام نخواهد رسید و در اعزام زایر برای حج تمتع از سوی عربستان محدودیت هایی اعمال می شود. لذا تدبیری اندیشده شد تا ثبت نام از حجاج، مرحله به مرحله انجام شده و سیستم پس از مدتی بسته شود. چرا که بلافاصله یک هفته پس از این تصمیم وزیر حج عربستان طی نامه ای از کشورهای مختلف خواست تا در کاهش زایران با این کشور همکاری کرده و در حج تمتع امسال تعداد زایران اعزامی خود را 20 درصد کاهش دهند. البته این کاهش تعداد زایر، در کشور عربستان تا 50 درصد اعمال شده و برای سایر کشورها 20 درصد در نظر گرفته شده است.
کاهش 20 درصدی امسال از سهمیه 80 هزارنفری است نه 75 هزار نفری
حجت الاسلام موسوی خاطرنشان کرد: این کاهش 20 درصدی، نسبت به 80 هزار سهمیه ای است که در دیدار با مسئولان حج عربستان و درخواست افزایش سهمیه زایران ایرانی، برای ایران در نظر گرفته شد نه ازسهمیه 75 هزار نفری. اگرکاهش 20 درصدی زایران، بر اساس سهمیه 75 هزار نفری در سال جاری انجام می شد، ما می بایست 15 هزار زایر ثبت نام کننده را، که علاوه بر ثبت نام، کلاس ها و دوره های آموزشی را نیز گذرانده بودند از اعزام محروم می کردیم در حالی که با اتخاذ تدبیر ثبت نام مرحله به مرحله چنین مشکلی ایجاد نشد.
وی تصریح کرد: سازمان حج و زیارت مدتها پیش از این برای انجام مقدمات حج بر اساس سهمیه 75هزار نفری وارد کار شده و عملیات مربوط به چینش کاروانها، اجاره هتل ها، مسایل حمل و نقل و .. را برنامه ریزی کرد. اما پس از مذاکره با مقامات عربستان و موافقت برای افزایش سهمیه به 80 هزار نفر، کلیه فعالیت ها و چینش ها مجددا از نو برنامه ریزی و انجام شد. ولی دوباره در پی درخواست وزارت حج عربستان برای کاهش 20 درصدی حجاج کلیه امور برای بار سوم برنامه ریزی و چیده شد.
حجت الاسلام موسوی گفت: سازمان حج تلاش دارد تا در بازار رقابت با کشورهایی مانند ترکیه و ... بهترین و ارزانترین هتل هایی را که نزدیک به حرم هستند، برای اسکان زایران ایرانی اجاره کند. ما براساس سهمیه 80 هزار نفری قراردادهایی با هتل های دارای شرایط مد نطر، بسته بودیم که به دلیل اعلام عربستان، قراردادهای ما با بیش از 14 هتل فسخ شد. البته تلاش های فراوانی انجام گرفت تا ایران در قبال این فسخ قرارداد مجبور به پرداخت غرامت نشود چرا که هتل داران از بخش خصوصی بوده و تصمیم عربستان سعودی مبنی بر کاهش زایر را بعنوان دلیل فسخ از ما نمی پذیرفتند.
دلایل خذف سهمیه های عمره
رییس سازمان حج در رابطه با موضوع حذف سهمیه های عمره گفت: امروز بر اساس مدارک موجود بین 6 تا 8 میلیون نفر متقاضی در نوبت اعزام به حج و عمره هستند و این در حالیست که قبل از این، بیش از 12 درصد از سهمیه کل ایران در اعزام به حج و عمره به صورت سهمیه های خاص به گروه ها و نهادها و.. مختلف اختصاص داده شده بود. در حالی که برخی از این موارد خارج از مصوبه شورای عالی حج بود. شورای عالی حج تنها برای اقشار خاصی از جمله دانشجویان، طلاب، دانش آموزان و خانواده های شهدا سهمیه ای را در نظر گرفته است. بنابراین با توجه به این که این اختصاص سهمیه خاص، خلاف قانون بود، از برنامه سازمان حذف شد.
وی با اشاره به مشکلاتی که در سالهای گذشته در ثبت نام و اعزام زایران وجود داشت تصریح کرد: سالهای گذشته یا سیستم قفل می شد یا ویزا صادر نمی شد که امسال نیز شاهد مشکلاتی از این دست بودیم اما با رایزنی، مسایل حل شد و عملیات عمره امسال به سهولت و بهتر از حد انتظار به پایان رسید.
موسوی در توضیح دلایل افزایش قیمت حج و عمره در سال جاری نیز با تشریح ابعاد مختلف این موضوع یادآور شد: قیمت حج از دو عامل «خرید خدمات» و «ارز» تاثیر می پذیرد. امسال حمل و نقل درون شهری و برون شهری، حمل و نقل درمشاعر، حمل بار مسافر و اسکان به همان قیمت سال گذشته محاسبه شده و آنچه در افزایش قیمت تاثیر داشته، موضوع قیمت ارز است. ضمن این که ما در بخش هواپیمایی نیز، در قیمت بلیط پروازهای سعودی 80 دلار و در پروازهای داخلی 200 هزار تومان تخفیف و کاهش در نظرگرفته ایم و علاوه براین، موضوع تقلیل در تعداد عوامل حج نیز بر این موضوع تاثیرگذار بوده است.
تاسیس بانک و هواپیمایی ویژه حج همچنان در ابهام
رییس سازمان حج و زیارت کشور سپس به مسئله تاسیس بانک حج اشاره کرد و افزود: سپرده های مردم در رابطه با حج و عمره در اختیار سازمان حج و زیارت نبوده و در اختیار بانکهاست. بنابراین بانک ها با توجه به این که سپرده های مردم را در اختیار دارند می بایست در این زمینه و میزان سود متعلق به سپرده ها، اطلاع رسانی بیشتری داشته باشند. اما برای رفع برخی مشکلات در این زمینه نیز پیشنهاد تشکیل بانک و هواپیمایی حج مطرح شد و طرح های هر دو موضوع نیز آماده شده ، اما با توجه به مشکلات ارزی، در حال حاضر اقدام جدی در این عرصه انجام نشده است.
وی دررابطه با مسایل آموزشی زایران و مدیران و عوامل اجرایی حج خاطرنشان کرد: زایر محوری برای ما اصل است و در بخش آموزش زایران، این مسئولیت بر عهده نمایندگی ولی فقیه در سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری است. اما مدیران کاروانها که در صف و لایه اول ارتباط با زایر قرار دارند، باید به لحاظ تحصیلات، توانمندی ها، اخلاق و .. در سطح بالایی قرار داشته باشند که در همین راستا، امسال آزمونی در سطح مدیران کاروانها در سراسر کشور برگزار و عملکرد آنها توسط گروه های مجرب و ویژه از سوی سازمان مورد نظارت و ارزیابی قرار گرفت که مدیرانی که دارای شرایط مدنظر نبودند از چرخه حذف شدند.
تغییر ساختار در سازمان و ایجاد معاونت ویژه عتبات
مشاور رییس جمهور در ادامه به موضوع عتبات نیز اشراه کرد و گفت: ما در بدو ورود به سازمان حج با دو بحران جدی در این عرصه مواجه بودیم. نخست این که طلب شرکت های عراقی از ایران به 96 میلیون دلار رسیده بود و همین مسئله باعت بداخلاقی ها و سوء رفتارهایی می شد و حتی پیشنهاد بسته شدن عتبات ارائه شد. اما با اقدامات انجام شده، امروز طلب این شرکتها با کمک دولت و رییس جمهور به صفر رسیده. البته برخی از شرکتها نیز حذف شده اند. بحران دوم ما در عتبات، انحصاری بودن اعزام های عتبات به وسیله شرک شمسا بود و این شرکت نیز با توجه به نوسانات ارز خواهان افزایش قیمت ها بود. اما من معتقدم که راه کربلا باید برای همه مردم در هر گروه و هر طبقه اقتصادی باز باشد بنابراین در یک رقابت سالم چهار استان تهران، خوزستان، خراسان و ایلام را در بحث اعزام به عتبات وارد کردیم که این موضوع ظرفیت ما را از 40 اتوبوس به 140 اتوبوس رساند و قیمت های اعلامی از سوی این شرکت ها نیز با تفاوت یکصد هزار تومان کمتر از شرکت شمسا اعلام شد.
حجت الاسلام موسوی خاطرنشان کرد: ما در سال گذشته بیش از یک میلیون و 100 تا یک میلیون و 200 هزار نفر زایر داشته ایم و تنها در ایام اربعین حسینی 200 هزار زایر ایرانی به عتبات اعزام شده اند. ضمن این که در حال حاضر به دنبال تغییر ساختار و ایجاد یک معاونت ویژه برای عتبات در سازمان حج هستیم.
تشریح دلایل توقف اعزام به عتبات در روزهای اخیر
وی در بیان دلیل توقف اعزام ها ببه عتبات که در روزهای اخیر اعلام شده است گفت: هر سال مقارن با ماه مبارک رمضان برای این که هتل داران بتوانند نقایص موجود در هتل ها را برطرف کنند، اعزام ها به مدت 15 روز تعطیل می شود تا خدمات بهتری به زایران ارائه شود.
رییس سازمان حج همچنین دررابطه با وضعیت آینده حج و امکان افزایش سهمیه ها یادآور شد: امسال در مذاکراتی که با مسئولان سعودی داشتیم، علیرغم مسایل سیاسی، توانستیم سهمیه زایران ایرانی را به 80 هزار نفر در سال برسانیم. موضوع افزایش سهمیه موضوعی است که از سوی سایر کشورها نیز درخواست می شود و حتی کشورهایی که تا کنون حاجی نداشته اند، در این سالها درخواست اختصاص سهمیه برای حج دارند. همین مسئله بعنوان یکی از دغدغه های مقامات سعودی و از علل توسعه حرمین شریفین و مسجدالحرام است که اگر این طرح به اتمام برسد سهمیه نیز افزایش می یابد. چرا که با اتمام طرح، گنجایش و ظرفیت محدوده «رمی جمرات» از 3 میلیون به 5 میلیون نفر و ظرفیت محل طواف از 48 هزار نفر در ساعت به 108 هزار نفر در ساعت می رسد. ضمن این که این کاهش 20 درصدی نیز که اعلام و اجرایی شده اما در عین حال، ما مشغول رایزنی با عربستان هستیم تا در صورت امکان بتوانیم آن را حذف یا میزان را از 20 درصد به کمتر از آن برسانیم.
پایان پیام/
نظر شما