به گزارش خبرنگار قرآنی خبرگزاری شبستان، مهدی قرهشیخلو، رییس سازمان دارالقرآن در نشست خبری تشریح برنامههای این سازمان با حضور اصحاب رسانه که صبح امروز در محل سازمان دارالقرآن برگزار شد با اشاره به لزوم شفافسازی و ارایه گزارش تمام دستگاههای بهرهمند از بودجه نیمدرصدی قرآنی کشور گفت: تمام دستگاههای فرهنگی و قرآنی باید در خصوص نحوه توزیع و فعالیت خود با توجه به تخصیص بودجه نیمدرصدی قرآنی پیشقدم شوند و گزارشات خود را در خصوص فعالیتهای قرآنی تقدیم ملت شریف ایران کنند تا مشخص شود چه تأثیرات و خروجیهایی در حوزه فعالیت قرآنی کشور به واسطه این اتفاق مهم و تخصیص بودجه نیمدرصدی قرآنی رخ داده است، مشخص شود.
وی افزود: با توجه به اینکه در آستانه تشکیل دولت یازدهم هستیم از دولتمردان درخواست جدی داریم که توجه بیشتری به توسعه فرهنگ قرآنی و فقر در این حوزه داشته باشند و به عنوان نیاز درجه یک کشور به آن بپردازند. همچنین حمایتهای لازم را از دستگاههای قرآنی داشته و به اصلاح نهادهای فعال در این حوزه و ترمیم و پشتیبانی جدی از فعالیتهای قرآنی کشور داشته باشند. همچنین از حمایتهای مجلس و دولت نهم و دهم و توجه ویژه آنها به حوزه قرآن کمال تشکر را داریم.
تشریح فعالیتهای جاری سازمان دارالقرآن در سال 91
رییس سازمان دارالقرآن با اشاره به برگزاری طرحها و برنامههای جاری سازمان دارالقرآن تصریح کرد: آغاز فعالیتها در سال 91 همراه با برگزاری جلسه همنشینی مدیران دارالقرآن سراسر کشور در اردیبهشت و در شهر مقدس مشهد بود که با هدف ایجاد هماهنگی و توجیه همکاران در فعالیتهای قرآنی سازمان دارالقرآنها تشکیل شد و بر لزوم کیفیسازی برنامهها در این حوزه تأکید جدی شد. همچنین جلساتی با مدیران اتحادیهها و موسسات قرآنی کشور به منظور هماهنگی و رشد کیفی برنامهها در سازمان دارالقرآن تشکیل شد.
وی با اشاره به لزوم تشکیل هیئت ارزیابی و بازرسی فعالیتهای قرآنی در سازمان دارالقرآن خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات مهم سازمان دارالقرآن در راستای توجه به کیفیسازی برنامههای قرآنی تشکیل هیئت 40 نفره برای ارزیابی و بازرسی برنامهها در طول سال به تمام استانهای کشور اعزام شدند.
فعالیتهای سازمان دارالقرآن در حوزه آموزش
قرهشیخلو عنوان کرد: یکی از منویات سازمان دارالقرآن بخش آموزش بوده که در این حوزه با اقدامات گسترده توجهات ویژهای برای تحقق آموزههای قرآنی در کشور ایجاد مینماید. همچنین سازمان دارالقرآن در بخش آموزش عمومی 130 هزار نفر و آموزشهای تخصصی ضمن لزوم شرکتکنندگان با شرایط خاص 5500 نفر و در آموزش مفاهیم و تفسیر 50 هزار نفر تحت پوشش قرار گرفتند. همچنین در حوزه حفظ یک جزء قرآن کریم 26 هزار نفر و در حوزه تربیت خاص متخصص قرآنی 14 هزار نفر در 15 عنوان مختلف با حضور هزار مدیر از بخشهای مختلف سازمان دارالقرآن تحت پوشش قرار گرفتند.
قرهشیخلو تصریح کرد: کارگاه مهارتهای زندگی یکی از ابتکارات سازمان دارالقرآن بوده که در سال گذشته 10 کارگاه با حضور 226 هزار و 500 نفر در 12 هزار دوره آموزشی به فعالیت پرداختند.
فعالیتهای سازمان دارالقرآن در حوزه پژوهش
رییس سازمان دارالقرآن با اشاره به فعالیتهای این سازمان در بخش پژوهش خاطرنشان کرد: تخصیص چند شورای تخصصی با حضور متخصصان همچون شورای تألیف، ساماندهی و مؤسسات مردمی 100 طرح و برنامه و ایدههای قرآنی را مورد ارزیابی و کارشناسی قرار دادند و متقاضیانی که خواهان اظهارنظر کارشناسی سازمان دارالقرآن در خصوص پژوهشهایشان داشتند در این شوراهای تخصصی فعالیتشان مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین یکی از نتایج راهاندازی شوراهای تخصصی در سازمان دارالقرآن تألیف 112 کتاب در حوزههای آموزش عمومی و تخصصی بوده است.
فعالیت سازمان دارالقرآن در حوزه تبلیغ و ترویج
قرهشیخلو با اشاره به اهم برنامههای برگزارشده به همت سازمان دارالقرآن در سال 91 با موضوع تبلیغ و ترویج تصریح کرد: برگزاری 9 دوره مسابقات تفسیر قرآن با عنوان نورالهدی با حضور 10 هزار شرکتکننده، برگزاری هفتمین دوره طرح اعطای مدرک به حافظان قرآن با حضور 6500 نفر و احراز مدرک درجه 2 و 5 به 483 نفر و همچنین راهیافتن شش حافظ نخبه کشور به مرحله چهارم طرح ارزیابی حفاظ که آزمون نهایی آن جمعه هفته گذشته برگزار شد از اهم برنامههای تبلیغی و ترویجی سازمان دارالقرآن است. همچنین 600 محفل انس با قرآن کریم و طرح قرآن در رمضان با رویکرد ختم قرآن کریم با حضور 2200 نفر، برگزاری 130 کرسی تلاوت در 130 مسجد ثابت کشور با حضور قاریان برجسته کشوری و ارایه مفاهیم آیات قرائتشده در این مراسمها و به طور کلی برگزاری پنجهزار کرسی تلاوت در سال گذشته از دیگر جلوههای فعالیتهای سازمان دارالقرآن در حوزه تبلیغ و ترویج است. همچنین 69 هزار جشنواره کودک و نوجوان، 40 اردوی تفریحی و آموزشی و 1500 برنامه قرآنی ویژه ایام دهه مبارک فجر به همت سازمان دارالقرآن برگزار شده است.
فعالیت سازمان دارالقرآن در حوزه ساماندهی تشکلهای مردمی
قرهشیخلو با اشاره به ساماندهی و نظارت سازمان دارالقرآن و فعالیت مؤسسات و نهادهای قرآنی- مردمی در سراسر کشور عنوان کرد: طبق آمار سازمان دارالقرآن 1631 مؤسسه قرآنی در کشور فعالیت دارند که 37 درصد آن با مدیریت آقایان و 63 درصد آن با مدیریت خواهران به فعالیت میپردازند. همچنین سازمان دارالقرآن برای کیفیسازی هرچه بیشتر فعالیت موسسات قرآنی طرح سطحبندی این مؤسسات را در درجات 1، 2 و 3 آغاز کرد که 1400 مؤسسه سطحبندی شدند که تنها 107 مؤسسه دیگر باقی مانده که تا پایان امسال حایز یکی از درجات سهگانه سازمان دارالقرآن میشود.
وی افزود: همچنین 246 مجوز تأسیس مؤسسه قرآنی مردمنهاد، 215 مجوز صدور فعالیت، 100 مورد مجوز فعالیت مؤسسات قرآنی ضمن تغییر ساختاری در نحوه اداره مؤسسات و 129 مورد موافقت با انحلال مؤسسات قرآنی و مردمی از سوی سازمان دارالقرآن در سال گذشته صادر شد.
قرهشیخلو افزود: در سال گذشته 2924 خانه قرآنی روستایی و 1047 خانه قرآن شهری که طی دو سال گذشته فعالیت خود را آغاز کردند از سوی سازمان دارالقرآن مجوز فعالیت گرفتند. همچنین یکی از اقدامات ویژه سازمان دارالقرآن تألیف کتابی با موضوع ضوابط و مقررات مؤسسات قرآنی در 40 صفحه با رویکرد تشریح فعالیتهای مدیریتی، حسابرسی و غیره در این کتاب جمعآوری شده است.
فعالیت سازمان دارالقرآن در حوزه چاپ و نشر مصحف شریف
رییس سازمان دارالقرآن با اشاره به برنامههای این سازمان در حوزه نظارت و چاپ و نشر قرآن عنوان کرد: در سال گذشته 12 هزار و 989 جزء قرآن در دفاتر نظارت و چاپ و نشر سازمان دارالقرآن تصحیح شد و درصد بالایی از ناشران مجوز چاپ از سازمان دارالقرآن گرفتند. همچنین نشست تخصصی با حضور 70 نفر از مصححان قرآن کریم به منظور ارایه آموزشهای لازم و اطلاعات تکمیلی به همت سازمان دارالقرآن برگزار شد.
وی با بیان این مطلب که متاسفانه برخی از موسسات اقدام به چاپ قرآن بدون مجوز سازمان دارالقرآن میکنند، تصریح کرد: متأسفانه در نمایشگاه بینالمللی قرآن و یا مجامع دیگر چاپ برخی از قرآنهای بدون مجوز به چشم میخورد که با مسئولان مربوطه نامهنگاریهایی در خصوص برخورد جدی با این مؤسسات شده که یکی از آسیبهای جدی این اقدامات در سالهای گذشته اتفاق افتاد که چاپ یک قرآن بدون مجوز و ارسال آن به یکی از کشورهای حوزه خلیجفارس به علت جاافتادن دو آیه سوره مبارکه معارج، تهمتها نسبت به چاپ قرآن کریم از سوی جمهوری اسلامی ایران زده شد.
فعالیت سازمان دارالقرآن در حوزه فضای مجازی
قرهشیخلو عنوان کرد: راهاندازی بانک اطلاعات جامع قرآنی یکی از اقدامات سازمان دارالقرآن در سال 91 بوده و هر مؤسسه قرآنی برای درخواست صدور مجوز میتواند به صورت اینترنتی اقدام نماید که یکی از محسنات این طرح زمان کوتاه صدور مجوز و مشخصشدن تعداد و اطلاعات افراد به صورت آنلاین در سراسر کشور است.
قرهشیخلو خاطرنشان کرد: اولین دوره مسابقات قرآن تسنیم ویژه کارکنان فرهنگی موسسات و نهادهای مختلف کشور در بحث قرائت، حفظ و مفاهیم قرآن در دو مرحله استانی و کشوری به همت سازمان دارالقرآن در سال گذشته برگزار شد که امسال دومین دوره آن با کیفیت و رونق بیشتری برگزار میشود.
گزارش فعالیت سازمان قرآن با توجه به تخصیص بودجه نیمدرصدی قرآنی
رییس سازمان دارالقرآنی با اشاره به گزارش فعالیتهای این سازمان با توجه به تخصیص بودجه نیمدرصدی قرآنی عنوان کرد: در سال گذشته 13 میلیارد و 10 میلیون تومان اعتبار از بخش بودجه نیمدرصدی قرآنی به سازمان دارالقرآن در نظر گرفته شد که 90 درصد آن یعنی 11 میلیارد و 709 میلیون تومان و در نهایت با کسر سه درصدی از این بودجه 11 میلیارد و 730 میلیون تومان بودجه برای فعالیتهای قرآنی سازمان دارالقرآن کریم اعطا شد.
وی افزود: این بودجه در حوزه آموزشی منجر به تحت پوشش قرار گرفتن 120 هزار نفر و توانمندسازی آنان در بخش قرائت قرآن و نماز بوده است، به علاوه دورههای حضوری برای شرکتکنندگان و تهیه بستههای آموزشی شامل 120 هزار کتاب روخوانی، روانخوانی، تجوید قرآن و CDهای آموزشی نماز در سراسر کشور تهیه شد. همچنین یکی از اقداماتی که سازمان دارالقرآن کریم با توجه به تخصیص بودجه نیمدرصدی انجام شد هفت هزار نفر در حوزه آموزش قرآنی ویژه مقطع پیشدبستانی تحت پوشش قرار گرفتند که دو جلد کتاب آموزشی در 14 هزار تیراژ از سوی سازمان دارالقرآن چاپ و توزیع شد. همچنین 20 جلد کتاب در حوزه آموزش قرآن مقطع پیشدبستانی در سه گروه سنی 4، 5 و 6 سال طراحی شد که شش جلد آن چاپ و توزیع شد و مابقی این کتابها در صورت اعطای بودجه تا پایان امسال آماده بهرهبرداری میشود.
قرهشیخلو گفت: راهاندازی 300 جلسه قرآن خانگی و تهیه بستههای حمایتی به ارزش مالی 700 هزار تومان شامل 25 جلد قرآن کریم، 25 عدد رحل قرآن، کتاب آموزش تجوید، روخوانی و دستگاه صوتی در جلسات آموزش قرآن خانگی سراسر کشور توزیع گشت. همچنین تربیت کادر متخصص قرآنی شامل هزار نفر، تربیت 105 هزار نفر حافظ یک جزء قرآن، توزیع 75 هزار جلد کتاب قرآن در 17 منطقه محروم، توزیع 65 هزار جلد قرآن رایگان در سراسر کشور، برگزاری 4 مراسم تکریم چهرههای قرآنی که سه مراسم آن به صورت منطقهای و یک مراسم آن به صورت ملی با حضور 83 نفر چهره قرآنی از 22 استان برگزار شد با توجه به تخصیص بودجه نیمدرصدی قرآنی در سال گذشته به همت سازمان دارالقرآن به سرانجام رسید.
قرهشیخلو تصریح کرد: برگزاری 30 محفل انس با قرآن، 34 کرسی تلاوت، 500 جلسه قرآن، برگزاری جشنواره محصولات قرآنی مؤسسات مردمی، ارسال 278 اثر به دبیرخانه که 48 اثر در حوزه رسانههای دیجیتال و 10 اثر در حوزه فعالیتهای قرآنی است، راهاندازی 29 مرکز آموزش تخصصی در 29 استان کشور با رویکرد شناسایی استعدادهای قرآنی، همچنین آموزش 500 مدیر قرآنی و تنظیم سند راهبردی برای نخستین بار در فضای مجازی که نیازمند طی مراحل قانونی برای اجراییشدن دارد و افق فعالیتهای قرآنی را در فضای مجازی ترسیم نماید از اقدامات سازمان دارالقرآن با توجه به تخصیص بودجه نیمدرصدی قرآنی است.
رییس سازمان دارالقرآن افزود: برگزاری جشنواره بازینامهنویسی در حوزه قرآن با شرکت 40 اثر و تجلیل و برگزیدهشدن هفت اثر که امیدواریم با تخصیص بودجه در سال جاری عملیاتی شوند از دیگر اقدامات سازمان دارالقرآن است. همچنین رتبهبندی فعالان قرآنی در سطح ملی و فضای مجازی، راهاندازی و تولید نرمافزار قرآنی در پرتال موسسات قرآنی و بهرهمندی از ظرفیتها و توانمندیهای 1600 موسسه فعال قرآنی کشور، حمایت نقدی از 1534 مؤسسه و 1585 خانه قرآنی روستایی، تهیه پنج بسته آموزشی برای اوقات فراغت قرآنآموزان شامل کتاب، نرمافزار و فایل صوتی در بخشهای روخوانی، روانخوانی، تجوید، حفظ و نماز و توزیع رایگان آن به 30 هزار بسته در سراسر کشور و در مجموع تولید یک میلیون عدد کالا و محصول قرآنی به همت سازمان دارالقرآن در سال گذشته با توجه به تخصیص بودجه نیمدرصدی به سرانجام رسید.
قرهشیخلو عنوان کرد: صندوق حمایت از فعالان قرآنی با مشارکت صندوق مهر و سرمایهگذاری مشترک به میزان یک و نیم میلیارد تومان راهاندازی شد که حداکثر تا سه ماه آینده از 300 مؤسسه قرآنی با اعطای وامهای قرضالحسنه حمایت میشود. گفتنی است، میزان این وامها به صورت میانگین پنج میلیون تومان بوده که با توجه به درجات سطحبندی مؤسسات قرآنی وامها به صورت متفاوت اعطا میشود و امسال سرمایه این صندوق با توجه به حجم سنگین فعالیتهای موسسات قرآنی افزایش خواهد داشت.
برنامههای سازمان دارالقرآن با رویکرد جدید در سال 92
قرهشیخلو با اشاره به اهم برنامههای سازمان دارالقرآن در سال جدید تصریح کرد: برگزاری نشست مدیران کل ادارات کل تبلیغات اسلامی سراسر کشور و تشریح و هماهنگی برنامههای سال 92 و بررسی این برنامهها از نظر موضوع و اعتبارات و چندین تفاهمنامه برگزار شد.
وی افزود: سیاست سازمان دارالقرآن در 4 بخش عملیاتی میشود؛ اول کیفیسازی و تأثیرگذاری برنامههای قرآنی واقع در آمارها و کمیتهای غیرضروری، دوم نظارت و ارزشیابی جدی فعالیتها به منظور کیفیسازی بیشتر، سوم تقویت ظرفیتهای مردمی و مشارکت آنان در فعالیتهای قرآنی و چهارم توجه بیشتر به موضوع تربیت قرآنی و سمت و سوی قرآنیدادن به طرحها به منظور اشاعه این فرهنگ ناب در آحاد جامعه.
وی افزود: برگزاری مسابقه قرآنی تلاوت با شکل جدید و تنوع بیشتر و توجهدادن شرکتکنندگان به مفهوم و حفظ قرآن کریم در دو رشته قرائت و حفظ برگزار میشود.
قرهشیخلو افزود: شرکتکنندگان در مسابقات سراسری تلاوت که در دو بخش استانی و کشوری برگزار میشود در رشته قرائت باید قطعات انتخابشده را حفظ کرده و بر مفاهیم آن مسلط باشند. همچنین متسابقین در رشته حفظ کل قرآن باید به سؤالات مفهومی پاسخ دهند. همچنین دومین دوره مسابقات قرآنی تسنیم که سال گذشته ویژه کارکنان و مدیران فرهنگی دستگاهها و نهادهای فعال کشور برگزار شد امسال با حضور همسران به عنوان بخش جدیدی در این مسابقات با ارتقای بیشتر برگزار میشود.
قرهشیخلو تصریح کرد: یکی دیگر از ویژهبرنامههای این سازمان سرمایهگذاری بر روی 100 نفر از استعدادهای قرآنی بوده که اردوهایی خاص برای آنان در فصول سال به صورت متمرکز با ارایه محصولات قرآنی و ارتقای سطح کیفی آنان برگزار میشود.
قرهشیخلو تصریح کرد: راهاندازی مرکز آموزش مجازی در حوزه قرآن، تولید محصولات قرآنی شامل کتاب، نرمافزار، CDهای آموزشی برای هر ذائقه و هر وقت خاص قرآنیان تولید میشود. گفتنی است، 50 جلسه آموزش حفظ قرآن با حضور اساتید بینالمللی کشور با روش آموزشی یکسان همراه با حمایت سازمان دارالقرآن برای نخستین بار در کشور راهاندازی میشود. همچنین در هر استان مجمع اساتید، فعالان، قاریان و حافظان قرآن با هدف تعامل با جامعه نخبه قرآنی کشور راهاندازی میشود.
قرهشیخلو عنوان کرد: تأسیس انجمن خیرین با توان ویژه مالی از دیگر برنامههای ویژه سال 92 به همت سازمان دارالقرآن است.
وی در پایان گفت: یکی از اقدامات مبارکی که در چند روز گذشته اتفاق افتاد تجدیدنظر در ساختار اداری سازمان دارالقرآن بود که طی آن سطح دارالقرآنها از کارشناسی به اداره امور قرآنی ارتقا پیدا کرد و هماکنون نیز 500 پست کارشناس قرآنی در کشور در حال فعالیت هستند.
پایان پیام/
نظر شما