به گزارش خبرگزاری شبستان، طرح پژوهشی چالشهای وهابیت؛ ایران، جهان اسلام و غرب که توسط دکتر حسین هرسیج و مجتبی تویسرکانی تحقیق شده است پس از طی مراحل نشر به همت انتشارات پژوهشگاه و با همکاری انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) به صورت مشترک منتشر شده است.
بنا به اعلام روابط عمومی پژوهشگاه این اثر به عنوان یکی از اولویت های پژوهشکده ارتباطات فرهنگی بین الملل پژوهشگاه توسط دکتر حسین هرسیج دانشیار علوم سیاسی دانشگاه اصفهان و مجتبی تویسرکانی با نظارت علمی دکتر محمدرضا حاتمی و ارزیابی دکتر حمیدرضا اخوان انجام شده است.
وهابیت، نام جریانی فکری ـ سیاسی است که نام آن از بدو تأسیس با آلسعود پیوند خورده و از لحاظ فکری پیرو برخی اندیشههای افراطی سدههای سوم و چهارم اسلامی است. اندیشههای وهابیگری و نیز عملکرد پیروان این طریقت طی یکصد سال گذشته، مؤیّد این واقعیت است که وهابیت میخواهد با پوشش دینی و انتساب خویش به مذهب تسنن، از وحدت مذاهب اسلامی جلوگیری کند.
بنابراین، هدف کتاب حاضر، تجزیه و تحلیل خطرات و چالشهای وهابیت برای جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام و کشورهای غربی و تعیین راهکارهای مقابله با آن میباشد که با تفکیک چالشهای وهابیت به چالشهای فرهنگیـ اجتماعی، سیاسی و امنیتی، این هدف به 9 بخش قابل تقسیم است: بررسی سه چالش فرهنگیـ اجتماعی، سیاسی و امنیتی وهابیت برای سه سطح تحلیل جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام و کشورهای غربی.
با توجه به هدف نوشتار حاضر، محور اصلی و مسئلة اساسی نیز عبارت است از اینکه «چه خطرات و چالشهایی از سوی وهابیت متوجه جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام و کشورهای غربی بوده و راهکارهای مقابله با آن کدام است؟». با تفکیک چالشهای وهابیت به چالشهای فرهنگی ـ اجتماعی، سیاسی و امنیتی، سؤال اصلی نیز همچون هدف، به 9 بخش تقسیم میگردد: خطرات و چالشهای فرهنگیـ اجتماعی، سیاسی و امنیتی وهابیت برای جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام و کشورهای غربی کدام است و راهکارهای مقابله با آن چیست؟
محدودهی زمانی پژوهش، تاریخ معاصر وهابیت را دربر میگیرد و عمده توجه آن به چالشهای ناشی از این فرقه در 34 سال اخیر و پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. با این وجود، در بخش وهابیشناسی، پژوهش حاضر گریزی به ریشههای شکلگیری وهابیگری در حدود 300 سال پیش و شرایط سیاسی آن دوران داشته است.
نوع تحقیق طی این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. علاوه بر این، جهت تکمیل قوّهی فهم فردی و بهرهگیری از تجربیات اندیشمندان و صاحبنظران عرصهی وهابی پژوهی، بر اساس روششناسی اسنادی و نقلی، برخی اطلاعات لازم از طریق مطالعهی منابع دست اول شامل آثار رهبران و پیشوایان جنبش وهابیت، سیاستهای اعلانی و اِعمالی حکومت عربستان سعودی، مشاهده اَعمال و رفتار وهابیون و دولت آلسعود، مصاحبهها و اظهار نظرهای مسؤلین ذیربط، و سایر اسناد و مدارک مربوط؛ و منابع دست دوم شامل کتب، مقالات، منابع اینترنتی و تحلیلها بهدست آمده و سعی شده است تا از معتبرترین و جدیدترین اطلاعات آماری و توصیفی مراکز مطالعاتی منطقهای و بینالمللی استفاده شود. دادههای این پژوهش با استفاده از روش مشاهده، مصاحبه و منابع اینترنتی و کتابخانهای با تکیه بر دادههای عینی-تاریخی جمعآوری شدهاند.
چالشهای وهابیت؛ ایران، جهان اسلام و غرب در 356 صفحه و با قیمت 10500 تومان وارد بازار نشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما