راه آهن بجنورد، بزرگترین پروژه خراسان شمالی در طول تاریخ انقلاب اسلامی

خبرگزاری شبستان: راه آهن بجنورد –مشهد، پروژه ملی بزرگی در تاریخ انقلاب اسلامی در خراسان شمالی است که علاوه بر تحقق آرزوی دیرینه مردم این خطه، نیاز زائران مشتاق حرم امام رضا(ع) در حمل و نقل را نیز رفع می کند.

خبرگزاری شبستان//خراسان شمالی


پروژه های ریلی در کشور همیشه باعث توسعه پایدار می شود و در این میان پروژه راه آهن مشهد-بجنورد-گرگان به عنوان یک پروژه ملی و بزرگ باعث اتصال منطقه شمال و شرق کشور به راه آهن سراسری می شود و عملا استان های خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان را از این طریق به هم متصل می کند به گونه ای که با بهره برداری از این پروژه شاهد اتصال راه آهن شرق و شمال شرق به راه آهن سراسری در زمینه تردد مسافر و حمل و نقل کالا و خدمات خواهیم بود.

 

 در طول تاریخ انقلاب اسلامی این پروژه یک پروژه ملی بسیار بزرگ در خطه خراسان شمالی و آرزوی دیرینه برای مردم استان خراسان شمالی است که ضمن ایجاد سهولت در جابه جایی کالا و مسافر بین سه استان ذکر شده و اتصال شهرهای گرگان، علی آبیاد، آزادشهر، گنبد کاووس، آشخانه، بجنورد، شیروان، قوچان، فاروج، چناران، طوس و مشهد به هم، کریدور شرقی ایران نیز جهت عبور بارهای ترانزیتی تکمیل و امکان گسترش حمل و نقل ریلی ایران با کشورهای آسیای میانه فراهم می شود.

 

 در همین رابطه مهندس احمد صادقی، معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: راه آهن مشهد- بجنورد- گرگان دارای طول 665 کیلومتر است که دارای مزیت هایی از قبیل انتقال سریع بار ترانزیت شرق خزر به سمت افغانستان، چابهار و آب های آزاد است.

 

 وی محل آغاز مسیر اصلی طرح راه آهن گرگان به مشهد را از ایستگاه جدید گرگان واقع در استان گلستان اعلام کرد و گفت: این مسیر در حوالی کیلومتر 45 به ایستگاه علی آباد و در کیلومتر 85 به ایستگاه تشکیلات گنبد می رسد و در جهت جنوب غربی و شمال شرقی به سمت ایستگاه درجه 2 آشخانه واقع در کیلومتر 280 ادامه مسیر می دهد و پس از 75 کیلومتر به ایستگاه تشکیلاتی بجنورد می رسد.

 

 وی با بیان اینکه ایستگاه های شیروان واقع در کیلومتر 400 و ایستگاه قوچان در کیلومتر دیگر ایستگاه های درجه 2 این مسیر ریلی است، تصریح کرد: این مسیر ریلی در ادامه پس از عبور از چناران و گذر از شمال و شرق مشهد به صورت کمربندی در کیلومتر 635 به ایستگاه موجود مشهد می رسد.

 

 مدیر عامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، تعداد ایستگاه های این پروژه را در مجموع 22 ایستگاه دانست و گفت: این مسیر دارای 4 ایستگاه تشکیلاتی با احتساب گرگان و مشهد و 3 ایستگاه درجه 2 است.

 

 مهندس صادقی در خصوص شرایط توپوگرافی منطقه ای که خط آهن از آن عبور می کند نیز خاطرنشان کرد: 58 کیلومتر از این مسیر ریلی، 14 کیلومتر تپه ماهور، 11 کیلومتر کوهستان و 17 کیلومتر ان آن نیز کوهستان سخت و صعب العبور است.

 

 عطاء الله قادری، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان شمالی نیز با اشاره به کلنگ زنی این پروژه در تاریخ 22 خرداد ماه امسال با حضور رئیس جمهور و آغاز عملیات اجرایی آن، به مزایای این پروژه اشاره کرد و گفت: این پروژه تکمیل کننده کریدورهای ریلی کشور است چرا که ارتباط راه آهن گرگان به اینچه برون و مرز ترکمنستان و شمال کشور و مرکز را از یک سو و خراسان شمالی و رضوی را از سوی دیگر به هم متصل می کند که از طریق خراسان رضوی تکمیل شبکه به سمت بنادر جنوبی کشور از طریق بافق، بندر عباس، اسکله شهید رجایی و سایر مبادی ورودی آبی کشور میسر می شود.

 

 وی متذکر شد: در همین راستا این کریدور می تواند تامین کننده ارتباطات توسعه یافته اقتصادی آینده در منطقه و کشور باشد و حتی عملکرد آن می تواند از رده ملی فراتر رود و فراملی محسوب شود.

 

وی یادآور شد: به لحاظ مشکلات موجود و عدم پوشش کامل جمعیتی و سرزمینی راه آهن تهران به مشهد این قطعه از راه آهن قطعا تامین کننده نیازهای زائران مشتاق امام رضا (ع) در طول فصول مختلف سال است که در کریدور دیگری که سفر آن ها از استان های شمالی و شمال غربی کشور سرچشمه می گیرد به مقصد مشهد انجام می شود.

 

 قادری، کاهش مصرف سوخت با عدد قابل ملاحظه، جایگزینی صنعت حمل و نقل سبز به جای حمل و نقل جاده ای و در نتیجه کاهش اثرات سوء زیست محیطی بر طبیعت و ساکنان منطقه و کاهش حوادث ناشی از تصادفات ترافیکی و کشته ها و مجروحین ناشی از تصادفات، سهولت، آرامش و رفع دغدغه از زائران بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) را از دیگر مزایای این پروژه اعلام کرد.

 

 وی تصریح کرد: بدون شک خواسته دیرین ساکنان مناطق مختلف استان های گلستان و خراسان شمالی که بعد از سفر رهبری نیز انتظاراتشان بیشتر نیز شده همانند شهرستان های بجنورد، شیروان و فاروج و سایر شهرستان هایی از قبیل گرمه و جاجرم، اسفراین و راز و جرگلان نیز که در این رهگذر قرار نمی گیرند با اجرای این پروژه محقق می شود و این آرزوی تقریبا محال دست یافتنی می شود.


وی عزم ریاست جمهور و هیات وزیران و نیز استاندار خراسان شمالی در پیگیری این پروژه بعد از پایان سفر رهبری را یکی از ارکان اساسی آغاز این پروژه دانست.

 

 معاون عمرانی استاندار با تاکید بر اینکه چارچوب قرارداد اجرای راه آهن مذکور با سایر راه آهن های کشور متفاوت است، گفت: این قرارداد به صورت قرار داد "ای پی سی اف" (تامین مالی مهندسی، تهیه و تدارک تجهیزات و ساخت کامل) منعقد شده و پیمانکار ایرانی شرکت عمران آستان قدس رضوی با مشارکت یک شرکت بزرگ چینی و در چارچوب فاینانس اجرای کار را بر عهده دارد.

 

 وی تصریح کرد: البته شرکت چینی قطعا تامین کننده ماشین آلات و تجهیزات پروژه است و کلیه عوامل فنی، تخصصی، مهندسی و کارگری از عناصر داخلی کشور خواهد بود و بانک مرکزی ایران نیز عاملیت این قرارداد را به وزارت راه و شهرسازی سپرده و کلیه مجوزهای لازم از طرف هیات دولت برای اجرای این کار فراهم شده است.

 

 علی اصغر بدیعی مقدم، مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی نیز اعتبار مورد نیاز برای احداث قطعه اول را هزار و 500 میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: برای احداث کل پروژه مبلغی بالغ بر 3 هزار و 500 میلیارد تومان نیاز است.

 وی با بیان اینکه آمادگی قطعه اول به صورت 48 ماهه پیش بینی شده است، اظهار داشت: در حال حاضر بیشترین تمرکر ما بر روی احداث قطعه اول است.

 

 مدیر عامل شرکت مسکن و عمران قدس رضوی نیز به عنوان مجری احداث راه آهن، این پروژه را یک پروژه ملی و بزرگ دانست و اظهار داشت: با بهره برداری از این پروژه شاهد اتصال راه آهن شرق و شمال کشور به راه آهن سراسری در زمینه تردد مسافر و حمل و نقل کالا و خدمات خواهیم بود.

 

 مهندس محمدرضا رئیسی به مشخصات فنی این پروژه نیز اشاره کرد و گفت: وجود بیش از 120 دستگاه پل خاص جاده ای و رودخانه ای، بیش از هزار تن آرماتور مصرفی، 42 هزار تن ریل، یک میلیون و 200 هزار متر مکعب بالاس، 30 میلیون متر مکعب عملیات خاکی، 600 هزار عدد تراورس بتنی برای زیر ریل ها، یک میلیون و 200 هزار متر مکعب حجم عملیات بتنی، وجود 10 ایستگاه در مسیر بجنورد به مشهد شامل ایستگاه های تشکیلاتی و درجه یک و دو و ... در بخش راه اهن بجنورد به مشهد به طول 300 کیلومتر از جمله مشخصات فنی این پروژه است.

 

وی یاد آور شد: مدت زمان اجرای این پروژه در بخش بجنورد به مشهد حدود چهار سال پیش بینی شده و این شرکت با توجه به تواناییها و ظرفیت های موجود و سوابق اجرایی آن در پروژه های مشابه قبلی، به عنوان مجری در احداث این پروژه ملی و بزرگ انتخاب شده است.

 

 وی متذکر شد: بخش دیگر این پروژه نیز در مسیر بجنورد به گرگان با توجه به ماموریت های وزارت راه و شهرسازی در دست بررسی و مطالعه است و به زودی عملیات اجرایی احداث این بخش نیز در زمان مقرر خود آغاز می شود.

 

 پایان پیام/
 

کد خبر 270795

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha