به گزارش خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان، کتاب "تعلیم و تربیت در عصر ظهور" برآن است که چرائی و چگونگی دگرگونی روحی که در دوران ظهور در میان آحاد بشر حاصل میشود را تبیین کند. در حقیقت سوال اصلی نویسنده که در سیر کتاب میخواهد به پاسخ آن بپردازد اینست که "آیا در دوران ظهور، انسانها واقعا خوب و صالح میشوند؟ اگر آری، این دگرگونی چگونه در بشریت حاصل میشود؟ و در نهایت، تا چه اندازه امکان الگو برداری از آن برای امروز ما وجود دارد؟"
سبک نوشتاری کتاب مرزی بین خطابی-علمی دارد. بدین معنا که نویسنده سعی کرده حتی الامکان سخنانش را بر مبنای محکم علمی (قرآنی، روائی، عقلی) استوار کند. و در عین حال شیوه سخن را بگونهای پیشببرد که صرفا خاصیت علمی نداشتهباشد و برای مخاطب عام هم قابل استفادهباشد. لذا میتوان مخاطب آن را هم عموم مردم دانست و هم قشر بیشتر تحصیل کرده که بیشتر با متون علمی آشنائی دارند و از آنجاکه موضوع این نوشتار بالخصوص درباره یک شیوه و الگوی تربیتی خاص است، برای متفکران و فرهیختگانی که در زمینه علوم تربیتی پژوهش میکنند هم مفید خواهدبود.
کتاب از سه فصل کلی تشکیل شدهاست. بخش اول که عنوان «تعلیم و تربیت قدسی (بصیرت اخلاقی) خود گرفته، در صدد تبیین مبانی نظری مربوط به موضوع است. نویسنده معتقد است: "تربیت، محصول مراقبتی است که از نشو و نمای آدمیزاد در جهت رشد وی، یعنی سیر به سوی کمال به عمل میآید." او تربیت قدسی را تربیتی میداند که "بتواند همه ابعاد و زوایای انسان را در برگیرد" و سه خواستگاه و مبنای فکری و دینی را برای تعلیم و تربیت قدسی که در زمان ظهور قرار است شکل بگیرد، معرفی میکند.
در بخش دوم به "سازوکارهای تعلیم و تربیت مهدوی" پرداخته و شیوههای نجات انسان از آلودگیهای اخلاقی و اجتماعی و... را تبیین میکند. نویسنده در این بخش مواردی را براساس روایات بیان میکند. نویسنده معتقد است: در عصر ظهور از همه ی مکانیسمهای ممکن برای به سازی اخلاق و پاک زیستی انسان و ایجاد محیط سالم و متعالی بهره گرفته خواهدشد و این در پرتو عنایات الهی و شخصیت، قدرت و درایت ویژه امام مهدی(عج) خواهد بود. سازوکارهایی که بیست و پنج مورد آن را تفصیلاً بیان میکند.
در فصل سوم درصدد بیان الگوهای تربیتی دوران ظهور برآمده و تحت سیزده محور بنیادین، مؤلفههای اصلی و "ویژگیهای تربیت مهدوی" را تبیین کرده و اصول راهبردی تربیت مهدوی را تشریح میکند. نویسنده در این بخش با ارائه چندین الگو در صدد بیان این نکته است که بهترین الگو برای رسیدن به تعلیم و تربیت مطلوب، آموزه مهدویت و نظام تربیتی آن است. وی معتقد است که این الگوها، راههای نوینی را برای استفاده از شیوههای مناسب تربیتی میگشاید و در ضمن در تربیت نسل منتظر و شکلگیری جامعه منتظر نقشی اساسی ایفا میکند.
عنوان کتاب با کلیتی که دارد، بخوبی بیانگر محتوای آنست. فهرست و مقدمهای که نویسنده در ابتدای کتاب و همچنین در آغاز هرفصل بیان میکند در کنار منابعی که در پایان میآورد، بخوبی مخاطب را راهنمائی میکند. ارجاعهای نویسنده پس از نقل هر روایت و سخن نیز بر غنای علمی کتاب افزوده است.
مساله مهمی که به نظر میآید نویسنده با این کتاب درصدد بیان آنست، ارائه الگوئی جامع و مطلوب در حوزه علوم تربیتی است. گرچه خود نویسنده این کتاب را حرکتی آغازین و ابتدائی میداند، اما قدم اول بخوبی برداشته شدهاست.
طرح جلد که نمائی از "رشد" را در خود دارد، با موضوع آن مناسبت داشته و دیگر خصوصیات ظاهری کتاب مطلوب است. به جز اندازه کلمات که اگر کمی بزرگتر میبود، بهتر قابل استفادهبود.
کتاب "تعلیم و تربیت در عصر ظهور" نوشته رحیم کارگر ازسوی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) در سال 90 به چاپ سوم رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما