خطر کمیک شدن تصاویر معصومان(ع) در کتب کودکان

یک نویسنده با بیان اینکه به کار نگرفتن ظرافت‌ها ی ادبی و گاه استفاده از واژه‌های سنگین باعث عدم درک کودکان می‌شود،گفت: درست است که در متون دینی واژه‌های سختی داریم اما این واژه‌ها باید معادل سازی شود.

حجت‌الاسلام مهاجرانی، نویسنده کودک و نوجوان با بیان اینکه کتاب‌های مذهبی کودک و نوجوان از نظر کیفیت در سه شاخه محتوایی، ساختاری و هنری قابل آسیب‌شناسی است، به خبرنگار شبستان گفت: در این سه زمینه مشکلات زیادی در رابطه با کتاب‌های مذهبی کودک و نوجوان دیده می‌شود که باید هر چه سریع‌تر مرتفع شود.

 

این نویسنده با بیان اینکه در بخش محتوایی کتاب‌های کودک و نوجوان بیان مطالب سنگین صورت می‌گیرد، ادامه داد: مطالب غیرضروری و غیرمتناسب با سن کودک در کتاب‌های کودکان دیده می‌شود، به عنوان مثال جریان حضرت موسی(ع) و خضر متناسب با سن کودک نیست، نویسندگان کودک باید از مسایل مذهبی و داستان‌هایی استفاده کنند که برای کودک قابل فهم باشد.

 

حجت‌الاسلام مهاجرانی خاطرنشان کرد: در یکی از کتاب‌های کودک ماجرای دانشمندی آمده بود که ثابت می‌کرد در قرآن تناقض وجود دارد، این‌گونه مسایل در حد درک و فهم کودک نیست، کودکی که هنوز با قرآن انس ندارد نمی‌توان به او گفت که در قرآن تناقض وجود دارد.

 

وی مطالب تکراری و تقلیدی را یکی از آفات محتوایی کتب کودک و نوجوان عنوان کرد و افزود: در این کتاب‌ها نه چیزی اضافه می‌شود و نه چیزی کم و از منابع زیادی استفاده نمی‌شود و چیز جدیدی به کودک یاد نمی‌دهند، به عنوان مثال در مورد حضرت زینب(س) به زندگی ایشان اشاره‌ای نمی‌شود و فقط به ماجرای کربلا بسنده می‌شود.

 

حجت‌الاسلام مهاجرانی اظهار داشت: برخی نویسندگان کودک بازخورد آثار خود را از مخاطب نمی‌گیرند، با مخاطب تماس ندارند و نمی‌دانند عکس‌العمل مخاطبان چیست در صورتی که ارتباط نویسنده و مخاطب باعث می‌شود نویسنده کارهای بعدی را متناسب با علایق و سلیقه مخاطب به رشته تحریر درآورد.

 

این نویسنده مستقیم‌گویی را یکی از اشکالات ساختاری کتاب‌های مذهبی کودکان دانست و افزود: به کار نگرفتن ظرافت‌ها و لطافت‌های ادبی و گاه استفاده از واژه‌های سنگین باعث عدم درک کودکان می‌شود، درست است که در متون دینی واژه‌های سختی داریم اما این واژه‌ها باید برای کودکان معادل‌سازی شود.

 

زیاده‌گویی از جمله آفات ساختاری کتاب‌های مذهبی است که حجت‌الاسلام مهاجرانی به آن اشاره کرد و ادامه داد: گاهی مطالبی را می‌شود در حد دو پاراگراف توضیح داد اما متأسفانه اغلب مشاهده می‌شود یک بحث بیش از حد لازم و خارج از کودک مخاطب توضیح داده می‌شود.

 

وی با اشاره به اشکالات هنری کتاب‌های کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: گاهی از تصاویر پرزرق و برق و بازاری برای کتاب‌های مذهبی کودکان استفاده می‌شود. این باعث کاهش عمق محتوای کتاب می‌شود و گویی با این کار می‌خواهیم کتاب را لوث جلوه دهیم.

 

حجت‌الاسلام مهاجرانی با بیان اینکه باید بین محتوا و تصاویر کتاب تناسب وجود داشته باشد، عنوان کرد: آراستگی و شکیل‌بودن کتاب اصل نیست. برخی نویسندگان می‌گویند با جذاب‌کردن تصاویر کتاب‌شان به چشم می‌آید اما تنها نباید به هنر تصویرگری و جذابیت آن اکتفا کرد. اصل قضیه این است که تصاویر باید با ساختار تناسب داشته باشد.

 

وی با انتقاد از بی‌ذوقی در طراحی چهره معصومان در برخی از کتاب‌های کودکان بیان کرد: گاهی در این کتاب‌ها تصاویری از ائمه اطهار به چشم می‌خورد که با شأن و شخصیت آنها تناسبی ندارد. در تصویرگری برای انسان‌های عادی گاهی تناسب اعضای بدن به‌هم می‌خورد و حالت کمیک به وجود می‌آید اما در مورد ائمه اطهار و پیامبران نباید این مسئله صورت بگیرد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 269435

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha