به گزارش خبرگزاری شبستان، چه پاداشهایى براى تمیزکنندگان مسجد درنظر گرفته شده است؟ سوالی است که در کتاب "١١٠ سوال پیرامون مسجد" می توان به پاسخ آن دست یافت. دفتر مطالعات و تحقیقات مرکز رسیدگى به امور مساجد به عنوان مولف این کتاب در پرداختن به موضوع نظافت مسجد و در پاسخ به این سوال آورده است؛ گرایش به زیبایى و تمیزى در وجود همه انسانها نهفته است. از اینرو، بهترین و مقدّسترین مکانها یعنى مساجد، باید در نهایت تمیزى و نظافت باشد تا انسان از حضور در آنجا نهتنها خسته و دلزده نشود، بلکه همواره دلتنگ این مکانها گردد. از اینرو، مىبینیم در روایات، پاداشهاى زیادى براى نظافتکنندگان مسجد در نظر گرفته شده است که در ذیل، به برخى از آنها اشاره مىکنیم:
١ . آمرزش گناهان: رسول خدا صلىاللهعلیهوآله فرمودند: «مَن کَنسَ المسجدَ یَوم الخمیسِ و لیلةَ الجُمعةِ فأخرجَ مِنه مِن الترابِ ما یَذَرُّ فِى العین غفراللّهُ تعالى له»؛[١] کسى که خانه خدا را در روز پنجشنبه و شب جمعه خاکروبى کند و به اندازه غبارى که در چشم مىرود از مسجد خاک برگیرد، خداوند او را مورد آمرزش خویش قرار مىدهد.
٢ . سالم ماندن جسد پس از مرگ: عبداللّه بن مسعود از رسول خدا صلىاللهعلیهوآله در حدیثى طولانى نقل مىکند که آن حضرت فرمودند: در شب معراج دیدم که بر در ششم بهشت نوشته بود: «... و مَن أرادَ أنْ لا تأکُلُه الدیدانُ تحت الأرضِ فلیکنس المساجد»؛[٢] و هر کس بخواهد کرمها (جسد) او را در زیرزمین نخورند، مساجد را جارو کند.
٣ . اشتیاق بهشت و حوریان بهشتى به ملاقات او: امام کاظم علیهالسلام از پدرش نقل مىکند که: «أنّ الجنّة والحورَ لتشتاقُ الى مَن یَکسُحُ المساجد و یأخذُ مِنها القذى»؛[٣] بهشت و حوریان مشتاق ملاقات کسانى هستند که مساجد را جارو کنند و به اندازه خاشاکى که در چشم مىرود از آن خاک برگیرند.
٤ . برخوردارى از رحمت متقّین: امام صادق علیهالسلام از پدران بزرگوارش از رسول خدا صلىاللهعلیهوآله نقل مىکند که آن حضرت فرمود: «مَن قَمَّ مسجدا کَتبَ اللّهُ له عِتقُ رقبةٍ و مَن أخرجَ ما یقذى عینا کَتبَ اللّه له کِفلینِ مِن رَحمتِه»؛[٤] کسى که مسجدى را جارو کند، خداوند پاداش آزاد کردن بندهاى براى او مىنویسد و اگر از مسجد به اندازه خاشاکى که در چشم مىرود، غبار برگیرد خداوند ـ عزّوجلّ ـ دو بهره و نصیب از رحمت خویش را به وى عطا مىفرماید.
همچنین در پرداختن به موضوع همسایه مسجد به سوال آیا همسایگان مساجد بر مسجد حقوقى دارند؟ اینگونه پاسخ داده شده است:
همانگونه که مسجد داراى حقوقى نسبت به همسایگان خویش است، متولّیان امور مساجد نیز متقابلاً باید نکاتى را نسبت به همسایگان مسجد مورد توجه و عنایت قرار دهند. امروزه در مواردى مشاهده مىشود که گاهى مناقشات و مشاجراتى بر سر پخش اذان، قرآن و سایر مراسمهاى مذهبى از بلندگوهاى مسجد رخ مىدهند.
آنچه در این زمینه مىتوان گفت آن است که پخش اذان از مسجد در پنج وقت فضیلت نمازهاى واجب، یک سنّت اسلامى است که از زمان نبى اکرم صلىاللهعلیهوآله تا به حال در تمام سرزمینهاى اسلامى رایج و متداول بوده است. اذان شعار جامعه اسلامى و نشانه مسلمانى است و مخالفت با آن و یا ابراز انزجار از صداى آن در صبحگاهان و غیر آن براى انسان جایز نیست.
اما در مورد پخش سایر مراسم و امور مذهبى از قبیل مجالس دعاو سوگوارى، باید متولّیان رعایت حال همسایگان را بنمایند و بلندگوهاى مسجد را بهگونهاى تنظیم کنند که براى افراد حاضر در مسجد قابل استفاده باشند؛ زیرا اگر این امر سبب آزار و اذیت همسایگان شود، دلسردى آنان از مسجد و شعائر اسلامى را به همراه خواهد داشت. علاوه برآن، اذیت و آزار دیگران در شرع مقدّس حرام است.
امام خمینى (ره) در یکى از سخنرانىهایشان فرمودند: «گاهى مىشود کارها به ظاهر اسلامى، لکن با بىتوجهى و خلاف اسلام واقع مىشود؛ مثل اینکه نصف شبها شروع مىکنند به فریاد و شعار دادن و دعا خواندن و تکبیر گفتن، در صورتى که همسایهها هستند و ناراحت مىشوند، مریضها هستند، معلولین هستند، بیمارستانها هست و اینها رنج مىبرند و شما یک چیزى را که مىخواهید "عبادت" باشد "معصیت کبیره" مىشود.»
بنا بر این گزارش " کودکان و مسجد" ، "سیاست در مسجد" ، " تکدی در مسجد" و "جامعه و مسجد" از دیگر موضوعات مطرح شده در این کتاب است که می توان به پاسخ سوالات آن دست یافت.
دفتر مطالعات و تحقیقات مرکز رسیدگى به امور مساجد به عنوان مولف کتاب 110 سوال پیرامون مسجد یکم مرداد 1384 این کتاب را به همت موسسه فرهنگی ثقلین در 280صفحه منتشر کرده است.
پایان پیام/
نظر شما