خبرگزاری شبستان: جهانی که ما در آن زندگی میکنیم جهان اطلاعات است؛ دنیایی که با هزاران کلمه و تصویر و عکس و فیلم پر و با حضور تلویزیون و ماهواره و اینترنت به دهکده جهانی بدل شده است. در چنین جهانی، کتاب و مطالعه در صدر همه مباحث فرهنگی و اجتماعی است؛ بنابراین باید دید جایگاه کتاب و کتاب خوانی در زندگی روزمره ما انسان ها کجاست و ما از چه طریق می توانیم با دسترسی به امکانات مناسب در نهادینه کردن این فرهنگ در جامعه نقش داشته باشیم؟
امروزه نهادهای بسیاری در ایران وجود دارد که با داشتن کتابخانه های عمومی و تخصصی و تعداد بی شماری کتاب با عناوین مختلف می توانند نیاز بسیاری از پژوهشگران، محققین، دانشجویان، محصلین و اقشار مختلف را برطرف سازند. وجودکانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان یکی از این نهادها و یکی از مهم ترین مراکز ترویج دهنده فرهنگ، امری بود که ما را به سمت کانون تخصصی کتابخانه ای خداداد در استان تهران و گفت و گو با مدیر این مرکز فرهنگی سوق داد. سید جلیل نوربخش که تقریباً چهار سال مدیریت این کانون را برعهده دارد در گفت و گو با ما می گوید: مراجعه کنندگان به کتابخانه ما، فرامحله ای هستند و دلیل اصلی این امر برخورداری این محیط از امکانات خوبی مانند داشتن سالن مطالعه ای با متراژ 150 متر برای بانوان و 130 متر برای آقایان وکتب متنوع آموزشی و کمک آموزشی برای کنکوری ها و محصلین است.
وی با تاکید بر این امر که بسیاری از زنان خانه دار منطقه 14 تهران، اوقات فراغت خود را با خواندن کتب همین کتابخانه سپری می کنند می گوید: در کتابخانه کانون خداداد، 4 هزار جلد رمان وجود دارد؛ چرا که مخاطبین ما رمان خوان های حرفه ای هستند و به همین دلیل ما هر سه ماه یک بار، سعی می کنیم 30 عنوان جدید رمان های روز را برای این کتابخانه خریداری کنیم.
مخزن کتابخانه این کانون با غنای بیش از 25 هزار جلد کتاب و 18 هزار عنوان یکی دیگر از افتخارات این کتابخانه است که مسئول این کانون آن را عاملی در جهت ترغیب اهالی منطقه به عضویت در کانون می داند. همچنین آماده سازی سالن مطالعه آقایان با توجه به نزدیک شدن ایام امتحانات مدارس و دانشگاه ها و کنکور و اضافه شدن ساعت کاری سالن مطالعه کتابخانه متناسب با ایام امتحانات، به در خواست اعضاء محترم کتابخانه از کارهای دیگری است که در راستای ارائه خدمات مطلوب به اعضا انجام می پذیرد.
طراحی مسابقات مختلف با موضوعات قرآنی
تلاش مستمر مدیران کانون خداداد در ارائه امکانات به روز به مراجعه کنندگان، این مرکز فرهنگی را در زمره برترین کتابخانه های مساجد تهران قرار داده است. اما در کنار این امکانات، فعالیت های فرهنگی بسیاری نیز در راستای گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در کانون صورت می گیرد که از نمونه های آن می توان به برگزاری مطالعه پیامکی «یک لقمه مفید» اشاره کرد. نوربخش در توضیح این اقدام فرهنگی می گوید: این مسابقه در مناسبت های مختلف سال با انتخاب و ارسال پیامکی یک جمله از یک کتاب برای بچه ها برگزار می شود؛ به این صورتدر این پیامک با اشاره به این که بچه ها برای توضیح بیشتر می توانند به خودِ کتاب رجوع کنند هم درصدد ارائه اطلاعات بیشتر برمی آییم و هم این که آنان را به فرهنگ مطالعه نزدیک تر می کنیم.
طرح «تدبر در قرآن»؛ گامی بزرگ در روش های فهم قرآن
طرح تدبر در قرآن با محوریت تامل در معانی و تفاسیر قرآن کریم یکی از برنامه های مفید کانون خداداد است که در رمضان سال جاری اجرا می شود. نوربخش می گوید که این طرح برای ترغیب اهالی مسجد به سمت خواندن قرآن و ادعیه عربی با اشراف بر معانی آن ها اجرا می شود. وی اظهار می کند: با مطالعه گذرا نمی توان پی به مفهوم و معنی قرآن برد؛ از این حیث ما اقدام به چاپ بروشورهایی نازک از ترجمه آیات قرآن کردیم تا با سوق دادن مخاطب به تدبر در باب معانی این آیات، گام های بلندی را در جهت فهم مفاهیم و علوم قرآنی و عرضه آن بر مردم برداریم.
مدیر کانون خداداد با اشاره به این که تاکید فعالیت های این کانون بیشتر بر مباحث قرآنی و توجه اعضای کانون و اهالی مسجد به مطالعات قرآنی است می گوید: نوشته های تامل برانگیز بر روی بنرهای اطراف شبستان مسجد برای اندیشیدن مخاطب در این باب که «در کنار تمام کارهای مفید و غیرمفید در طی شبانه روز، روزانه چند دقیقه قرآن می خوانند؟» و قرائت یک مطلب کوتاه از تفسیر نمونه توسط مکبر مسجد از کارهای دیگری است که در راستای فرهنگ سازی مطالعه و کتاب خواندن در بین اقشار مختلف با تمرکز بر روی کتاب قرآن انجام می شود.
جواز فعالیت کانون از مسجد است
نظر نوربخش را که در خصوص تاثیر فضای مسجد خداداد بر کانون و در نتیجه دستیابی به موفقیت های چشمگیرش جویا می شویم می گوید: مسجد بنیانی است که همه مردم با هر سطحی از فرهنگ، خود را متعلق به آن می دانند و به دلیل سابقه ای که از ابتدای شکل گیری اسلام تا کنون دارد همه بدون هیچ واهمه ای و از دل و جان حول آن جمع می شوند و از هیچ کمک و پشتیبانی مضایقه نمی کنند.
مسئول کانون تخصصی خداداد ادامه می دهد: اهالی مسجد با حضور در این مکان مقدس بدون واسطه در معرض تبلیغ دین قرار می گیرند؛ کار کانون فرهنگی نیز تبلیغ دین است و مسجد است که جواز این فعالیت را به کانون می دهد.
نوربخش با یادآوری این که در منطقه 14 مساجد بی شماری وجود دارد، می گوید: نباید با انجام کارهای تبلیغاتی مانع کار مساجد دیگر و ایجاد اصطکاک میان آنان شد؛ چرا که مسجد متعلق به گروه و قشر خاصی نیست و تمامی آحاد باید در آن احساس آرامش و امنیت کنند.
وی اظهار می کند: برای جذب مخاطب به مسجد در محدوده خود مسجد فعالیت می کنیم تا هیچ هرج و مرجی در محله ایجاد نشود و با ارائه برنامه هایی مفید و متنوع برای قشر جوان و نوجوان و ایجاد تسهیلاتی برای آنان همانند اهدای جوایزی چون استفاده رایگان از امکانات کانون، کتابخانه و یا جوایز مالی در مسابقات مختلف بیشتر در جهت ارزش دادن به آینده سازان این نظام هستیم تا مطرح کردن کانون در محله و منطقه.
وی از اطلاع رسانی برنامه های مسجد خداداد، کانون خداداد، کتابخانه و... از طریق سایت الکترونیکی www.teh-khodadad.ir خبر می دهد و از علاقمندان برای عضویت در این کانون و بهره مندی از امکانات و خدمات آن می خواهد که به آدرس تهران، بزرگراه شهید محلاتی، خیابان مخبر شمالی، کانون مسجد خداداد رجوع کنند.
پایان پیام/
نظر شما