گرایشات عرفانی در حوزه های علمیه ایران معاصر

خبرگزاری شبستان: دوازدهمین شماره از ماهنامه سوره اندیشه مشتمل بر مباحثی همچون چگونگی مواجه حوزه علمیه با سنت و از اصول فقه گرایی تا روشنفکری دینی منتشر شد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان،  دوازدهمین شماره از ماهنامه فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه از سوی سازمان تبلیغات اسلامی منتشر شد.

بنابر این گزارش، سبک زندگی، نظام اجتماعی، هنر و ادب، نظریه اجتماعی، تفکر و تاریخ بخش های شش گانه این مجله هستند که مطالبی همچون تهران بدون سبک، راهی که حوزه باید برود، چگونگی مواجه حوزه علمیه با سنت، از اصول فقه گرایی تا روشنفکری دینی، گرایشات عرفانی در حوزه های علمیه ایران معاصر در آنها جای می گیرد.

همچنین، چارچوب مفاهیم و نازایی فکر، بحران علم نزد ارسطو و ابن سینا و هوسرل، اوکسکول چگونه هایدگر و دلوز را به حرکت انداخت، تفکر در تنگنای دادگاه عرف و قدرت، فوکو و اندیشه مقاومت، رهیافتی دیگر در مساله جبر و اختیار با "وجود" هایدگر، تفکر انتزاعی و فرهنگستان علوم اسلامی نیز از مندرجات این شماره هستند.

علاوه بر این، این ماهنامه مباحثی شامل درآمدی بر معاصریت فهم تاریخی و نسبت تاریخ اسلام و دین داری مسلمین، همراه با آثار و گفتاری از اندیشمندان و کارشناسانی از جمله ابراهیم فیاض، حجت الاسلام مصطفی جمالی، حجت الاسلام سید محمد مهدی میرباقری، مهدی بنائی، فخرالسادات علوی، سید حسین شهرستانی، حجت الاسلام عبدالعلی رضایی و حجت الاسلام محمد رضا خاکی قراملکی را دربر می گیرد.
دربخشی از نوشتار این اثر باعنوان "جدال جبر و اختیار" نوشته فخرالسادات علوی می خوانیم:"این مسئله حاصل دغدغه مندی بشر در پاسخ به این پرسش است که آیا اعمال ما بر اساس خواست آزادنه و اختیار خود ماست یا اینکه این خواست و به تبع آن اعمال ما نتیجه ی اجتناب ناپذیر عوامل و شرایط بیرونی و عللی سابق بر آن خواست ها و اعمال است؟ این مسئله که قدمتی به درازای عمر بشر اندیشنده دارد، به اذعان بسیاری از فلاسفه یکی از دشوارترین و شاید بتوان گفت بحث انگیزترین مسائل فلسفی بوده است. چنین به نظر می رسد که کنار هم نشاندن اختیار انسان و یافته های علوم ژنتیکی و فیزیکی نیز حفظ این اختیار در عین اعتقاد به مشیت و علم مطلق الهی سخت و شاید امکان ناذیر است. همین نکته گروهی از اندیشمندان را به طرح نظریات جبرگرایانه سوق داده است. در واقع ظهور نظریات جبرگرایانه حاکی از آن است که انسان ها به سطح بالاتری از خودآگاهی دست یافته اند، سطحی که آغازگاه تامل درباره ی منابع رفتارها و جایگاه خود به عنوان فاعل در جهان است. فلسفه به قول ارسطو با حیرت آغاز می شود و هیچ حیرتی بیش از مساله جبر و اختیار تصور ذهنی ما از خودمان را تحت تاثیر قرار نمی دهد."
شایان ذکر است، دوازدهمین شماره از ماهنامه فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه ویژه اردیبهشت و خرداد 1392 با مدیرمسوولی محسن مومنی شریف از سوی سازمان تبلیغات اسلامی منتشر شد.
پایان پیام/

 

کد خبر 267606

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha