خبرگزاری شبستان:خانواده به عنوان کوچکترین نهاد اجتماعی نقش بالنده و اساسی در تکوین جامعه دارد. خانواده زمینه ساختارهای هویّتی و عاطفی جامعه فردا را مهیّا می کند و با التزام عملی به اصول اعتقادی خویش، زمینهساز جامعه کلان فردا است که باید روابط اجتماعی، عاطفی، سیاسی و فرهنگی آن در جهت ارزشهای بایسته درآن نظام گیرد.
رویکردها، جهت و روح حاکم بر زندگی است که زندگی براساس آنها شکل میگیرد و هویّت مییابد. رویکرد زندگی مهدوی یک محور بیشتر نیست و آن تلاش در جهت کسب رضایت ولیّ خدا است. این تلاش، تلاش مقدّسی است که با درک حضور امام زمان(عج) شکل گرفته و عینیّت مییابد. برای بررسی این موضوع با حجت الاسلام تقی حاتفی، معاون پژوهشی بنیاد فرهنگی مهدی موعود(عج) به گفت و گو نشستیم.
جامعه ایران در طراحی سبک زندگی دینی تا چه اندازه موفق بوده است؟
جامعه ایران در طراحی سبک زندگی که امروز مطرح شده و تقریبا تعبیری از الگوی زندگی است، تا اندازه ای عقب افتاده است و متفکران اسلامی وقتی سبک زندگی غربی رواج پیدا کرد و تا دل خانه های مسلمانان پیش رفت، به فکر افتادند، احساس خطر کردند و به فکر طراحی سبک زندگی از نوع دینی افتادند که نشان از موضع انفعالی ما در این موضوع است؛ اینکه ما چون احساس خطر می کنیم باید به دنبال ارائه سبک زندگی باشیم.
این سبک زندگی در تمام فیلم ها و محصولات غربی راهی جامعه جهانی می شود و به نوعی ترویج سبک زندگی غربی است. متاسفانه بدون اینکه متوجه شویم، حتی طراحی داخل خانه هایمان را هم از سبک زندگی غربی گرفته ایم که نشان می دهد در اکثر موارد بدون فکر الگوبرداری کرده ایم.
الگوبرداری یکی از نیازهای زندگی انسان است که انسان در این نیاز یا باید خودش طراحی کند یا کپی برداری کند و از جایی بگیرد.
به نظر حضرتعالی اسلام الگوی دینی واحدی در ارائه سبک زندگی دارد؟
با توجه به جامعیت و جهان بینی دین اسلام، اعتقاد داریم که یک الگوی دینی برای ما طراحی شده است که البته متاسفانه به علت عدم اشراف در مسائل جامعه شناسی دینی در ارائه الگوی مناسب نمی توانیم الگوی مناسب را ارائه دهیم. باید ارائه سبک و الگو از سمت کسی که اشراف کامل به نیازها و خواسته ها و ضرورت زندگی انسان دارد، صورت گیرد.
ارائه سبک زندگی دینی در نگاه اسلام علاوه بر عصمت و علم اهل بیت(ع) استفاده از سیره، روش و منش آن بزرگواران در زندگی شخصی است که رفتار آنها با خدای خود، با بندگان خدا و طبیعت اطراف را در برمی گیرد، البته بعضی از اوصاف و القابی که به هر کدام از اهل بیت(ع) داده می شود، در این زمینه راهگشاست. این درحالی است که هر کدام از اهل بیت(ع) در زمان خود یک ویژگی و برجستگی اخلاقی داشتند که بکارگیری آنها نوعی ارائه سبک زندگی است.
زندگی امروزه دچار تحولات بسیاری است، به نظر شما جاری نمودن سیره اهل بیت(ع) در زندگی ماشینی امروز امکان پذیر است؟
ما در اسلام، کلیت سیره اهل بیت(ع) را به عنوان سبک زندگی مطرح می کنیم، رسیدن به سبک زندگی و جاری نمودن آن در زندگی ماشینی نوعی زیرکی، هوشیاری و نقشه راه را می طلبد، اگر در این راه غفلت کنیم، ازسوی اربابان استکبار و جامعه جهانی تحمیل خواسته شده و وارد چرخه ای می شویم که آنها می خواهند.
نیاز به ارائه یک چرخه و پازل ازسوی دین داریم، باید هر قطعه را سر جای خودش قرار دهیم و بتوانیم در این زندگی ماشینی یک مومن قلمداد شویم، به شکلی عمل کنیم که نه در جامعه حل شویم و نه از جامعه طرد شویم. به گونه ای افراط و تفریط نداشته باشیم.
ارائه سبک زندگی دینی براساس سیره اهل بیت(ع) باید به گونه ای باشد که علاوه بر پیاده نمودن آن در زندگی شخصی، قابل عرضه در جامعه باشد. باید کاربردی بوده و تبدیل به محصول شود. در این راستا لازم است کارشناسان دینی طول یک روز را براساس سیره اهل بیت(ع) طرح ریزی کنند و نکات عملی را استخراج کنند تا سیره رفتاری ائمه برای جامعه امروز قابل اجرا شود.
شما هدف از ایجاد خانواده مهدوی براساس سیره اهل بیت(ع) را چگونه تلقی می کنید و چه کنیم تا خانواده ما زمینه ساز ظهور باشد؟
از داخل سیره اهل بیت(ع) باید یک سیره عملی ارائه دهیم تا فرد زندگی خود را یک زندگی مهدوی کند. نکته اینکه اگر حرف از خانواده مهدوی و تربیت نسل مهدوی می زنیم، نمی خواهیم جدای از روایت سیره اهل بیت(ع) باشد و اگر در این راه کوشش کنیم، در راه رضایت الهی قدم گذاشته ایم و علاوه بر اینکه خواسته امام زمان(ع) است. به ایجاد نسل مهدوی کمک کرده ایم.
هدف از خانواده مهدوی این است که افراد به دنبال سبک زندگی مورد رضایت امام زمان(عج) بروند. تربیت نسل مهدوی یعنی تربیت نسل اسلامی براساس سیره اهل بیت(ع)، البته ما غیر از وظایفی که در اسلام مطرح شده، وظایف دیگری نیز داریم. چراکه امام زمان(عج) خواسته هایی از ما دارند. ما باید از امام حاضر خود تبعیت داشته باشیم و در تربیت نسل مهدوی پیگیر خواسته های امام باشیم و با اعمال خود درصدد برآورده شدن حاجات و خواسته های امام شویم.
نخستین مسئله در خانواده مهدوی این است که تربیت در خانواده شکل می گیرد، هرچند کودکان از جامعه، مدرسه و رسانه های جمعی تاثیر می گیرند ولی باید توجه داشته باشیم که در تربیت نسل مهدوی، افرادی را تربیت کنیم که مانوس با امام باشند و دنبال خواسته های ایشان بروند.
افرادی که براساس تربیت نسل مهدوی پرورش می یابند، زمینه ساز ظهور می شوند و اگر جامعه ای گوش به فرمان امام خود و علاقه مند به ایشان باشد، در راستای ظهور گام برمی دارد.
چهار مورد در تربیت نسل مهدوی باید مورد توجه قرار گیرد که اگر به آن توجه، فرهنگ سازی و تبلیغ شود و به متن زندگی افراد وارد شود، به هدف تربیت نسل مهدوی رسیده ایم.
نسل مهدوی چه وظایف و ویژگی هایی دارد؟
اولین بحث، معرفت و شناخت است. اگر کسی شناخت نداشته باشد، گرایش پیدا می کند و اگر معرفت نباشد، تربیت آگاهانه صورت نمی گیرد، معرفت باعث محبت و علاقه می شود، معرفت پله ای برای محبت است، بعد از معرفت و محبت، سراغ عهد و احساس مسئولیت می رویم. بنابراین در احساس مسئولیت نسبت به امام، باید معرفت پیدا کنیم، معرفت، محبت ایجاد می کند و اگر محبت ایجاد شود، مسئولیت پیدا می شود و اگر کسی به سمت عهد برود، عمل می کند و عمل اطاعت می آورد.
یکی از عهدها دفاع از حضور حضرت مهدی(عج) است. به طور مثال در برابر انکار امام باید دفاع از حضور امام کنیم، یکی از عهدها برآوردن حاجات امام است، باید ببینیم خواسته های امام چیست و چه حقوقی بر گردن ماست. در وفای به عهد باید به سرعت به دنبال مسئولیت رفته و بدون چون و چرا به دنبال فرمان امام زمان(عج) برویم.
طبق آیات قرآن، انسان در تغییر سرنوشت خود موثر است و می تواند به سمت سقوط و رشد حرکت کند. زمانی که تربیت نسل مهدوی مطرح می شود، تغییر در خواسته ها باعث زمینه سازی ظهور می شود.
پایان پیام/
نظر شما