کانون های مساجد باید انسان ساز باشند

یک استاد دانشگاه و کارشناس برنامه ریزی امور فرهنگی کشور با تاکید بر فاصله گرفتن از روش های رفتار سازمانی غربی در جریان های مسجدی گفت: کانون های مساجد باید انسان ساز باشند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، جلیل معماریانی شب گذشته (19 اسفند)در گردهمایی آموزشی مدیریت فرهنگی ویژه مدیران کانون های فرهنگی هنری مساجد خراسان رضوی به مناسبت هجدهمین سالروز تاسیس کانون های مساجد گفت: برنامه ریزی فرهنگی تنها پر کردن چند جدول استراتژیک با قلم کاغذ نیست بلکه موضوع کار فرهنگی انسان است که باید مورد توجه قرار گیرد.

 

وی با بیان اینکه جوانانی که امروز به مسجد می آیند گوششان از خیلی سخنان پر است، ادامه داد: کار با این گونه افراد بسیار سخت است لذا برای کار فرهنگی در مسجد ذهن پر به تنهایی کافی نیست بلکه دل زنده می خواهد.

 

وی با بیان اینکه برخی بینشرهای ما نیاز به جراحی دارد، گفت: روش های رفتار سازمانی غربی را در جریان های مسجدی راه نیاندازید مساجد ما باید تمام تصمیم ها و عملکردشان بر محور دین باشد.

 

معماریانی با تاکید بر شناخت وضعیت موجود عنوان کرد: باید توجه داشت این کتاب ها، وبلاگ ها و ... همه برای انسان به وجود آمده اند نه اینکه انسان برای آنها وهمانگونه که مسجد انسان ساز است کانون های مساجد نیز باید انسان ساز باشند.

 

وی عنوان کرد: آنچه که در دفاع مقدس ما را به اینجا رساند کاغذ، قلم و دقتر نبود بلکه دل های بزرگ و فکر انسان های بزرگی بود و ما باید در مساجد جوانانمان را تحلیل گران قوی، صادق، بروز، توانا و بدون داشتن جهت گیری سوء بار بیاوریم.

 

معماریانی تصریح کرد: باید کانون های مساجد را به مکان هایی جهت تحکیم انسانها مبدل ساخته و به جای ارزیابی این مراکز براساس کاغذها از نظر تربیت نیروی انسانی و قدرت تحلیل و توان این نیروها ارزیابی کرد.

 

وی عنوان کرد: اگر استعداد جوان های ما در مساجد شکوفا شود آنها دیگر از این اماکن جدا نخواهند شد لذا ما نیازمند تهیه آیین نامه کیفی جذب افراد به این اماکن هستیم.


وی گفت: یکی از تفاوت های مدیریت غربی با مدیریت اسلامی این است که در مدیریت غربی کارها خوب پیش می رود چون آدم ها ابزار کارند و کارشان مهم بوده نه خودشان و آنچه تولید می شود شاخص ارزیابی است اما در مدیریت اسلامی امروز آدم ها به بهانه کارها پیش می روند.

 

معماریانی گفت: باید چند چیز در مدیریت فرهنگی مورد توجه قرار گیرد که می توان در این میان به مدیریت زمان، نعمت شماسی، وظیفه شناسی، دشمن شناسی، امام شناسی، ولایت شناسی، جریان شناسی، عاشورا شناسی، مهدویت شناسی،جامعه شناسی، معاد شناسی، مخاطب شناسی و... اشاره کرد.

 

وی اظهار داشت: جوان ما باید متوجه شود که فرق صداقتی که امام صادق(ع) می فرمایند با صداقتی که روانشناسان غربی می گویند در چیست که این مهم نیازمند توجه به مبانی چون معنویت، خلاقیت و عقلانیت دارد.

 

 

 

 

پایان پیام/
 

کد خبر 26415

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha