به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر حمیدرضا آیت اللهی، رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و علوم انسانی در نشست "چیستی تحول در علوم انسانی" به تدوین و نقد دیدگاه های موجود در تحول علوم انسانی پرداخت و گفت: یکی از اقدامات پسندیده برای طرح ایده ها و مطالب جامعه ما ورود این مسائل به حوزه متفکران و متخصصان است تا با اظهارنظر خود در پرورش این امر کمک کنند.
وی با اشاره به اهمیت نوع نگاه به اندیشه گفت: گاهی تنها مرجعیت مهم است اما بعضی مواقع خود اندیشه و نگاه به آن اندیشه اهمیت دارند باید منطق، دلیل و نگاه ظریف مقام معظم رهبری را از مطرح کردن این بحث در نظر گرفت، فهم این منطق نیاز به مطالعه و کار جدی دارد و باید مخالفان تحول در علوم انسانی دلایل و نظریات خود را بیان کنند تا همه مسائل در نظر گرفته شود.
دکتر آیت اللهی به یکی از شبهه های وارد شده در تحول علوم انسانی اشاره کرد و گفت: برخی متعقدند که چون علم جهان شمول است و واقعیت تجربی همه انسان ها را نشان می دهد، با ورود به حوزه های دینی – ایرانی و محدود کردن علم برای افراد خاص این عینیت علمی بودن از بین می رود، علم بر پایه مشاهداتی است که بعد از فرضیه سازی و مویدات تجربی به نظریه در آمده و با نظر مثبت جامعه علمی تایید می شود.
وی در پاسخ به این شبهه گفت: علم جهان شمول نیست و در جاهای مختلف فرق می کند و ما این را در دنیا مشاهده کرده ایم برای مثال طرز تفکر های انگلیسی، فرانسوی، آمریکایی و آلمانی با هم متفاوت است. جامعه شناسی و فلسفه آمریکا و آلمانی فرق دارد و این از واقعیت های جهان علم است.
دکتر آیت اللهی با طرح این سئوال که چرا نباید علم جامعه شناسی ایرانی داشته باشیم، گفت: چرا باید جامعه شناسی آلمانی و فرانسوی داشته باشیم اما جامعه شناسی ایرانی نداشته باشیم؟ برخی از کشورها بنابر نظریه و تئوری مرکز - پیرامون با قرار دادن غرب به عنوان مرکز خود به عنوان کشورهای پیرامون به تقلید و الگوگیری از غرب می پردازند. آیا ما با فرهنگ 2500 ساله خود باید مثل تایلند از فرهنگ غرب استفاده کنیم؟ تحول در علوم انسانی یعنی موضوعات انفعالی را فعال کنیم و بیشتر به آن بپردازیم.
وی به غلط بودن بازی در زمین غرب اشاره کرد و گفت: تا زمانی که ما در زمین غرب بازی کنیم نمی توانیم مخالف آنها حرف بزنیم و موفق نخواهیم بود ما باید در زمین خودمان حرف هایمان را بزنیم و این تحول در علوم انسانی یعنی بازی در زمین خودمان که نیازمند کاری اصلاحاتی و بنیادی است و اولین و اساسی ترین بنیاد آن شناخت خوب از غرب است، همه مباحث علمی دنیا از مفاهیم ایدولوژیک پر است اما معلوم نیست که همه این مفاهیم خوب و مفید باشد نکته مهم و حائز اهمیت این است که ما نگرش ها و مفاهیم ایدئولوژیک ارزشی را خوب بشناسیم.
رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و علوم انسانی، تحول در علوم انسانی را کار بسیار مشکلی دانست و گفت: تحول در علوم انسانی کار ساده ای نیست که با چند جلسه بتوان کتابی را مدون کرد برای مثال نمی توان در برابر روانشناسی 1500 ساله اروپا بدون مطالعه و کار جدی قدعلم کرد بلکه در این طرح باید تمامی ایرانی ها و مسلمان های متعقد به این مسئله همکاری کنند، این طرح ملی نیازمند مشارکت ملی و از ضرورت های جامعه ما است و باید برای ساختن مفاهیم اسلامی و ایرانی در دنیا قدم های بلند برداریم.
پایان پیام/
نظر شما