به گزارش خبرگزاری شبستان، «نادر قدیانی» رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در یادداشتی به بیان مشکلات حوزه صنعت نشر کشور و بیان دیدگاه های کاندیدهای انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر پرداخته است که در ادامه آن را می خوانیم.
با وجود مباحثی که کاندیدهای محترم ریاست جمهوری در ارتباط با فرهنگ و مسائل مرتبط با آن مطرح کردند؛ باز هم به عنوان رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و عضوی از خانواده بزرگ فرهنگ سؤالاتی خطاب به این بزرگواران دارم که خلاصهای از آنها را مطرح می کنم.
از جمله این سؤالات این است که کاندیدهای محترم ریاست جمهوری و شورای شهر چه برنامههایی در جهت فرهنگ مکتوب کشور دارند. من و دیگر فعالان عرصه فرهنگ به ویژه در حوزه نشر و کتاب علاقهمند هستیم بدانیم که این بزرگواران در شرایط فعلی اقتصادی نشر چه برنامههایی در جهت برطرف ساختن مشکلات حاضر و ارتقای این بخش از فرهنگ این سرزمین کهن دارند.
با این که بیش از سه دهه از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران میگذرد؛ اما هنوز متولی ثابت و مشخصی در ارتباط با مسائلی که مربوط به تأمین مواد اولیه صنعت نشر میشود؛ در نظر گرفته نشده است. سؤال من این است که آیا بالاخره این مسئولیت به عهده نهاد مشخصی گذاشته خواهد شد؟
مبحث دیگری که برای اهالی نشر از اهمیت بسیاری برخوردار است همان بحث قدیمی یارانه کاغذ است. حمایتی که در گذشته متوجه ناشران کتاب بود ولی اکنون چند سالی می شود که قطع شده و دیگر حمایتی در این زمینه از سوی دولت انجام نمیشود. توجه دوباره به بحث یارانه کاغذ یا ثبات قیمت با ارز مبادلاتی به ویژه در شرایط فعلی اقتصادی نوعی حمایت از اهالی کتاب، خوانندگان کتاب و حتی راهکاری در جهت حفظ فرهنگ و علوم کشورمان به شمار میآید. راهکاری که از چند سال قبل متوقف شده و ما اهالی کتاب انتظار داریم بدانیم که کاندیدهای محترم ریاست جمهوری آیا توجهی دوباره به سوی آن خواهند داشت یا خیر!
در نظر گرفتن تسهیلات برای دسترسی سادهتر مردم به کتاب هم یکی دیگر از مشکلاتی به شمار میآید که در این سالها چارهای برای آن اندیشیده نشده است که امیدواریم این مبحث هم در کنار دیگر مسائل کشور مورد توجه کاندیدهای ریاست جمهوری باشد و در فرصت باقیمانده تا برگزاری انتخابات از برنامههای خود در این رابطه هم برای اهالی نشر و کتاب بگویند.
در همین رابطه به نظر میرسد در شرایط فعلی برای دسترسی بهتر مردم به کتاب، ما نیازمند راهاندازی فروشگاههای زنجیرهای کتاب هستیم. پیشنهادی که اینجانب در بیست و پنجمین دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در حضور مقام معظم رهبری مطرح کردم و ایشان هم نظر مثبتی در رابطه با آن داشتند. سؤال من این است که آیا برنامهای در ارتباط با پیشنهاداتی از این دست که قبلاً از سوی اهالی کتاب و نشر مطرح شده دارند یا نه و از طرفی در برابر این پیشنهاد چه نظری دارند.
با توجه به فقدان چنین فروشگاههایی که کار دسترسی مردم به امر مطالعه را تسهیل ببخشد و از طرفی فقدان وجود کتابفروشی در محلههای مختلف شهرها و استانها، احداث کتابخانههای کوچک در مجتمعهای بزرگ مسکونی راهکار مناسبی به شمار می آید؛ آن هم در مجتمعهایی که تعداد واحدهای آنها بالای چهل واحد است.
احداث چنین کتابخانههایی در میان این مجتمعها که به لطف رشد زندگی شهری تعداد آنها رو به فزونی است کار چندان پیچیدهای نیست. اقدامی که با کمک خود ساکنان این ساختمانها می توان آنها را به ثمر رساند. البته بخش مهمی از این قبیل اقدامات با همراهی و برنامهریزی شهرداریها، شوراهای شهر و از طرفی دولت به نتیجه خواهد رسید. آیا کاندیدهای محترم ریاست جمهوری و شورای شهر توجهی به این پیشنهاد خواهند داشت؟
از طرفی برای حمایت از کتاب و اهالی آن در کشور شاید بهتر باشد که شورایی تحت عنوان شورای عالی کتاب شکل بگیرد. شورایی که تمام دستگاههای دولتی و حکومتی در آن نمایندهای داشته باشند تا ما شاهد سامان یافتن کتاب و مشکلات آن باشیم.
بحث ممیزی کتاب هم یکی دیگر از مشکلاتی به شمار میآید که اهالی کتاب سالهاست با آن دست و پنجه نرم می کنند. مشکلی که همواره از دغدغهها و چالشهای مهم در صنعت نشر بوده است. متأسفانه با وجود گلایههای نویسندهها، مترجمان و ناشران کتاب ما همچنان با عدم شفافسازیهای قانونی در این مسئله روبرو هستیم. امیدواریم کاندیدهای محترم ریاست جمهوری پاسخ مشخصی در قبال رویکرد خود در برابر این مشکل نخنما شده صنعت نشر ارائه بدهند.
یکی دیگر از مشکلاتی که آن را به صورت سؤالی در برابر کاندیدهای محترم مطرح میکنم بحث معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان کشور است. این که بالاخره سرانجام این مسئله که از سال 80 تا به امروز هنوز در خصوص آن شفافسازی نشده قرار است به کجا برسد! البته با این طرح موافقت شده اما هنوز به مرحله عمل نرسیده است. حمایت از این مسئله بالاخره به کجا می رسد! آیا باید همچنان مشاغل سودآور نظیر رستورانها گسترده تر شوند؛ اما مراکز فرهنگی ما در همین وضعیت باقی بمانند!
مواردی که به صورت سؤال از سوی اینجانب مطرح شده تنها بخشی از سؤالاتی به شمار میآید که من و دیگر فعالان عرصه نشر و کتاب از کاندیدهای ریاست جمهوری و کاندیدهای شورای شهر در تشریح فعالیتهای فرهنگیشان داریم. من نه تنها به عنوان رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بلکه به عنوان فردی که سابقه بیش از 42 سال خدمت و حضور مستمر در بخشهای مختلف فرهنگی از کتابفروشی گرفته تا ناشر فعال بخش خصوصی را برخوردار است؛ خواهان توجه به مسائل مطرح شده در سطرهای بالا از سوی رئیس جمهور آینده کشور هستم.
پایان پیام/
نظر شما