حجت الاسلام مسعود تاج لنگرودی، پژوهشگر و کارشناس حوزه دین در گفتگو با خبرنگار شبستان بااشاره به نقش باورهای دینی در پیشگیری از جرایم در جامعه، گفت: اگر ما پذیرش تربیت دینی داشته باشیم این امر ما را در شرایط مختلف از خطا، لغزش و جرم و جنایت، مصون و محفوظ نگه می دارد. کما اینکه تاریخ شاهد چنین افرادی مانند ابوذر بود که در سخت ترین شرایط فقر، از سکه هایی که قرار بود وی را از امیرالمومنین علی(ع) جدا کند، امتناع کرد زیرا تربیت دینی ایشان موجب ثبات وی در دینش شده بود این موضوع را نیز نباید نادیده گرفت که همه افراد و جوانان ما در یک سطح ایمان نبوده و همه سلمان و ابوذر نیستند بالاخره شرایط مختلف آنها را به حالت های مختلف می کشاند.
وی با بیان اینکه فقر یکی از عوامل مهم افزایش جرم و جنایت در جامعه است، اظهارکرد: دین مبین اسلام دو نکته مهم یکی خطاب به حاکمان و دیگری خطاب به فقرا دارد. به حاکمان می گوید اگر شما مراقب فقر، تنگنای معیشت و بحران اقتصادی جامعه نباشید، این انتظار را هم باید داشته باشید که سرانجام افراد جامعه شما به کفر کشانده شوند (کفر جایگزین دین و ایمان شود) که نتیجه آن هم افزایش جرم و جنایت در جامعه است و همچنین خطاب به فقرا می گوید صبر، زینت فقر است یعنی تو در شرایط فقر هم باید صبر داشته باشی نه اینکه در چنین شرایطی به جرم و جنایت سوق پیدا کنی.
عدم استفاده صحیح از تکنولوژی عاملی مهم در افزایش جرایم
حجت الاسلام تاج لنگرودی نداشتن فرهنگ استفاده از تکنولوژی را از دیگر عوامل مهم افزایش جرم و جنایت در جامعه عنوان کرد و افزود: امروزه ترویج فساد، جرم و جنایت توسط بسیاری از رسانه های دنیا امری انکارناپذیر است ولی اگر افراد دارای تربیت دینی باشند، می دانند که از میان این رسانه ها کدام را انتخاب کنند که تاثیر سویی بر رویشان نداشته باشند.
وی بااشاره به اینکه دین در سه شاخه خود، دیگران و حکومت خلاصه می شود، تصریح کرد: خداوند در قرآن کریم می فرماید: وقتی شیطان به انسان هجوم می آورد، دین او را متوجه یاد خدا می کند که یاد خدا او را حفظ می کند. وقتی در جمع قرار می گیرید ضمن اینکه خود را محفوظ نگه می دارید، بر دیگران هم توصیه دوستانه و برادرانه داشته باشید(امر به معروف و نهی از منکر) و با خطاب به حاکمان حکومتی نیز می فرماید: باید از میان شما گروهی انتخاب شوند که جامعه را از لحاظ فساد کنترل کنند. البته نه با زور و سلاح بلکه در ابتدا باید با فرهنگ سازی و تربیت دینی به این امر همت گمارید.
بعضی از تخلف های دینی موجب ترویج و تشویق جرایم در جامعه می شود
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه در بعضی از تخلف های دینی به جای نگاه های بازدارنده، نگاه های توام با حرص و ولع موجب ترویج و تشویق جرایم در جامعه می شود، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال وقتی زنی حجاب مناسبی نداشته باشد و متوجه شود که با این وضعیت توانسته نگاه ها را به خود جلب کند، تشویق بر این کار می شود. ولی اگر این نگاه ها همراه با حرص و ولع نباشد، بلکه حالت بازدارنده(اخم، سرزنش و توپ و تشر) داشته باشد، این امر در اصلاح رفتارهای افراد بسیار موثر است. لذا باید گفت که در بعد شخصیتی باید پذیرش تربیت دینی را داشته باشیم و در بعد اجتماعی نیز این توصیه ها و امر به معروف ها و نهی از منکرها می توانند در کاهش جرم و جنایت در جامعه بسیار مفید واقع شوند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا افزایش جرایم در شرایط کنونی جامعه می تواند دلیل تضعیف باورهای دینی افراد باشد، گفت: مسلما بله، اگر پذیرش تربیتی دینی وجود نداشته باشد، باورهای دینی افراد هم تضعیف می شود که در چنین شرایطی ممکن است افراد از هر وسیله ای برای ارضاء غرایض خود استفاده کنند که این امر نیز منتج به جرم و جنایت در جامعه می شود. افرادی که زندگی را فقط مختص این دنیا می دانند برای رسیدن به اهداف خود از هر جنایتی استفاده می کنند ولی وقتی افراد به اخرت و معاد اعتقاد دارند هر ضعفی را که در این دنیا داشته باشند، می گویند: انشاالله ما صبر می کنیم، خداوند ،ن را در ،خرت جبران خواهد کرد و لذا به جای گرایش به جرم و جنایت به سمت صبر و خویشتن داری پیش می روند.
وی روی آوردن به محافل و مجالس مذهبی را یکی از شیوه های مهم و سنتی در جهت تقویت باورهای دینی عنوان کرد و افزود: شرکت در این محافل نقش مهم و بسزایی در تقویت باورهای دینی افراد دارد به شرط اینکه خود افراد نیز در این محافل حضور داشته باشند و احیاناً اگر سخنرانان یا مداحان دارای نقطه ضعفی بودند، خودشان به رفع این نقایص بپردازند. به گونه ای در رسانه ها و مقالات درج نشود که باعث تحقیر آنها شود و یا اثرات نامطلوبی مانند اینکه افراد خیال کنند شرکت در این هیئات و محافل دینی موجب نقص آنها می شود، نداشته باشد بلکه باید برادرانه و دوستانه خود شرکت کنندگان در این امر دخالت داشته باشند و یا عضوی از اعضای آنها شوند و در پی آن نقایصشان را هم گوشزد کنند.
وی ادامه داد: بنابراین اگر از بیرون به این محافل نگاه کنیم و عیب ها را از بیرون به خارج انتقال دهیم خود به خود ذهنیت بدی در افرادی که طالب این مجالس هستند، ایجاد می شود ولی اگر محافل و مجالس مذهبی متعلق به خود افراد باشد، مسائل و مشکلاتشان را نیز به راحتی در داخل حل کرده و روز به روز هم بر جمعیت شرکت کنندگان افزوده می شود.
تقویت باورهای دینی بالاجبار امکانپذیر نیست
وی با بیان اینکه تقویت باورهای دینی بالاجبار امکانپذیر نیست بلکه دولت باید زمینه های آن را فراهم کند، تصریح کرد: مسئولان نمی توانند به اجبار افراد را به سمت باورهای دینی سوق دهند بلکه باید زمینه های ان را فراهم کنند یعنی به عنوان مثال اگر سینماگران خواستند فیلمی بسازند که تاثیرات دینی و اخلاقی در جامعه داشته باشد به موانعی برخورد نکنند و به بن بست نرسند.
حجت الاسلام تاج لنگرودی بااشاره به نقش مساجد در تقویت باورهای دینی و پیشگیری از جرائم در جامعه، اظهارکرد: با توجه به اینکه مساجد فراوانی در محلات مختلف وجود دارد ولی اکثر این مساجد هیچگونه فعالیتی نداشته و مانند مسجدی بی روح هستند. ولی عکس این قضیه نیز صادق است.
وی با بیان اینکه شناسایی ضعف ها و بررسی دلیل عدم فعالیت این مساجد برعهده کانون های فرهنگی و هنری مساجد است، افزود: مسائل مالی یکی از مشکلات مهم مساجد هستند که دولت می تواند با تقویت مالی آنها به حضور پررنگ مردم در مساجد کمک کند. زیرا برخی از مساجد می توانند فعالیت فرهنگی خوبی داشته باشند ولی به دلیل عدم بنیه مالی، توان اجرای چنین فعالیت هایی را ندارند زیرا معتقدند تا پول نباشد نمی توان کاری کرد. بنابراین برگزاری مناسبت ها و مراسم های مختلف خودبه خود باعث ایجاد جذابیت و در نتیجه جذب مردم به مساجد می شوند.
این پژوهشگر دینی تصریح کرد: علاوه بر مشکلات مالی گاهی اوقات وجود یک عضو نامناسب مانند عضوی از هیئت امناء، متولی یا امام جماعت مساجد می توانند به دلیل تنبلی و بی تفاوتی موجب عدم رونق بخشی به مساجد شوند که با تعویض آنها و جایگزین نمودن فردی لایق و اصلح می توان این مشکلات را حل کرده و به مساجد رونق خاصی بخشید. همچنین ویژگی های ظاهری مساجد نیز در جذب مردم و حضور پررنگ آنها در مجالس و محافل مذهبی نقش مهمی دارند.
پایان پیام/
نظر شما