سیاست ما با غربی ها فرق دارد/دین باید در سیاست تجلی یابد

خبرگزاری شبستان: رفتار ما باید در عرصه سیاست جلوه تعالیم دینی باشد، سیاست ما با سیاست غربی ها فرق دارد. کسی که کار را برای خدا انجام دهد و آراسته به فضائل اخلاقی باشد، خداوند مهرش را در دل ها می اندازد.

محمد محمدرضایی، استاد پردیس قم دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در مورد ویژگی‌های اخلاق سیاسی از منظر حضرت امام خمینی(ره) گفت: برای پاسخ به این سؤال لازم است مقدماتی را بیان کنم و بعد نتیجه گیری می کنیم. هدف از بعثت انبیاء(ع)، انسان سازی است. در واقع انبیاء الهی مبعوث شدند تا کارخانه انسان سازی را فعال کنند یعنی وقتی خداوند انسان را آفریده هم زمینه انحراف و هم زمینه تعالی را در او قرار داده است.
وی با بیان اینکه انسان استعداد دارد که تحت تعالیم انبیاء الهی به بالاترین مقام معنوی برسد و در سلک انبیاء و اولیاء و ملائکه الهی قرار گیرد، اظهار کرد: البته رشد و تکامل معنوی انسان فقط در پرتو تعالیم دینی و تعالیم انبیاء الهی صورت می گیرد، چون غیر از خداوند هیچ کس اطلاع کاملی از زوایای پنهان و پیدای انسان و تعالی او ندارد، یعنی کسی بهتر از خداوند نمی‌تواند نسخه راه انسان را بپیچد. بنابراین رشد و کمال واقعی انسان که می تواند انسان را از مرتبه طبیعت و حیوانیت به تعالی برساند تنها در پرتو تعالیم الهی است.
محمدرضایی در ادامه سخنانش تصریح کرد: کار و وظیفه پیامبران الهی این است که هدایت الهی را همت و وجهه کار خودشان قرار دهند. پس تمام ابعادی که اسلام مد نظر دارد؛ چه فردی و چه اجتماعی، چه مادی و معنوی، چه سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و ... به گونه ای است که باید انسان را به تعالی برساند. حضرت امام(ره) تعبیری دارند که می فرمایند عبادت اسلام در سیاست آن قرار دارد، یعنی جنبه عبادی در اسلام همان جنبه سیاسی است.
وی تاکید کرد: یعنی سیاست در اسلام، جنبه عبادی دارد. اسلام مکتبی است که در تمام شئون فردی و اجتماعی دخالت و نظارت دارد و از هیچ نکته ای ولو ناچیز که در تربیت انسانی جامعه و پیشرفت مادی و معنوی آن نقش داشته باشد فروگذار نکرده است. تنها راه هم برای رسیدن به این تعالی تبعیت از سنت نبوی و تعالیم الهی است.
این محقق و استاد دانشگاه با بیان اینکه سیاست ما عین دیانت ما است، بیان کرد: اگر بخواهیم در عرصه سیاست ظاهر شویم اخلاق ما باید اخلاق پیامبرگونه باشد. اخلاقی باشد که ائمه اطهار(ع) داشتند. ما باید ویژگی‌های رفتاری آنها را شناسایی کنیم و آن گونه که آنها رفتار کردند، رفتار کنیم. برای اینکه سیاستمدار اخلاقش دینی باشد باید هر آنچه از فضائل هست در او متصف باشد. اگر می خواهد خود را پیشوای دیگران قرار دهد و می خواهد کار سیاسی انجام دهد باید واقعا به اسلام عمل کند، یعنی به گونه ای نباشد که در آن ریا و دروغ و نیرنگ وجود داشته باشد و واقعا قصد تقرب به خدا داشته باشد.
محمدرضایی با اشاره به اینکه امام(ره) می فرمودند: ما حکومتی می خواهیم که وجهه اش الهی باشد، ابراز کرد: «اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ»، خواندن هم باید با نام خداوند باشد یعنی صرف خواندن و صرف حکومت کردن مد نظر نیست. صرف اداره مملکت مهم نیست، اداره مملکت باید خدایی باشد یعنی همه چیزش الهی باشد. «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِیعًا» همه باید در حول و حوش اعتصام به حبل الله که همان تعالیم الهی است چنگ بزنند و تمسک کنند. اگر تعالیم الهی فعالیت می کند باید مردم را دعوت کند تا حول محور و حبل الهی حلقه بزنند و به آن عمل کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه نکته دیگر در مسائل سیاسی این است که ما باید واقعا برادر همدیگر باشیم، گفت: خداوند در قرآن می فرماید: « إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ»، حضرت امام(ره) می فرماید: همانا مؤمنان، شأنی جز برادری ندارند. برادر غمخوار برادر است. برادر با برادر دیگر مهربان است. برادر دلسوز برادر است. این طور نیست که بگوید مشکلی که تو داری، فقط مشکل توست، بلکه مسلما می گوید این مشکل ماست. وی ادامه داد: اگر واقعا مسلمانی در عرصه سیاسی وارد می شود مثل این است که می خواهد به برادرش کمک کند یا تعبیر دیگری داریم که حضرت امام(ره) روی آن تأکید می کنند که حاکم و سیاستمدار در عرصه سیاست باید پدر مهربانی باشد. اگر اداره جامعه به دست او افتاد دلسوز باشد و دست مردم را بگیرد اگر خطایی کردند و اشکالی داشتند. با مهربانی آنها را هدایت کند. در احوال پیامبر گرامی اسلام(ص) است که می فرماید: پزشکی هستم که در میان مردم می گردد و بیماری را تشخیص می دهد و بیماران را درمان می کند.
محمدرضایی با بیان اینکه در عرصه سیاست، باید به گونه ای رفتار کنیم که جلوه تعالیم دینی باشد، گفت: یعنی دین در سیاست ظهور و بروز داشته باشد. سیاست ما با سیاست غربی ها فرق دارد. مخصوصا اکنون که ایام انتخابات است باید تأکید کنم که خدایی نکرده کسی از حریم شرع و دین و اخلاق تجاوز نکند. خداوند وظیفه ای بر افراد توانمند و صالحین گذاشته و به پیامبر(ص) می فرماید: «فَذَکِّرْ إِنَّمَا أَنتَ مُذَکِّرٌ*لَّسْتَ عَلَیْهِم بِمُصَیْطِر» شما بگو خدایا ما همه کارها را برای تو انجام می دهیم، که حضرت امام(ره) این گونه بوده است. کسی که کار را برای خدا انجام دهد و آراسته به فضائل اخلاقی باشد، خداوند مهر و محبتش را در دل دیگران می اندازد. «إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا» کسی که ایمان داشته باشد و عمل صالح انجام دهد خداوند مهر و محبتش را در قلب دیگران می اندازد. پس اخلاق سیاسی یعنی اینکه ایمان و عمل صالح داشته باشیم تا بتوانیم دیگران را جذب کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است کسی چند صباحی با دروغ و نیرنگ و حیله و تدبیر بتواند مردم را بفریبد ولی حقیقت آشکار می شود و هم در دنیا و آخرت رسوا می شود. سعی کنیم مسیر صراط مستقیم باشد و صراط مستقیم هم عمل به تعالیم دینی و اخلاقی و عبادی است و امام خمینی(ره) این گونه بودند.
پایان پیام/
 

کد خبر 260132

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha