8 نامزد و 8 جریان انتخاباتی

خبرگزاری شبستان: در واپسین روزهای باقیمانده به یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در یادداشتی به مرور وضعیت فعلی کاندیداها، مواضع و جریانات سیاسی موجود می پردازیم.

خبرگزاری شبستان: در واپسین روزهای باقیمانده به یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، پیشبرد تبلیغات و پخش برنامه های انتخاباتی کاندیداها ،تاکنون شناختی نسبی از نامزدهای انتخاباتی حاصل شده است. در این یادداشت به مرور وضعیت فعلی کاندیداها،مواضع و جریانات سیاسی موجود می پردازیم.
جلیلی؛ مرد ارشد مذاکرات
بیش از هرچیز نام او با مذاکرات هسته ای گره خورده است و با تیم خود در گفتگوهای 1+5 در تلاش برای رسیدن به توافقی بر سر پرونده هسته ای ایران و کاستن از تحریم ها بوده است.
سعید جلیلی که امروز به عنوان یکی از هشت نامزد انتخابات ریاست جمهوری در میدان رقابت برای تکیه زدن به جایگاه ریاست قوه مجریه حاضر شده است؛ بیشتر عمر سیاسی و اجرایی خود را در وزارت امور خارجه گذرانده است؛ او که به دیپلمات انقلابی مشهور شده است در میان جریان های سیاسی کشور به جریان اصولگرا تعلق خاطر دارد و از همین رو باید برای رسیدن به صندلی ریاست جمهوری با 4 نامزد دیگر از همین جریان رقابت کند؛ طرفداران سعید جلیلی را بخشی از طرفداران دیروز محمود تشکیل می دهند؛ این جریان بر تداوم گفتمان سوم تیر و ادامه برخی شعارهای سیاسی و اقتصادی احمدی نژاد نظر دارند. او دکترای علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق(ع) دارد و چهره او برای اولین بار زمانی در رسانه ها مطرح شد که به عنوان یکی از گزینه های احتمالی نشستن بر صندلی وزارت امور خارجه مطرح شد. او پس از حسن روحانی و علی لاریجانی با معرفی رئیس جمهور و حکم رهبری دبیر شورای عالی امنیت ملی شد تا در یکی از پرمناقشه ترین پرونده های سیاسی تاریخ ایران با نمایندگان غرب به گفت و گو و رایزنی بنشیند.
حسن روحانی؛ نماینده اعتدال
روحانی متولد 21 آبان 1327 سرخه است ،22 فروردین اعلام کاندیداتوری کرد با شعار " دولت تدبیر و امید" اعلام کاندیداتوری کرد. پیش از آغاز ثبت نام انتخابات از «حسن روحانی» بعنوان تنها گزینه ای نام برده می شد که به نمایندگی از طیف میانه رو جریان اصولگرایی یعنی جریان منتسب به آیت الله هاشمی رفسنجانی در انتخابات شرکت خواهد داشت؛ سیاستمداری که دوستی خود با آیت الله هاشمی را انکار نمی کرد و اعلام کرده بود در صورت حضور آیت الله از انتخابات کنار خواهد رفت؛ البته با ورود هاشمی به جریان انتخابات و پس از احراز نشدن صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان حسن روحانی همچنان در رقابت انتخابات باقی ماند.نگاهی به سوابق سیاسی و اجرایی حسن روحانی نشان می دهد که این شیخ دیپلمات که سابقه دو دوره نمایندگی مجلس و نشستن بر کرسی نایب رئیسی مجلس در مجالس چهارم و پنجم را دارد؛ در سال 1368 به عضویت شورای عالی امنیت ملی درآمده و دو سال بعد به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفته است.
روحانی علاوه بر این در انتخابات سال 78 نیز نماینده مجلس خبرگان رهبری شده است و سابقه حضور در مجلس خبرگان رهبری را نیز دارد.
گرچه حسن روحانی به عنوان عضو شورای سرپرستی سازمان صدا و سیما، رئیس کمیسیون های دفاع و سیاست خارجی مجلس و پس از آن با مقام نایب رئیسی مجلس و دبیری شورای عالی امنیت ملی، در نقش یک دیپلمات، ظاهر شده و دیدارها و مذاکرات متعددی را با مقامات کشورهای خارجی تجربه کرده بود، ولی ریاست و حضور او در مذاکرات هسته ای بود که عنوان «شیخ دیپلمات» را برایش به ارمغان آورد. این عنوان برای اولین بار در آبان 1382 در تیتر صفحه اول یک روزنامه اصلاح طلب نقش بست و بعد از آن بارها در رسانه های داخلی و خارجی فارسی زبان تکرار شد و به نظر برای همیشه برای او ماندگار شد.
روحانی که تنها شیخ عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران تا به امروز بوده است در این انتخابات به نمایندگی از طیف کارگزاران سازندگی شرکت دارد و برخی از سیاستمداران میانه رو و اصولگرایان محافظه کار نیز از وی حمایت می کنند؛البته اصلاح طلابن نیز نسبت به او بی میل نیستند، البته برخی از رسانه ها با وجود اینکه روحانی اعلام کرده است خود را اصلاح طلب نمی داند، از حسن روحانی بعنوان گزینه مطلوب اصلاح طلبان نیز سخن می گویند.
عارف؛ در تلاش برای اعلام نماینده واحد اصلاح طلبان از سوی بزرگان
محمدرضا عارف سیاست‌مدار و استاد دانشگاه معاون اول رئیس جمهور بین سال‌های 1380 تا 1384 و در حال حاضر عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام شاید با ثبت نام هاشمی به حاشیه رفت اما پس از عدم احراز صلاحیت هاشمی در تلاش برای کسب اجماع بزرگان بر سر خود به عنوان نماینده اصلاح طلبان است.
علی اکبر ولایتی؛ پزشک و سیاستمدار همه فن حریف
پیشنهاد تشکیل ائتلاف سه گانه اولین بار از سوی «علی اکبر ولایتی» مطرح شده است؛ همین شد که قالیباف، ولایتی و حدادعادل در یک چارچوب قرار گرفتند و تصمیم گرفتند ائتلاف سه گانه ای برای رقابت های انتخاباتی تشکیل دهند؛ ائتلافی که قرار بود یک نامزد نهایی داشته باشد؛ قراری که تا امروز عملی نشده و هر سه سیاستمدار تشکیل دهنده ائتلاف همچنان در رقابت انتخاباتی حضور دارند.
بر اساس اخباری هم که از سوی این ائتلاف منتشر شده قرار است که هر سه نامزد تا آخر باقی بمانند.
ولایتی سیاستمداری همه فن حریف است که هرچند در سال های اخیر پای ثابت برنامه های مختلف رسانه ملی بوده است، اما هنوز هم مردم او را به عنوان رئیس دستگاه دیپلماسی می شناسند و با دیدن چهره او به یاد سیاستمداری میانه رو می افتند که همیشه لبخند به لب داشت و آنقدر به هاشمی ارادات داشت که در انتخابات سال 84 بخاطر حضور او در انتخابات از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری کناره گرفت.
دکتر علی اکبر ولایتی 68 سال دارد و قبل از اینکه یک سیاستمدار باشد، یک پزشک است؛ او تخصص اطفال را در مرکز طبی کودکان دانشگاه تهران و فوق تخصص بیماری های عفونی را در دانشگاه جان هاپکینز آمریکا گذرانده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مدتی معاون وزارت بهداری بود، در دوره اول مجلس به نمایندگی مردم تهران انتخاب شد و سپس به مدت شانزده سال، در دوره های ریاست جمهوری حضرت آیت الله خامنه ای و آقای هاشمی رفسنجانی ، به عنوان وزیر خارجه مشغول همکاری بود؛ او از این حیث،پرسابقه ترین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به شمار می آید. پس از دوم خرداد 1376، با آنکه سید محمد خاتمی، سلیقه و دیدگاه وی را برای عضویت در کابینه می پسندید، اما ولایتی راهی بیت مقام معظم رهبری و مشاور بین الملل ایشان شد.
ولایتی در میان سه چهره مطرح تشکیل دهنده ائتلاف سه گانه به میانه روی معروف است و بسیاری معتقدند انتخاب شدن وی می تواند تأثیری مثبت بر فضای دیپلماسی ایران بگذارد و برخی مشکلات ایران را در زمینه سیاست خارجی کاهش دهد.
حداد عادل؛ قوی ترین احتمال کناره گیری
«غلامعلی حداد عادل» عضو فراکسیون اقلیت اصولگرا در مجلس ششم؛ رئیس مجلس هفتم، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، استاد فلسفه غرب دانشگاه تهران که بسیاری عناوین دیگر نیز در کارنامه وی وجود دارد یکی دیگر از اعضای ائتلاف سه گانه است که بعد از منتفی شدن قرار اعضای ائتلاف مبنی بر معرفی یک نامزد؛ در جریان انتخابات باقی ماند؛ هر چند همچنان گمانه زنی های کارشناسان درباره کناره گیری وی به نفع ولایتی یا جلیلی ادامه دارد.
حداد عادل دو چهره دارد؛ عامه مردم او را به عنوان سیاستمداری اصولگرا می شناسند که حالا برای چهارمین دوره پیاپی نمایندگی مردم تهران را در مجلس بر عهده دارد؛ مردی که چند سال پیش از این یعنی در آغاز سال های دولت احمدی نژاد ریاست مجلس هفتم را بر عهده داشت و از حامیان دولت احمدی نژاد به شمار می رفت. در سوی دیگر سیاستمداران و همکاران حداد عادل او را به عنوان چهره ای دانشگاهی می شناسند که عمری در دانشگاه گذرانده و از آمدن نام حداد یاد فرهنگستان زبان و ادب فارسی، فلسفه کانت، بنیاد سعدی و شورای عالی انقلاب فرهنگی می افتند.
قالیباف؛ علاقمند به ریاست جمهوری
«محمد باقر قالیباف» دکترای جغرافیای سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس، سومین ضلع ائتلاف سه گانه است؛ فرمانده سابق نیروی انتظامی ایران حالا سال هاست که در کسوت شهردار تهران فعالیت می کند و مردم کم کم خاطرات قپه های سردوشی او را فراموش کرده اند و حالا وقتی نام قالیباف به میان می آید مردم ناخودآگاه یاد اتوبان و تونل و پارک می افتند؛ حالا دیگر نام قالیباف با موضوع مدیریت اجرایی و نهایی کردن پروژه های روی زمین مانده گره خورده است؛ حالا دکتر قالیباف جایگزین سردار قالیباف شده است.
قالیباف از چهره های اصلی منتقد دولت در سال های اخیر بوده که انتقادات اقتصادی و سیاسی خود را از دولت در آشکار و نهان مطرح کرده است؛ از آنجا که بسیاری معتقد بودند قالیباف ستادهای تبلیغاتی خود را از مدت ها پیش فعال کرده است، عضویت وی در ائتلاف سه گانه آنان را شگفت زده کرد؛ زیرا تحلیل این افراد مبنی بر حضور قطعی وی در انتخابات بود و نه قرار گرفتن او زیر چتر یک ائتلاف سیاسی؛ البته این تحلیل در نهایت به واقعیت پیوست و با منتفی شدن موضوع ائتلاف سه گانه قالیباف نشان داد که تا آخر بازی انتخابات در زمین باقی خواهد ماند.
قالیباف تا امروز تنها نامزدی است که بصورت جدی به استانهای مختلف کشور سفر کرده و سفرهای استانی وی همچنان ادامه دارد؛ بدون شک جدی ترین فعالیت ستادی برای انتخابات پیش رو از آن محمدباقر قالیباف است؛ هر چند هنوز خبری از اجماع اصولگرایان بر سر نامزدی وی مطرح نشده است.
علاقمندی به ریاست جمهوری شاید در کلام و اشتیاق وی آشکار باشد. ستادهای قالیباف در تهران و شهرستان ها بسیار فعال می باشند و درصدد ترغیب مردم به رای دادن به قالیباف با استناد به سابقه موفق مدیریتی وی دارند.
غرضی؛ پدیده انتخابات یازدهم ریاست جمهوری
موضوع احراز صلاحیت های انتخابات ریاست جمهوری کنونی عجایب زیادی داشت که هم در رد و هم تاییدها قابل مشاهده بود. در افراد احراز صلاحیت شده بیش از همه آقای غرضی یکی از شگفتی های است. وی ظاهرا مستقل می باشد و تا کنون هم جریان خاصی از وی اعلام حمایت نکرده است.
محسن رضایی و تلاش برای به چالش کشیدن برنامه های اقتصادی سایرین
محسن رضایی به عنوان دانش آموخته رشته اقتصاد، فرمانده کل سپاه در دوران دفاع مقدس و دبیرمجمع تشخیص مصلحت نظام که پس از پایان جنگ به تحصیل اقتصاد روی آورده است؛ یکی از چهار نامزد انتخابات سال 88 بود که در آن دوره توانست بخشی از آرای مردم را به خود اختصاص دهد؛ هر چند میزان آرای کسب شده از سوی محسن رضایی در برابر محمود احمدی نژاد و میرمحسین موسوی کم بود؛ اما او بار دیگر تصمیم گرفته که در انتخابات یازدهم به عنوان نماینده مستقل حضور یابد.
محسن رضایی چنان که خود نیز اعلام کرده است نامزد جریان خاصی نیست؛ البته بخشی از اصولگرایان و بخشی از جریان های میانه رو از وی حمایت می کنند و برنامه های تبلیغاتی وی را در شهرهای مختلف ساماندهی می کنند. مهمترین تمایز محسن رضایی با سایر نامزدها تأکید همواره او بر برنامه اقتصادی و تلاش برای جایگزین کردن ارائه برنامه به جای طرح شعار در برنامه های تبلیغاتی است.

پایان پیام/

کد خبر 260054

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha