خبرگزاری شبستان: شاید برای اولین بار در دولت بوش بود که موضوع مدیریت مساجد به عنوان یکی از مهمترین راهبردهای سیاست خارجی دولت وقت آمریکا مطرح شد. علی لاریجانی که در آن زمان دبیری شورای عالی امنیت ملی را بر عهده داشت در سال 84 پرده از این ماجرا برداشت و گفت: وزیر امور خارجه آمریکا اخیراً در قاهره گفته است "ماموریت ما فراتر از دولتهاست، مساجد و سیستم تغذیه مالی آنها برای ما خیلی مهم است و ادامه داده است ما به این نتیجه رسیدهایم که کار بر روی سیستمهای دولتی همه کار نیست بلکه عرصه کار ما عرصه نرم است و باید روی مساجد کار کنیم" که این حرف واقعاً از ته دل آنها بر آمده است.
حادثه بمب گذاری در کانون رهپویان وصال شیراز با پشتیبانی سرویس های اطلاعاتی آمریکا در سال 1387 و سایر بمب گذاری های سال های اخیر در مساجد کشور بیانگر همین مطلب است که دولت آمریکا به شدت از تقویت جایگاه مساجد در کشور نگران است. به گونه ای که اگر از طریق نرم به اهداف خود برای تضعیف جایگاه مساجد دست نیابد، حاضر به انجام هر هزینه ای برای ایجاد نگرانی در خانواده ها از حضور جوانان و نوجوانان در مسجد است. آمار چند صد نفری شهیدان و جانبازان مسجدی از سال 87 تاکنون شاهدی است بر این مدعا.
بدون شک یکی از نهادهای مورد توجه دولت آمریکا از سال 84 تاکنون کانون های فرهنگی هنری مساجد بوده است. کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور هر چند از سال 1371 بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب مورد توجه ارکان فرهنگی نظام قرار گرفتند، اما تا پایان دولت اصلاحات و آغاز به کار دولت عدالت محور نتواستند نقش چشم گیری در زمینه های فرهنگی مرتبط با نظام داشته باشند و از همین رو بود که این کانون ها و بودجه های مرتبط با آن از سال 84 توجه کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه وقت آمریکا را به خود جلب کرد.
تضعیف کانون های فرهنگی هنری مساجد، استراتژی جدید جریان فتنه
تا آنجا که به اعتراف یکی از سایت های وهابی حامی جریان فتنه در ایران با نام اصوات در حالی که در زمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی بیشتر بودجه های وزارت فرهنگ به انتشار کتب و تولید فیلم های مروج فرهنگ غرب و وهابیت اختصاص پیدا می کرد، به صورت سالانه تنها یک میلیارد و 600 میلیون تومان صرف توسعه و تجهیز کانون های فرهنگی هنری مساجد می شد. بودجه ای که در مقایسه با بودجه کتاب، فیلم و مطبوعات زنجیره ای قطره ای در برابر دریا بود.
با روی کار آمدن دولت نهم گفتمان اسلامی در حوزه های مختلف فرهنگی مورد توجه جدی قرار گرفت که افزایش بودجه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با هدف تربیت جوانان مسجدی به عنوان آینده سازان فرهنگ و هنر اسلامی یکی از مظاهر این تغییر رویکرد در رابطه با موضوع فرهنگ بود. افزایش تعداد کانون های فرهنگی هنری مساجد از دو هزار کانون فرهنگی هنری در دولت های سازندگی و اصلاحات طی مدت 13 سال به بیش از هشت هزار کانون فرهنگی هنری در دولت عدالت محور طی مدت پنج سال و تجهیز همه کانون ها به امکانات مناسب و اختصاص بودجه سالانه پنج میلیون ریال به هر کانون، همچنین تشکیل کمیته حمایت از طرح های فرهنگی در دولت نهم و اختصاص مبلغ 50 میلیون ریال به طور میانگین به طرح های فرهنگی کانون های مذکور و سایر موسسات فرهنگی تا آنجا در ایجاد هسته های مردمی موثر بود که پیش از برگزاری انتخابات دهم رئیس جمهور وقت آمریکا از بسیج و کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان دو مانع شناسایی شده توسط نهادهای امنیتی آمریکا برای پیاده سازی اهداف دولت آمریکا در ایران نام برده و بارها یادآوری کرد لازم است برای تحقق اهداف خود دست به هرگونه اقدامی برای تضعیف این دو نهاد مهم مردمی بزنند.
دشمن از تربیت جوانان مسجدی به عنوان آینده سازان ایران اسلامی می هراسد
از همین رو تخریب هر چه بیشتر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد و سازمان بسیج از سال گذشته به صورت ویژه در دستور کار رسانه های بیگانه خصوصا شبکه های ماهواره ای و اینترنتی قرار گرفت و بر اساس اسناد و مدارک موجود نهادهای مذکور بارها و بارها مورد هجمه جدی رسانه های بیگانه قرار گرفتند تا آنجا که فیلمی با محوریت ستاد عالی کانونهای فرهنگی مساجد و معرفی این ستاد به عنوان یکی از کانون های مقاومت اسلامی ساخته شد و در آن سعی شد چهره ای مخدوش از ستاد مذکور به بینندگان شبکه های ماهواره ای ارایه شود.
هر چند با سرکار آمدن دولت دهم، توطئه های جریانات صهیونیستی و سران جریان فتنه ناکام ماند اما با افزایش 20 برابری بودجه مصوب ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد و گزارش فعالیت های فرهنگی این ستاد توسط رئیس جمهور در دیدار مسئولان و کارگزارن نظام با رهبر معظم انقلاب اسلامی در ماه مبارک رمضان سال جاری، سیل جدیدی از تهاجمات با هدف تضعیف جایگاه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور و ناامید کردن مردم از عضویت در این کانون ها و استفاده از مزایای اعطایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مساجد شکل گرفت. البته در حقیقت شروع اصلی سیر جدید تهاجمات مربوط به اواخر سال گذشته بود. از اسفند 88 پس از اعلام بودجه 25 میلیاردی کانون های فرهنگی هنری توسط سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برخی از رسانه های بیگانه تلاش کردند تا عملکرد دولت در حوزه های فرهنگی را زیر سوال ببرند. در این میان برخی از رسانه ها با حمله به کانون های فرهنگی هنری مدعی شدند احمدی نژاد از طریق این کانون ها سعی در مدیریت انتخابات آتی برای حمایت از کاندیدای مورد نظر خود دارد.
اما بصیرت عمومی مردم نسبت به دیدگاه های رئیس جمهور درباره ضرورت ارتقای سطح دینی جامعه مانع از آن شد تا این تلاش به مقصد برسد و بطلان ادعای نگاه سیاسی رئیس جمهور به کانون ها باعث شد جریان فتنه در صدد برآید موج جدیدی از حملات را با رویکردی جدید از طریق زیر سوال بردن مدیریت فعلی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور طراحی کند.
نگاهی به تحلیل محتوای رسانه های سبز در ماه های گذشته حاکی از این مطلب است که اوج حملات رسانه های بیگانه به ستاد مذکور در روزهای اخیر بوده است. ماجرا از آنجا آغاز شد که پس از توجه ویژه رئیس جمهور در گزارش ارایه شده در محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی به موضوع کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور و ارائه آماری از ارتقای کمی و کیفی کانون های مذکور، برخی جریان های سیاسی تلاش کردند پیشرفت های ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد را زیر سوال ببرند. غافل از آنکه دشمن منتظر چنین فرصتی است تا با بزرگنمایی اختلافات سیاسی در زمینه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گام نهایی خود را در تضعیف ستاد عالی بردارد.
درج خبر در یکی از سایت های وابسته به جریان منتقد دولت با موضوع ابهام در مدیریت ستاد بهانه ای شد تا سایت جرس وابسته به مهاجرانی؛ وزیر پناهنده به انگلستان دولت خاتمی و بسیاری دیگر از رسانه های معاند، فعالیت های فرهنگی دولت دهم را زیر سوال برند. در این میان البته هوشمندی رسانه های اصولگرا در بیان نقاط قوت مدیریت ستاد عالی در سال های اخیر و تشریح دستاوردهای کانون های فرهنگی هنری مساجد در کنار جبران اشتباه گذشته توسط رسانه منتقد دولت پس از تذکر مقامات عالی رتبه نظام به کاندیدای اصولگرا اما بازنده انتخابات دهم ریاست جمهوری که پیش از این نیز تلاش هایی برای ابراز حسن نیت خود به دولت کرده بود، باعث روشنگری افکار عمومی نسبت به جایگاه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور شد تا آنجا که بسیاری از روزنامه نگاران موضوع رشد عجیب کمی و کیفی کانون ها از سال 84 تاکنون را در دستور کار خود قرار دادند.
این اقدام وسیع که بیانگر ایجاد نهضتی فرهنگی در حمایت از کانون های مساجد بود با استقبال عموم مواجه شد و افزایش درخواست تاسیس کانون ها را در سطح کشور به دنبال داشت. در نهایت امروز انتظار می رود با توسعه هر چه بیشتر کانون های فرهنگی هنری مساجد به زودی شاهد حضور هنرمندان و فرهیختگان مسجدی در میادین اصلی فرهنگ و هنر ایرانی باشیم تا تلاش دشمنان نظام برای همیشه ناکام ماند و انشا الله از این پس اصحاب مسجد باشند که نیازهای هنری جامعه در حوزه های مختلف فیلم، تئاتر، موسیقی و رسانه های دیجیتال را برآورده ساخته و زمینه ساز تحقق نظرات مقام معظم رهبری در ارتباط با استفاده مساجد از ابزار هنر و تربیت افسران جنگ نرم باشند.
توجه به جایگاه مسجد به قدری با اهمیت است که مقام معظم رهبری در پیامشان به اجلاس سراسری نماز یکی از علل پیروزی این انقلاب مبارک در ایران اسلامی و یا لااقل سهولت این پیروزی را اقبال مردم به مساجد دانستند و خاطر نشان کردند: "امروز هم در هنگامی که حرکت و بسیج مردم مطرح میشود، چه سیاسی و چه نظامی، باز مساجد کانونند؛ این برکت مساجد است؛ لیکن مساجد که فقط در و دیوار نیست. این سؤال واجبی است که ما باید از خودمان بکنیم، و اگر نکنیم، دیگران از ما سؤال میکنند که شما برای تحول بخشیدن و پیشرفت دادن به مساجد چه کارهایی میخواهید بکنید و چه برنامههایی در پیش دارید".
ریس جمهور کشورمان محمود احمدی نژاد نیز بارها بر اهمیت جایگاه مسجد تاکید داشته اند و در سخنرانی های مختلف دولت را خدمت گزار مردم و مسجد دانسته است.
سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز همواره بر توجه دولت بر گسترش کمی و کیفی کانون های مساجد تاکید داشته اند و در گفتگو با خبرنگار شبستان به توجه وزارت ارشاد به ایجاد و گسترش کانون فرهنگی هنری در مناطق روستایی اشاره می کند و می گوید: با توجه به اینکه در روستاها تاکنون کار فرهنگی منظمی صورت نگرفته، بنابراین باید از طریق کانونهای مساجد با پشتیبانی و تجهیز از این پایگاهها حمایت شود.
حجت الاسلام سلیمانی، دبیرستاد عالی کانون های مساجد کشور نیز در نشست های مختلف بر رشد کانون های مساجد در دولت نهم و دهم اذعان داشته و یادآور شده است که در این دولت ها تجهیز کتابخانه های مساجد به امکانات کتابخانه ای و کتب کمک درسی، ایجاد کتابخانه های باز و کانون های تخصصی، برگزاری جشنواره های مختلف در رشته های مختلف، برگزاری دوره های اموزشی برای فعالان مسجدی، راهاندازی کانون فرهنگی هنری در جوار مصلی ها مورد توجه جدی بوده و هست.
در این میان به بخشی از دستاوردها و موفقیت های ستاد عالی کانون های مساجد کشور از زمان تاسیس تاکنون اشاره می شود تا همگان با موفقیت ها و عملکرد ستاد عالی آشنا شوند.
دبیرخانه ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون های فرهنگی، هنری مساجد کشور بر اساس مصوبه شماره 302 شورای عالی انقلاب فرهنگی 18 اسفند1371 با هدف احیای نقش واقعی فرهنگی و تبلغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تاسیسات دستگاه های دولتی که امکان بهره وری فرهنگی دارند، تاسیس شد.
کانون های مساجد
بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از مهمترین وظایف این ستاد؛ راه اندازی ، توسعه و تجهیز کانونهای فرهنگی و هنری در مساجد سراسر کشور است. توزیع جغرافیایی این کانون های دارای برنامه های گسترده کلی آموزشی در حوزه های علوم قرآنی، فرهنگی، هنری، اجتماعی و علمی هستند، به حدی است در دور افتاده ترین نقاط مرزی اعم از روستایی و شهری شاهد فعالیت آنها با محوریت ائمه محترم جماعات و همراهی جوانان سخت کوش مسجد هستیم.
کتابخانه های مسجد
با تاسیس ستاد عالی نظارت بر کانون های فرهنگی و هنری مساجد ، راه اندازی ، ساماندهی و تجهیز کتابخانه های مساجد، به عنوان نهاد مکمل فعالیتهای فرهنگی و در راستای اهداف کانونهای مساجد در سراسر کشور آغاز شد. ارتقای سطح علمی و فرهنگی اقشار جامعه به ویژه جوانان و نوجوانان، آشنایی با مفاهیم و اصول اسلامی و نیز تربیت مبلغینی آگاه در حوزه عقاید اسلامی از جمله اهدافی است که در پیگیری و توجه به امور کتابخانه های مساجد مورد نظر بوده است. ارسال گسترده کتابهای کمک آموزشی را می توان از اقدامات بسیار ارزشمند در سالهای اخیر برشمرد.
خبرگزاری شبستان
خبرگزاری غیر دولتی شبستان با هدف انعکاس اخبار و رویدادهای مرتبط با حوزه دین و مسجد تاسیس شد . این خبرگزاری که از سال 1383 راه اندازی شد، که با مساعدت ارزشمند دولتمردان مسجد محور، در سال 1386 موفق شد به عنوان یک خبرگزاری تخصصی حوزه دین، فرهنگ و اندیشه مجوز رسمی خود را دریافت نماید. تهیه، تولید و انعکاس بالغ بر صدها هزار عنوان خبری از طریق سرویس های قرآن و معارف، اندیشه، مسجد و کانون های مساجد، سیاسی، اجتماعی، فرهنگ و ادب، بین الملل و دیپلماسی و استان ها در قالب خبر، مصاحبه، یادداشت، عکس و مقاله در سال ی های اخیر را می توان به عنوان شاخص ترین فعالیت این خبرگزاری برشمرد.
فعالیت های قرآنی
طرح تلاوت نور، تفسیر روزانه قرآن کریم، شکوفه های بهشت، خانه های نور و حمایت از طرح های قرآنی عمده ترین عناوین فعالیت های ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد در بخش قرآنی است.
تلاوت نور : ترویج طرح تلاوت یک صفحه قرآن در نمازهای جماعت مساجد سراسر کشور و اهدای صدها هزار جلد قرآن کریم به مساجد مجری این طرح یکی از شاخص ترین برنامه های قرآنی است.
تفسیر روزانه قرآن: اجرای همزمان طرح تلاوت نور با طرح احیای تفسیر روزانه قرآن کریم در قالب 15 جلد تفسیر همراه به عنوان تلاشی است که ضمن انس عمومی با قرآن و احیای فرهنگ قرائت روزانه قرآن کریم، قرآن پژوهی نیز از جریان صرفا تخصصی به جر یان عمومی و فراگیر مبدل می شود.
فعالیت های پژوهشی
تشکیل هسته های پژوهش در مساجد با هدف شناسایی، تربیت و حمایت از جوانان و نوجوانان دارای استعدادهای برتر، برگزاری میزگردهای تخصصی با رویکرد استفاده از تجربیات و نظرات ارزشمند کارشناسان و صاحب نظران و همچنین انتشار کتاب هایی با موضوع مسجد و حمایت از پژوهش های مسجدی از شاخص ترین فعالیتهای پژوهشی ستاد عالی است.
فعالیت های آموزشی
اجرای پژوهش های مختلف آموزشی برای مخاطبن ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور از شاخص ترین فعالیت های این مجموعه فرهنگی است. دوره های آموزشی مشترک ائمه جماعات و مدیران کانون ها و همچنین برگزاری دوره های تخصصی آموزش کتابداران، خبرنگاران و مدیران کانون های مساجد در قالب برنامه های متمرکز و غیر متمرکز به شیوه مکاتبه ای و حضوری را می توان از محوری ترین فعالیت های آموزشی عنوان کرد.
همایش خانه های آسمانی
اجرای برنامه های آموزشی، زیارتی و تفریحی برای زوج های جوان کانون های مساجد به صورت متمرکز (در مشهد مقدس) و غیر متمرکز (در مرز استان ها) از شاخص ترین فعالیت های فرهنگی و اجتماعی این مجموعه است که با همکاری سازمان ملی جوانان برای اولین بار در سال 1386 در سطح کانونها اجرا شد. آشنایی با مباحث مرتبط با امر خانواده با رویکردی کاملا دینی در قالب دوره های مکاتبه ای و حضوری با استفاده از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه را می توان از محوری ترین برنامه های این هماش خواند.
جشنواره های جوانان مسجد
ستاد عالی کانون های مساجد با هدف شناسایی و تقویت استعدادهای ارزشمند جوانان مسجدی و ایجاد فضایی برای رقابت سالم بین این عزیزان نسبت به برنامه ریزی در جهت اجرای جشنواره ی های با موضوعات فرهنگی، هنری و علمی و رو یکردی کاملا دینی اقدام نموده است. برگزاری جشنواره های سراسری آواها و نغمه ها و قرآن، شعر و قطعات ادبی، فیلم کوتاه، عکس و نمایشنامه نویسی، نشریات تجربی، شیوه های نوین آموزشی و هنرهای تجسمی از شاخص ترین فعالیت های این حوزه است.
اوقات فراغت
ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور در راستای تامین مفید اوقات فراغت جوانان و نوجوانان با اجرای برنام های آموزشی و تفریحی و همچنین با استفاده از ظرفیت های بسیار گسترده کانون ها و کتابخانه های مساجد و نیز مراکز قرآنی وابسته طی سال های اخیر میلیون ها نفر از خواهران و برادران دانش آموز را تحت پوشش قرار داده است.
شاخص ترین فعالیت های ستاد عالی تا 1389
افزایش ضریب نفوذ کانون های فرهنگی هنری در مساجد کشور؛ ایجاد، توسعه و تجهیز کانون ها ( با هدف پوشش ده درصدی مساجد) در حال حاضر 9 هزار باب در کشور، تخصیص و توزیع اعتبارات در استان ها بر اساس شاخص های مناطق غیر برخوردار و تعداد کانون های استان.
جذب و استمرار حضور نوجوانان در مساجد ؛ ارائه خدمات متنوع آموزشی و فرهنگی با حضور یک میلیون و پانصد هزار نوجوان و جوان اعضای کانون ها، تشکیل ستاد اوقات فراغت در کشور، راه اندازی کانون های تخصصی در حال حاضر 300 باب در کشور . توسعه برنامه های قرآنی؛ طرح تلاوت نور (تلاوت یک صفحه قرآن بین دو نماز در مساجد کشور) 20 هزار مسجد کشور، چاپ و توزیع قرآن.
پایان پیام/
نظر شما