خبرگزاری شبستان: نخستین مناظره همزمان 8 کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 1392 ساعت 16 جمعه از شبکه یک سیما آغاز شد. این جلسه مناظره در موضوعات اقتصادی و سپس فرهنگی برگزار شد. کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری یعنی سعید جلیلی، غلامعلی حدادعادل، محسن رضایی، حسن روحانی، محمدرضا عارف، سیدمحمد غرضی، محمدباقر قالیباف و علیاکبر ولایتی در این جلسه حاضر بودند. با توجه به اینکه برای اولین بار بود که چنین روشی برای مناظره 8 نفره اتخاذ شده بود، تحلیل های مختلفی در خصوص آن صورت گرفته است که ما در این یادداشت به بررسی نقاط قوت و ضعفی می پردازیم که در اظهار نظرات گوناگون بدان ها اشاره شده است.
نقاط قوت
1. رعایت عدالت و بی طرفی
ابتدا باید در نظر داشت که اجرای روش های جدید همواره با آزمون خطاهایی همراه خواهد بود و همین مساله برای اولین بار بودن خود می تواند قدری مسامحه و صبوری را شامل گردد. از سوی دیگر باید پذیرفت که برگزاری مناظره بین 8 نفر به عنوان مثال بسیار مشکل تر و پیچیده تر از 2 نفر می باشد و از سوی دیگر زمانیکه موضوع رعایت عدالت و بیطرفی در میان باشد موضوع پیجیده تر نیز خواهد شد. لذا فارغ از تمام نقد های وارده مناظره روز گذشته به حد کامل بیطرفی و عدالت را در خود داشت.
2. سوالات کوتاه و جامع:
سولاتی که در مناظره اقتصادی روز گذشته پرسیده شد سولات کوتاه، شفاف و کاملی بود و دقت و تامل در طرح سوالات را نشان می داد.
3. تنظیم وقت و روند منظم مناظره
از آعاز تا پایان مناظره شاهد برنامه ریزی دقیق و حساب شده در خصوص پیش برد مناظره بودیم. روند طرح سولات، نقد و پرسش و پاسخ آن منطقی بود.
نقاط ضعف
اما عده ای با نقاط ضعف آن اشاره داشته اند که در اینجا مطرح می کنیم. باید در نظر داشت که بیان نقاط ضعف نافی مناظره نیست بلکه می تواند در جهت بهبود وضعیت آن در آینده باشد.
1. تبعیض در سوالات
اشکال اول این روش، به "تبعیض در سوالات" مربوط می شود که بنیادی ترین نقد وارده بر این مناظره است. مثلاً از یک کاندیدا پرسیده می شود که برنامه شما برای مسکن چیست و از دیگری درباره چگونگی روابط قوا سوال می شود. در حالی که باید از همه، یک سوال واحد پرسیده شود تا در بین جواب های متعدد، مردم بهترین را انتخاب کنند.
2. فرصت اندک پاسخگویی
فرصت اندک هر کاندیدا، که یک بار سه دقیقه، یک بار دو دقیقه، یک بار یک دقیقه و الباقی 90 ثانیه بود، امکان طرح هر گونه بحث جدی را عملاً از کاندیداها گرفته بود. کسانی که این طرح را درانداخته اند. در این فرصت کوتاه، تنها می شد به کلیات اشاره کرد و در کلیات هم مخصوصاً در امور اقتصادی، اتفاق نظر وجود دارد. به همین دلیل اکثر بحث ها شبیه هم بودند. مثلاً همه آنها فرصت یافتند بر لزوم ریشه کنی تورم، حل مشکل مسکن، اصلاح هدفمندی یارانه ها و ... تأکید کنند و هیچ کس نتوانست برنامه های عملیاتی اش را برای تحقق این شعارها بیان کند و به معرض قضاوت مردم بگذارد.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما