خبرگزاری شبستان _ سرویس سیاسی: سنت مناظره و احتجاج با مخالفان یکی از شیوه های هدایتی بوده است که بزرگان اسلام به آن اهتمام داشته اند و این شیوه را در موقعیت های مختلف علمی به کار بسته اند. در مناظره، ارتباط لفظی برای بیان باورها و دیدگاههای یک شخص یا یک گروه مهیا می شود و فردی که در این مقابله فکری، از بنیه علمی قوی و توان سخنوری بهره مندی بیشتری داشته باشد، حریف را مقهور و خلق مشاهده کننده را مسحور خود خواهد کرد. اما مناظره در جهان امروز بیش از آنکه در عرصه های علمی بروز و ظهور داشته باشد به پرطرفدارترین و داغ ترین سبک تبلیغاتی در بزنگاه های سیاسی مختلف بویژه در انتخابات ریاست جمهوری تبدیل شده است، رشد روزافزون تکنولوژی های ارتباطی نیز مناظره را به تاثیرگذارترین و مهیج ترین تکنیک تبلیغاتی برای ربودن گوی سبقت از رقیبان سیاسی بدل ساخته است.
در ایران اسلامی نیز چند سالی است که این شیوه علاقمندان پر و پا قرصی در میان طرفداران کاندیدهای ریاست جمهوری دارد و رسانه ها نیز در آستانه انتخابات تنوز آن را داغ تر می کنند، به همین دلیل است که کاندیداها از مدت خود را آماده این میدان پر مخاطره می کنند، زیرا مناظره علاوه بر اینکه میدانی مهم برای بیان دیدگاه ها و مبانی اعتقادی جناح ها و گروه های مختلف سیاسی به شمار می رود، بلکه مستمسکی است برای غلبه بر رقیب و به دست آوردن آرای طیف کثیری از مردم.
امسال نیز توسعه برنامه های رسانه ملی و اختصاص وقت بیشتر به انتخابات و مناظره ها با هدف تشویق کاندیداها به پرهیز از هزینه های هنگفت تبلیغات و استفاده از ظرفیت های رسانه با نفوذ تلویزیون برای ارتباط با مردم در شرایطی که کشور با مشکلات اقتصادی و گرانی کاغذ دست و پنجه نرم می کند، سنت حسنه ای است که از هدر رفت سرمایه ها جلوگیری می کند. گرچه این اهتمام ویژه مسئولان و عوامل رسانه ملی برای جا انداختن این الگوی تبلیغاتی جای تقدیر دارد اما باید تلاش شود تا این تجربیات شیرین و ارزشمند که محصول سال ها تجربه است با اندیشه های و سلایق ناپخته تحت الشعاع قرار نگیرد.
مناظره امروز بی تردید با نکات مثبتی که به همراه داشت در طول عمر مناظره های سیاسی کشور ما یک گام رو به جلو بود و بازخوردهای اولیه در فضای مجازی نشان داد که مردم به آینده مناظره های سیاسی در ایران امیدوار هستند. این موضوع نباید در کوله بار تجربه های گرانسنگ عوامل رسانه ملی نادیده انگاشته شود، اما جای آن دارد که مسئولان این رسانه تاثیرگذار و بی رقیب پس از پایان آن دقت کنند تا مبادا مثل امروز برخی از بخش ها کل اعتبار و دستاوردها را زیر سوال ببرد.
در این مقال مجال پرداختن به همه ابعاد این برنامه نیست اما از باب تذکر این نکته را یادآور می شویم که می شود با حذف بخش دوم برنامه که بیشتر به تست هوش و روانشناسی شباهت دارد تا مناظره انتخاباتی، زمینه را برای انتقاد و سیاه نمایی برخی از سوءاستفاده کننده در داخل و خارج مهیا نکرد. یقینا همانطور که در بالا گفته شد، کسی نمی تواند در اهمیت بخش اول مناظره ها تشکیک ایجاد کند. چرا که این بخش در قانون گرایی، رعایت وقت و احترام متقابل مناظره کننده ها، سرمشقی برای نسل های آتی خواهد بود حتی اگر نقدهایی نیز بر آن وارد باشد. اما بخش دوم بیشتر از آنکه مقوم بخش اول باشد، حشوی بود که با نفض ضوابط و قواعد اصولی مناظره بر سایر محسنات سایه افکند. انتظار همه ما علاقمندان به خلق حماسه سیاسی این است که مسئولان این رسانه پرطرفدار و با نفوذ اجازه ندهند با تکرار اعمال سلیقه هایی از این دست که قطعا با هدف جذابیت بخشی بیشتر انجام می شود، زمینه برای عیب جویان مهیا و خاطر ملت ایران مکدر شود.
از دوستان می خواهیم با گشت گذاری در بازتاب مناظره امروز و واکنش رسانه ها و مخاطبان آنها و مشورت با افراد ذیصلاح و صاحبنظر نواقص موجود را اصلاح کنند و اجازه ندهند واقعه ناگوار امروز که قطعا دستاویزی برای رسانه های عیب جو خواهد بود تکرار شود. این موضوع برداشت شخصی ما از برنامه امروز نیست، وقتی مخاطبان دلسوز فضای مجازی بر این باورند که بخش مناظره بیشتر از آنکه فن مناظره را به اذهان عمومی متبادر سازد، مسابقه هفته زنده یاد منوچهر نوذری را به یاد می آورد که انصافا در جذابیت دست کمی از آن مسابقه ها نداشت، روشن است که افراد مغرض از فردا صبح چه غوغایی به راه نخواهند انداخت.
نکته پایانی اینکه قصد تخطئه و زیر سوال بردن دست اندرکاران این برنامه را نداریم، چه بسا قرار دادن کاندیداها در فرصت های غیرمنتظره به جای آنکه ضرری داشته باشد، اتفاقی مبارک است که شخصیت واقعی آزمون شونده و توانایی خلق الساعه آنها را در مواقع پیش بینی نشده نشان دهد. اما اگر بخش تست هوش و روانشناسی شخصیت در برنامه ای جداگانه پخش می شد که نام مناظره را با خود به یدک نمی کشید، دیگر جای هیچ حرف و حدیثی باقی نمی ماند.
پایان پیام/
نظر شما