به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب بین المللی معماری "یس ایز مر" با حضور مترجم و ناشر این کتاب "علی حمیدی مقدم" ، "بهرام شیردل"؛ معمار، استاد دانشگاه هاروارد و مدرسه معماری AA لندن و مدیر دفتر معماری شیردل و همکاران، "آیدین آغداشلو"؛ نقاش ،محقق، نظریه پرداز هنری، "امیر پوریا"؛ منتقد سینما مدرس دانشگاه و نویسنده، "احمد زهادی"؛ مدیر مسئول مجله بین المللی معماری 2A و "امیر محمد خانی"؛ معمار و مدرس دانشگاه، رئیس دانشکده معماری سوره امروز سه شنبه هفتم خرداد در تالار سوره حوزه هنری رونمایی و تحلیل شد.
در ابتدای این مراسم علی حمیدی مقدم گفت: حدود دو سال بر این کتاب کار کردم و خوشحالم در جلسه رونمایی این کتاب افراد سرشناس و صاحب نظر حضور دارند.
سادگی، ایجاد رابطه بین فرم و عملکرد و برخورد زیبا شناسانه، سه ویژگی اصلی کتاب " ایس ایز مر" است
وی با اشاره به اینکه ما نیازمند چنین کتابی بودیم، گفت: مرکز معماری روند فکری خاصی را دنبال می کندلذا به این نتیجه رسیدیم که چرا خودمان تولید کننده این آثار نباشیم. مسلما در ابتدا زیاد با تجربه نبودیم ولی در نهایت تصمیم گرفتیم فعالیت های دفتر معماری را گسترش دهیم لذا موضوع نشر این کتاب را مطرح کردیم.
حمیدی مقدم ادامه داد: مساله اصلی برای مرکز معماری یکی کیفیت بالای کتاب بود و اینکه وقتی کتاب منتشر شود تا چه حد می تواند قابل رقابت در سطح جهانی باشد.
در ادامه احمد زهادی با اشاره به اینکه من کتاب را از زوایای مختلف بررسی کردم، گفت: من مدت ها درگیر کتاب بودم. این کتاب دارای سه ویژگی مهم است.
وی اولین ویژگی کتاب را بیان بسیار ساده آن دانست و افزود: این کتاب معماری را با بیان ساده و شیوه متفاوت مطرح می کند که برای عام نیز قابل استفاده است.نویسنده کتاب برخورد زیبا شناسانه با تمام مسایلی که معمار با آن رو به رو است، دارد. نویسنده کتاب به فرم در کتاب اشاره دارد و بین فرم و عملکرد رابطه برقرار می کند.
زهادی به ویژگی سوم اشاره و تصریح کرد: تصور ما از بنایی که معماری پایداری دارد معمولا فرم های خسته کننده است. اما در این کتاب بین فرم و عملکرد رابطه ای ایجاد شده است. تفاوت این کتاب با کتاب های موجود معماری به تفاوت های نویسنده این کتاب با سایرین بر می گردد.
وی ادامه داد: نویسنده در این کتاب نگاهی متفاوت نسبت به معمارهای دیگر دارد و با زبانی نوین معماری خود را بیان می کند.
مدیر مسئول مجله بین المللی معماری 2A با تاکید بر اینکه کتاب زبان ساده ای دارد، گفت: این نویسنده خارج از چارچوب های متعارف به معماری نگاه می کند.
در ادامه بهرام شیر دل با اشاره به کتابی از ویکتور هوگو گفت: معماری می تواند بیانگر وقایع فرهنگی هر کشور باشد اما در دنیای امروز به ویژه در دنیای پس از اختراع چاپ مفهوم خود را از دست داده است و آثار مکتوب تا حد زیادی این خصیصه را از معماری جدا کردند.
چرا مساجدمان بر اساس معماری غنی ایرانی ساخته نمی شوند
همچنین آیدین آغداشلو که یکی دیگر از سخنران ها در جلسه بود گفت: بابت چاپ این کتاب خاص تبریک می گویم زیرا کتاب مفیدی است. این کتاب آنچنان پرو پیمان است که باید نگاه دقیقی به آن شود.
وی ادامه داد: در ورای ظاهر بسیار ساده کتاب معانی متعدد و عمیقی در آن نهفته است که باید درک و دریافت شوند. من در عین اینکه از تماشای کتاب و از خواندن بخش های آن بسیار لذت بردم، هنوز نمی دانم تا چه حد می تواند به کار ما آید.
این هنرمند با بیان اینکه ما در دوره ای شگفت انگیز زندگی می کنیم، تصریح کرد: بارها در جاهای مختلفی دیدم که افراد دور هم جمع شدند و نکاتی را در مورد مسایل نظری هنرهای مختلف مطرح کردند اما درمورد معماری خیلی راحت با این مساله برخورد نمی کنم.
وی افزود: معماری اهمیت بالایی دارد و عظیم ترین دستاورد بشری است که از فاصله زیاد هم دیده می شود و با یک نسخه خطی که به اندازه کف دست است، فرق می کند. بنابراین این هنر با عظمتش جای چشم پوشی نمی گذارد زیرا داخل این هنر زندگی می کنیم.
آغداشلو تاکید کرد: ما ناظر بر هنر معماری نیستیم بلکه حاضر در این هنر هستیم در نتیجه هم ما نسبت به این هنر حساسیت داریم و هم کسانی که معمار هستند نسبت به ما آدم های عادی تعهد عظیمی به عهده دارند.
وی با اشاره به اینکه عیب و حسن معماری فورا به چشم می آید، خاطر نشان کرد: چون عیب و حسن این هنر پنهان نمی شود می توان به اهمیت معماری پی برد. باید دید معماری ای که روندی اصلی در سفارش چه خصوصی و چه دولتی دارد در کدام جامعه اجرا می شود.
وی ادامه داد: حق داریم به این فکر کنیم که وقتی این کتاب ترجمه شده است ببینیم که تا چه حد برد دارد و تا چه حد می تواند زندگی ما را تغییر دهد زیرا من زندگی خودمان را در تصرف معماران می دانم. باید با این کتاب بارقه های نبوغ دوستان زبانه بکشد و عمل کند تا فارغ از هر باید و نبایدی وظیفه اصلی خود را که تنظیم زندگی معنوی و مادی ما ست بر عهده بگیرند.
آغداشلو با بیان اینکه باید دید چنین کتاب هایی تا چه حد در جوامع خاص نافذ است ،گفت: ما باید ببینیم تا چه حد می توانیم از تئوری های جا افتاده و زنده استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: من به شخصه کمتر بر می تابم به تماشای مساجدی که به شیوه مساجد قاهره ساخته می شوند. بروم. من درک نمی کنم که ما چرا باید به چنین الگوهایی که در نوع خود جذاب هستند و تمام پوشش آنها از گنبد گرفته تا دیواره ها سنگی است، رجوع کنیم.
رویکرد سینمایی در کتاب " ایس ایز مر" است
امیر پوریا نیز در این مراسم گفت: خوشحالم که با کتاب آشنا شدم. این کتاب دارای سیر روایی و فیلمنامه وار دارد. اساسا تلاش می کند تا با همه پدیده هایی که چه در زمینه تئوری و چه در زمینه پژوهشی و تحقیقات و ... برخورد می کند و نسبت به همه این زمینه ها خط سیری را دنبال می کند.
وی ادامه داد: در این کتاب روابط علت و معلولی وجود دارد و پشت صحنه ساخته شدن و شکل گیری خیلی از طرح ها را مطرح می کند لذا رویکردی شبیه سینما دارد و تاثیری را که یک فیلم هدفمند می خواهد روی مخاطب بگذارد، دارد.
این منتقد سینما کلید جذابیت این کتاب را قابل فهم بودن آن برای همه سطوح دانست و افزود: بیان ساده در این کتاب این خطر را دارد که این کتاب به سمت یک جور ساده سازی برود. به معنای در نظر نگرفتن فراز و فرودهای تخصصی و عمیق نشدن در بحث ها از بیم اینکه مخاطب عام با آن ارتباط برقرار نکند.
وی گفت: سناریو داشتن کتاب کلیدی تر ازخود رویکرد جذاب است. این کتاب شباهتی به نوعی از آفرینش های ادبی دارد. مثلا حتی از دست انداختن خود و بازگو کردن مسائلی که مشکلات شخصی خودش است ابایی ندارد.
پوریا تصریح کرد: در این کتاب خود افشاگری به حدی است که سبب تعجب می شود به عنوان مثال می شود به پروژه ساختمان خلق در چین اشاره کرد . کمتر نگرشی در پیشبرد پروژه های معماری حاضر به بیان پشت صحنه می شود. مثلا بگوید که این طرحی که پیاده کردیم به طور تصادفی به لغت مردم چین شبیه شد.
گفتنی است ؛کتاب yes is more کارهای یک دفتر معماری به نام BIG است که این دفتر یکی از معروفترین دفاتر معماری در دنیا محسوب می شود، در این کتاب دفتر BIG نشان میدهد چگونه معماران میتوانند تقاضاهای چند ریختی، قوانین پیچیده و دانش بسیار تخصصی جامعه را درک و به طرح تبدیل کرد و راه حلهای ملموس را از طریق فرایندهای هنرمندانه آفرید.
پایان پیام/
نظر شما