به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان ،حجت الاسلام و المسلمین «محمد محمدی گلپایگانی»روز سه شنبه در مراسم بزرگداشت صائب تبریزی و شعر اخلاقی که در تالار وحدت برگزار شد، شعر را مهم و تاثیر گذار در جامعه برشمرد و افزود: شعر در ذوق آدمی و جوامع انسانی نقش اساسی ایفا می کند.
وی افزود: پیش از اسلام شعرای عرب اشعاری را می سرودند و بهترینها رابه خانه کعبه آویزان می کردند که نام آن معلقات سبعه بود اما پس از اینکه پیامبر (ص)مبعوث شدند ، شبانه وسایل خودشان را جمع کردند چرا که اشعار آنها در پیش قرآن دیگر جلوهای نداشت.
محمدی گلپایگانی خاطرنشان کرد: در شبه قاره هند زبان فارسی رواج داشت و خیل شعرای ما نیز به آنجا هجرت کردند به این دلیل که آنجا شعرا را قدر می شناختند و حتی گاهی شاعر را در کفه ای از ترازو گذاشته و هم وزنش طلا می پرداختند.
به گفته وی فارسی دری هم همان زبان درباری است اما استعمار پیر انگلیس آمد و با تصرف هندوستان یکی از خباثتهایش به اسلام و زبان فارسی ، یعنی براندازی این زبان را رقم زد.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری تاکید کرد: چنین برنامه هایی خدمتی است ماندنی و به یادگار می ماند و به برکت انقلاب طی این چند سال عنایت ویژه به شعرا شده است و برخورداری از رهبری هنرپرور عامل رونق شعر و شاعری در کشور ما است.
محمدی گلپایگانی در بخشی از سخنان خود با گرامیداشت یاد و خاطر زنده یاد محمد قهرمانی اظهار داشت: وی شاعری است که در پیام رهبر انقلاب به خوبی از ایشان تجلیل شایانی شده بود.
وی ادامه داد:او با روحیه شهرت ستیزی که داشت اجازه نمی داد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای او بزرگداشت برگزار کند چرا که این وزارتخانه بارها در تلاش برای برپایی مراسم بزرگداشتی در زمان حیات قهرمان بود اما او هرگز نپذیرفت و از این رو شاید نام او برای بسیاری ناشناخته ماند، البته نخبگان شعر ایشان را خوب میشناختند.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری ضمن بیان خاطرهای از سفر رهبر انقلاب به مشهد مقدس تصریح کرد: هر سال تابستان که در کنار رهبر انقلاب به مشهد مشرف میشدیم یک روز اختصاص به جلسه با شاعران برجسته خراسان از جمله مرحوم کمال یا کمالپور، مرحوم ذبیحالله صاحبکار و مرحوم قهرمان و آخرینشان به خدا خدمت کند باقرزاده اختصاص داشت.
وی ادامه داد: در آثار باقی مانده از زنده یاد قهرمان ، تصحیح دیوان صائب تبریزی کار بزرگی شمرده میشود که بنده نیز آن را در کتابخانهام دارم؛ این صائبپژوه تمام وقت خود را صرف این مسائل میکرد.
محمدی گلپایگانی در خاتمه ضمن عرض تسلیت به خانواده زنده یاد قهرمان فقدان این شاعرگرانقدر را جبرانناپذیر خواند و تأکید کرد:نمیدانم فرزند زندهیاد قهرمان قریحه پدر را به ارث برده یا نه، اما سفارش می کنم حتماً راه پدر را ادامه داده و با همت بلند در آینده جای خالی او را پر کند.
کنگره ملی صائب تبریزی و شعر اخلاقی عصرسه شنبه هفتم خردادماه با حضور حجتالاسلام محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری و سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از صائب پژوهان و اهالی فرهنگ و هنر و شعرا در تالار وحدت تهران برگزار شد.
نخستین کنگره ملی صائب تبریزی و شعراخلاقی هفتم روز سه شنبه با حضور حجت الاسلام «محمد محمد گلپایگانی»، رییس دفتر مقام معظم رهبری،«سید محمد حسینی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از صائب پژوهان، شعرا، اهالی فرهنگ و هنر وشماری از مهمانان داخلی و خارجی در تالار وحدت برگزار شد.
در این مراسم از چهرههای ماندگار و شاعران پیشکسوت در شعر اخلاقی تقدیر شد. شاعرانی چون حمید سبزواری، مشفق کاشانی و غلامرضا سازگار از آن جمله بودند.
همچنین در بخش ویژه کنگره از پروفسور اختر مهدی از هندوستان تقدیر شد.
از خانواده استاد زندهیاد «محمد قهرمان» به پاس 50 سال پژوهش در شعر صائب و شاعران سبک هندی تجلیل به عمل آمد که خانواده زندهیاد قهرمان هدیه خود را به مؤسسه حافظپژوهی اهدا کردند.
10 تیر ماه همزمان با تولد زنده یاد محمد قهرمان بنام روز صائب در تقویم ثبت میشود
وزیر ارشاد در این مراسم دیرتر از سایرین رسیده بود با اعلام این خبر که در جلسه شورای فرهنگ عمومی حضور داشتم افزود: در این جلسه برای نامگذاری روزی در تقویم بنام صائب مواردی را مطرح و موافقت اعضای شورای فرهنگ عمومی را کسب کردم از این رو با توجه به اینکه در تقویم روزهای فراوانی به نام شاعران شهیر کشورمان ثبت شده است و اینکه «صائب تبریزی» نیز یکی از شاعران برجسته کشور محسوب میشود و باید روزی هم در تقویم با نام او داشته باشیم.
وی ادامه داد: مطلب نخست اینکه تاریخ و اطلاع دقیقی از ولادت و یا وفات صائب تبریزی این شاعر سبک هندی در اختیار نداریم، پیشنهادی ارائه شد تا نام صائب را به حروف ابجد محاسبه کنیم، که 90+1+10+2 مجموعا 103 میشود، از این رو یکصد و سومین روز سال که مصادف با دهم تیر میشود را بنام صائب نامگذاری کنیم. اما نکته اینجاست که تاریخ تولد زنده یاد قهرمان محقق، پژوهشگر و شاعر نیز دهم تیر 1308 شمسی است، از این رو این پیشنهاد برای درج در تقویم اعلام شد تا صد و سومین روز سال مصادف با روز تولد زنده یاد قهرمان صائب پژوه برجسته است که بنام روز صائب در تقویم درج شود.
در ادامه نیز برگزیدگان جشنواره صائب تبریزی و شعر اخلاقی معرفی شدند.
برگزیدگان صائب تبریزی و شعر اخلاقی
به دبیرخانه این کنگره 104 مقاله واصل شده بود که برترینها به شرح ذیل میباشند:
حسین حاجی علیلو با مقاله کاوش با مضامین و مظاهر معرفتشناختی و اخلاق در شاعر صاحب، فاطمه تسلیم جهرمی با مقاله بررسی مضامین و شگردهای طنز تعلیمی و اخلاقی در دیوان صائب تبریزی، مهدی سلحشور با مقاله کارکردهای فضیلت، قناعت در دیوان صائب و نرگس اسکویی با مقاله تحت عنوان الگوی زندگی بر مدار قناعت در شعر صائب تبریزی برترین شناخته شده و با اهدای تندیس، لوح و هدایایی از آنها تجلیل شد.
گفتنی است در این مراسم متن پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت محمد قهرمان قرائت شد و در ادامه کلیپی به معرفی زندهیاد محمد قهرمان، صائبپژوه برجسته پخش شد.
همچنین در این مراسم با حضور سیدمحمد حسینی وزیر ارشاد و رئیس دفتر مقام معظم رهبری از تمبر صائب و سه کتاب کنگره رونمایی شد.
پایان پیام/
نظر شما