حجت الاسلام امیر علی حسنلو، مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات حوزه با اشاره به واقعه تاریخی تغییر قبله از بیت المقدس به سوی مسجدالحرام به خبرنگار شبستان گفت: تغییر قبله در سال دوم هجرت پیامبر ای مکه به مدینه، علاوه بر این که یک رویداد مهم تاریخی بشمار می رود، یک آزمایش الهی نیز برای امت اسلام محسوب می شود، چرا که در آن روزگار شماتت های یهودیان بر مسلمانان مبنی بر این که اگر محمد(صل الله علیه و آله) دارای دینی کامل و شریعتی مستقل است پس چرا شما مسلمانان بسوی قبله ما «بیت المقدس» نماز می گذارید؟ عده ای از آنان را از نماز خواندن بسوی بیت المقدس ناخشنود ساخته و برخی این کار را با کراهت و عدم تمایل انجام می دادند.
وی افزود: پیامبرصل الله علیه و آله نیز از این جهت اندوهناک و به آسمان نظر میکرد و منتظر امر پروردگار بود. حضرت تا آن هنگام که در مکه بود، بگونه ای نماز می خواند که کعبه و بیت المقدس هردو بعنوان قبله ایشان قرار می گرفت و پس از هجرت به مدینه، از ربیع الاول سال اول تا نیمه رجب سال دوم هجری، به سوی بیت المقدس نماز میگذارد و سایر مسلمانان نیز به پیروی از آن حضرت، به آن سمت عبادت میکردند و این ماجرا تا سال دوم هجری ادامه داشت.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در نیمه رجب سال دوم هجرت، هنگامی که آن حضرت در مسجد «بنی سالم» در مدینه مشغول نماز ظهر بود و دو رکعت آن را به سمت بیت المقدس به جای آورده بود، جبرئیل فرود آمد و بازوی مبارکش را گرفت و او را به جانب کعبه برگردانید و این آیه شریفه بر رسول خدا نازل شد: قد نَری تَقَلُّبَ وَجْهِکَ فِی السَّماءِ فَلَنُوَلّیَنَّکَ قِبْلَهً تَرْضیها، فَوَلِّ وَجْهَکَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ، وَ حَیْثُ ما کُنْتُمْ فَوَلّوُا وُجُوهَکُمْ شَطْرَهُ …: نگاههای انتظار آمیز تو را به سوی آسمان [برای تعیین قبله] میبینیم. اکنون تو را به سوی قبله ای که از آن خشنود باشی، باز میگردانیم. پس روی خود را به سوی مسجد الحرام کن و هر جا باشید، روی خود را به سوی آن بگردانید.
حجت الاسلام حسنلو تاکید کرد: این موضوع در بردارنده نکته مهمی است و آن این که رسول خدا حضرت محمد مصطفی صل الله علیه وآله بقدری نزد خدا عظمت و رفعت مقام داشته و دارند که خشنودی قلب ایشان برای خدا موضوعیت دارد. آنچنانکه حتی بر اساس آیات قران خدا و ملائکه بر ایشان صلوات و درود می فرستند. لذا می توان ادعا کرد که پیامبر اسلام محبوب ترین پیامبری است که از جانب خدا برای هدایت مردم مبعوث شد.
مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات حوزه گفت: پس از وقوع این رویداد، چون نماز پیامبر و برخی از مسلمانان، در یک وقت به دو قبله خوانده شد، مسجد بنی سالم، به مسجد «ذو قبلتین» شهرت یافت و هم اکنون، مسجدی که این واقعه مهم در آن به وقوع پیوسته به نام «مسجد قبلتین» در مدینه مورد زیارت زائران قرار می گیرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ارتباط این موضوع با زمان حال و وضعیت امروز امت اسلام را یادآور شد و گفت: امت اسلام می بایست از این رویداد درسی بزرگ بیاموزد و آن این که این امت مادامی که تابع پیامبر و دستورات ایشان باشد، نزد خداوند نیز عزیز و عزتمند است. در حالی که اختلافات و درگیری های امروز مسلمانان و امت اسلام موجبات آزار و آزردگی خاطر رسول مهر و رحمت پیامبر اسلام صل الله علیه و آله را فراهم کرده و مسبب و بانیان آن نیز دشمن پیامبر و دشمنان اسلام شمرده می شوند.
پایان پیام/
نظر شما