نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان در گفتگو با خبرنگار شبستان اعتکاف رابه عنوان عبادتی پرفضیلت در دین اسلام نام برد و گفت: فضیلت خدمت به معتکفین کمتر از اصل اعتکاف نیست و خدمت به معتکفین توفیقی است که خداوند به بندگان خاص اعطا میکند.
آیت الله سید محمد شاهچراغی با بیان اینکه برگزاری پرشور اعتکاف در تمامی شهرها و روستاها از برکات انقلاب اسلامی است افزود: اعتکاف از سنتهای پراهمیت اسلامی است که همه ما وظیفه داریم این سنت فراموش شده را احیاء کنیم.
وی با اشاره به اینکه استان سمنان، استان خیرین است، آگاهی خیرین نسبت به فضایل خیرات برای اعتکاف و هدایت نذورات به این سمت را ضروری دانست و تصریح کرد : هم خیران و هم نهادهای فرهنگی باید در این زمینه اهتمام ویژهای داشته باشند.
نماینده ولی فقیه در استان سمنان گفت: اعتکافی زیباست که مورد عنایت حضرت ولی عصر (عج) قرار گیرد و در این راستا باید معتکفین، اعتکافی بدون آسیب و آفت داشته باشند.
آیت الله شاهچراغی اعتکاف را به عنوان بهترین برنامه فرهنگی مورد تاکید قرار دادوگفت: نهادهای فرهنگی برای هدایت بودجههایشان در این زمینه باید تلاش کنند و در راستای توسعه و ترویج این سنت نبوی بین جوانان و دانشگاهیان اهتمام ورزند
امام جمعه موقت سمنان اظهار داشت: فلسفه خلقت انسان رسیدن به عبودیت است و دست یافتن به این مقام، با در جا زدن و ایستایی حاصل نمی شود و باید تلاش شود تا به مقام «عند الله» برسیم.
حجت الاسلام محمد باقر عبدوس با بیان اینکه امروز همه کشمکش ها، درگیری ها و مسائلی که در جامعه پیش می آید به علت حب به دنیاست، اضافه کرد: اعتکاف در این میانه یکی از عبادت های ارزشمندی است که انسان را پاک و منزه می سازد و فرد را در مقام عبودیت به پیش می برد.
امام جمعه موقت سمنان افزود: هنگامی که یک جوان در هوای گرم شهری کویری چون سمنان از همه تعلقات دنیوی دست برمی دارد و در مراسم معنوی اعتکاف شرکت می کند و در مسجدی مشغول روزه، عبادت، ذکر گفتن و قرآن خواندن می شود، حالات خاصی به او دست می دهد که با هیچ چیز قابل مقایسه یا معاوضه نیست.
وی با اشاره به اهمیت توجه مسلمانان به اعمال مستحبی در کنار واجبات اظهار داشت: خداوند متعال در حقیقت اعمال مستحب را پشتوانه و حامی واجبات قرار داده است; همان طور که مکروهات مانع از پرداختن به محرمات می شود.
عبدوس افزود: از این رو، اعمال مستحبی نظیر اعتکاف در اصل محکم کننده واجبات است و با پرداختن به آن، اگر فرد مسلمانی در میانه راه در مسیر عبادت احساس خستگی و ناتوانی کرد، در نهایت از مستحبات می کاهد و مشکلی برایش ایجاد نمی شود; چراکه واجبات را به طور درست و کامل انجام داده است.
وی ادامه داد: اگر کسی غیر از واجبات، به نوافل و اعمال مستحبی نیز مقید و پایبند باشد، می تواند خیالش راحت باشد که به واجباتش ضرری نرسیده است.
امام جمعه موقت سمنان با بیان اینکه خداوند متعال مکروهات را نیز مانعی برای دوری از محرمات قرار داده است، گفت: کسانی که وارد اعتکاف می شوند، اعمالشان در روز نخست از این آیین سه روزه حکم مستحب را دارد; اما اگر افطار روز اول را پشت سر گذاشتند، در روزهای دوم و سوم حضور در محل بیتوته و روزه گرفتن بر ایشان واجب است و معتکفان باید به این امر مهم توجه کنند.
عبدوس گفت: معتکفان در روزهای دوم و سوم مگر جز موارد اضطراری نمی توان به حکم دین، محل بیتوته و روزه را ترک کنند و کسانی که افرادی که معتکف شدند باید به این اصل اساسی توجه داشته باشند.
وی تصریح کرد: اعتکاف در نظام جمهوری اسلامی ایران درخشش و نمود قابل توجهی پیدا کرد; در حالی که در سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی چندان به این آیین مهم دینی توجه نمی شد.
امام جمعه موقت سمنان گفت: مردم عادی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در مساجد حضور چندانی برای برپایی آیین اعتکاف نداشتند و بیشتر معتکفان نیز از طلبه ها بودند; اما امروز استقبال از این آیین هر سال بیش از گذشته می شود.
عبدوس اضافه کرد: در این سال ها هر چه به پیش می رویم، شمار معتکفان در کشور بیشتر می شود و این امر حاصل و برکت نظام اسلامی است.
امام جمعه شهرستان مهدیشهر در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به تاثیرات عمیق اعتکاف، اظهار داشت: اعتکاف؛ جهادی فرهنگی است.
حجت الاسلام محمد بارانی گفت: این ماه در بین دیگر ماه ها از نورانیت خاصی برخوردار است و ماه ریزش رحمت واسعه الهی و استجابت دعاست.
وی با تاکید بر فضایل اعتکاف نیز افزود: هر کس سه شبانه روز را در مسجد بماند اعتکاف محسوب می شود
بارانی افزود:امام موسی بن جعفرعلیه السلام می فرمایند:«هرکسی که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، آتش جهنم یک سال راه از او دورمی شود و هر فردی که سه روز از آن را روزه بگیرد، بهشت بر او واجب خواهد شد. همانا رجب نام رودی است در بهشت که از شیرسفیدتر و از عسل شیرین تر است; پس هرشخصی که یک روز از ماه رجب را روزه داشته باشد، به یقین از آن نهر بهشتی خواهدنوشید
وی در پایان خاطرنشان کرد:سزاوار است که رسانه ها مطالبی را درخصوص این عبادات همگانی به اطلاع مردم برسانند و روحانیون نیز احکام عملیه اعتکاف را برای معتکفین توضیح وشرح دهند
مسئول دبیرخانه نظارت برکانون های فرهنگی هنری مساجد استان سمنان ضمن بیان اینکه در این سالها مساله ذی قیمت «اعتکاف » درجغرافیای زندگی و تاریخ فرهنگی ما از جایگاه و پایگاه مستحکم و شیرینی برخوردار شده است،افزود: به نحوی که در ایام اعتکاف، مساجدجلوه ای زیباتر و نورانی تر پیدا می کنند.
حجت الاسلام و المسلمین سید محمود حسینی گفت:پیامبراکرم صلی الله علیه وآله می فرمایند: «ماه رجب، ماه بزرگ خداوند است و ماهی در حرمت و فضیلت به آن نمی رسد،هماناماه رجب، ماه خداست و ماه شعبان، ماه من وماه رمضان، ماه امت من می باشد. هر فردی که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، مستوجب رضایت و خشنودی بزرگ خدا می شود و غضب الهی از او دور شده و دری از درهای جهنم به رویش بسته می شود. ماه رجب، ماه استغفار امت من است; پس در این ماه بسیارآمرزش بطلبید. زیرا خداوند آمرزنده ومهربان است
حسینی با اشاره به این مطلب که اعتکاف، همانند سایر عبادات،باید با نیت و قصد قربتباشد و هر گونه ریا و خود نمایی و قصد غیر الهی آن را باطل میکند.اظهار داشت: در نیت اعتکاف، قصد وجه شرط نیست، یعنی لازم نیست قصد کند که اعتکاف واجب است یا مستحب. زمان نیت اعتکاف، وقت شروع اعتکاف است که شروع طلوع فجر می باشد و با استمرار نیت اول شب هم مانعی ندارد.اعتکاف را می توان به سه صورت برای خود، به نیابت از مردگان و به نیابت از زندگان به جای آورد.
وی اظهار داشت:اعتکاف در لغت به معنى اقامت کردن و ماندن در جایى و ملازم بودن با چیزى است، ولى در شرع اسلام، اقامت در مکانى مقدس به منظور تقرب جستن به خداوند متعال است.
حسینی گفت:اعتکاف فرصت بسیار مناسبى است تا انسانى که در پیچ و خمهاى زندگی مادى غرق شده، خود را بازیابد و به قصد بهره بردن از ارزشهاى معنوى از علایق مادى دست بکشد و خود را در اختیار پروردگار بگذارد و تقاضا کند که او را در راه راست ثابت نگهدارد تا بتواند به دریاى بیکران انس و مهر خداوند که یکسره مغفرت و رحمت است، متصل شود.
وی خاطر نشان کرد:آرى! “اعتکاف” فصلى براى گریستن، براى ریزش باران رحمت، براى شستن آلودگىهاى گناه، براى تطهیر صحیفه اعمال، براى نورانى ساختن دل و صفا بخشیدن به روح است.
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان ضمن اشاره به اینکه، 76 مسجد شهری و روستایی این استان برای پذیرایی از معتکفان رجب آماده شد تصریح کرد: از این تعداد 43 مسجد شهری و 33 مسجد نیز روستایی هستند
حجت الاسلام ولی الله مصائبی هزینه ثبت نام هر فرد را برای سه روز اقامت در مسجد را 250 هزار ریال عنوان کرد و گفت: این هزینه بابت پذیرایی معتکفان در افطار و سحر دریافت می شود.
مصائبی اظهار داشت: سخنرانی، بیان احکام، قرائت ادعیه، اعمال امه داوود، مراسم میلاد حضرت علی(ع) و وفات حضرت زینب(س) از جمله برنامه های مراسم اعتکاف است.
وی با تاکید بر فضیلت اعتکاف افزود: سنت حسنه اعتکاف با آنکه مورد عمل و تاکید فراوان پیشوایان بزرگ اسلام بوده و در طول قرون و اعصار گذشته در میان عموم مسلمانان آنچنان که باید، جایگاه خود را نیافته و غبار مهجوریت چهره درخشان آن را پوشانده است.
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان در پایان خاطرنشان کرد: اکنون به لطف خدا و شجره طیبه نظام اسلامی، پرورش یافته و با نثار خون هزاران شهید به ثمر نشسته، زمینه مساعدی برای هدایت و رشد جامعه اسلامی فراهم آمده است.
پایان پیام/
نظر شما