به گزارش خبرنگار شبستان، هفدهمین همایش بزرگداشت حکیم صدرالمتأهلین شیرازی (ملاصدرا) روز چهارشنبه، اول خرداد در محل مجتمع همایشهای آدینه برگزار شد.
بر پایه این گزارش، در پانل سوم این همایش رضا ماحوزی، استادیار پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی با عنوان "سهم فلسفه اسلامی در سبک زندگی ما ایرانیان" به سخنرانی پرداخت.
وی با بیان اینکه فلسفه اسلامی میتواند به عنوان رویکردی یاریرسان به جامعه ما محسوب شود، گفت: در این حوزه رویکرد شخصی من مدلی- روشی است که این رویکرد را از خواجه نصیر گرفتهام و تصور میکنم میتواند برای جامعه ما مفید باشد.
ماحوزی در ادامه تصریح کرد: خواجهنصیر روشهایی را وارد علم کلام است و جریان جدیدی را رقم زد تا استعدادهای کلام به ویژه در محافل علمی رویکردی عقلانی داشته باشد اما با این وضع برخی مخالفان رویکرد او را نپسندیده و لذا معتقد بودند که این رویکرد به علم کلام آسیب وارد کرده است.
وی اظهار کرد: اما با این وضع خواجهنصیر کاری کرد که روشهای برهانی وارد علم کلام شود و در این راستا باید توجه داشت که سهم فلسفه اسلامی و آموزههای آن در ترسیم نگاه انتقادی به سبک زندگی ما ایرانیان تأثیر دارد.
این پژوهشگر با بیان اینکه تا اواخر قرن بیستم سبک زندگی مبتنی بر علم، گفتمان قالب جوامع پیشرفته غربی محسوب میشد، ادامه داد: در چند دهه اخیر با نفی اتهاماتی که به دانشمندان تجربی و عملگرایان به فلسفه و تفکرات فلسفی و متافیزیکی وارد کرده بودند بار دیگر برنامه آموزش فلسفه و تفکر انتقادی این بار در سطحی وسیعتر مورد توجه برنامهریزان آموزشی واقع شد به نحوی که یونسکو برای ترویج آموزش فلسفه به کودکان و دیگر اقشار برنامههای متعددی را لحاظ کرد.
ماحوزی در این راستا عنوان کرد: به تبع این برنامهها دانشگاهها، مراکز آموزشی و پژوهشی دولتی و غیردولتی، نهادها و مؤسسات وابسته برنامههای پژوهشی و علمی را به این منظور طراحی و ساماندهی کردند.
وی با اشاره به تأثیر مکاتب وارداتی غربی به ایران بیان کرد: صد سالی میشود که با مکاتب غربی آشنا شدهایم و فلسفه غرب در سه موضوع سیاست، حقوق و اخلاق صحبت میکند، اما همچنان بعد از گذشت این مدت زمان فلسفه غرب در مورد این مسئله که چه چیز خوب و چه چیز بد است، صحبت میکند و همچنان در این رابطه به نتیجه متقنی نرسیده است و تعاریف متعددی را ارایه میدهد.
این پژوهشگر ابراز کرد: متأسفانه این روند در کشور ما نیز توسط ترجمه وارد میشود و موجی از طرفداراناش در فرهنگ سیاسی ما وارد شدهاند، بنابراین با نوعی بحران معرفتی مواجه شدهایم که خوشایند نیست و متأسفانه رویکرد ما به ویژه در سده اخیر در مواجهه با مکاتب معاصر بیشتر پذیرش بوده تا سنجش و ارزیابی.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برای ارزیابی به برخی از مشهورات امروز روشنفکران ایرانی و به طور کلی جامعه علمی که بعضا اقتباسهایی نسنجیده از الگوها و موضوعات فکری غربی است باید نوعی نگاه انتقادی در بررسی موضوعات فکری روز عرضه کرد.
پایان پیام/
نظر شما