به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، آیتالله سیداحمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران در همایش اخلاق انتخاباتی- حماسه سیاسی گفت: این روزها هر وقت سخنی از اخلاق انتخاباتی به میان میآید همه فقط میگویند تخریب نکنید و ظرفیتهای خودتان را بگویید اما به نظر من سفارشهای اخلاقی یکبعدی نیست.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه اخلاق انتخاباتی یعنی رفتار شایسته در عرصه انتخابات افزود: اخلاق انتخاباتی دارای سه فصل برای مجریان، کاندیداها و مردم در عرصه انتخابات است.
وی با اشاره به مسئله اخلاق انتخاباتی و رعایت آن از سوی مجریان انتخابات اظهار داشت: در این رابطه دو نکته وجود دارد که نکته اول این است مجریان انتخابات به معنای عام یعنی دستاندرکاران اجرا و دستاندرکاران نظارت جز قانون نباید چیز دیگری برایشان مطرح باشد و این همان عدل برگرفته از کتابهای دینی است و حقمداری هم واژه دیگری است که در این رابطه مطرح میشود. در این عرصه دوستی، رفاقت، حزب، گروه و جناح باید نادیده گرفته شود و فقط حق مطرح باشد.
آیتالله خاتمی نکته دوم برای رعایت اخلاق انتخاباتی توسط مجریان انتخابات را قاطعیت در اجرای حق دانست و تأکید کرد: طبیعی است که شورای نگهبان تعداد محدودی را احراز صلاحیت میکند و شورای نگهبان به عنوان مرجع قانونی احراز صلاحیتها باید پای آنچه که احراز کرده بایستد و تحت تأثیر قرار نگیرد، پیشینه شورای نگهبان نشان میدهد در این عرصه قاطعیت داشتهاند و در این انتخابات که به تعبیر مقام معظم رهبری بینالمللی شده است باید قاطعیت داشته و همان اخلاق را رعایت کنند.
مجلس برای قانون انتخابات فکر اساسی کند
آیتالله خاتمی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: قطعا قانون انتخابات نیاز به اصلاح دارد، اینکه بگوییم در باز است و هر کس خواست اسم بنویسد بیاید و بعد تعدادی محدودی تأیید شوند، درست نیست زیرا بعد بوقهایی علیه نظام میگویند ببینید تعداد زیادی رد شدند و مجلس باید فکر اساسی برای این مسئله بکند.
امام جمعه موقت تهران لازمه رعایت اخلاق انتخاباتی را مربوط به کاندیداها و هوادارانشان اظهار داشت: کاندیداهایی که میخواستند در رأس مدیریت اجرایی قرار بگیرند در آستانه آزمون جدی هستند که آیا حقپذیر یا قانونپذیر هستند یا خیر، اگر صلاحیتشان احراز نشد جار و جنجال راه میاندازند، التهابآفرینی میکنند یا از طریق قانون اعتراض میکنند. خوشبختانه تعداد قابل توجهی که ثبتنام کردند اعلام کردند که در برابر قانون تسلیم هستند.
وی با تأکید بر این نکته که رد صلاحیت به معنای رد صلاحیت مطلق نیست، چه بسا در عرصههای دیگر این افراد میتوانند به کار گرفته شوند به کاندیداها توصیه کرد تا از پس این امتحان برآمده و نشان دهند جوهره اینکه در مسئولیت دیگری قرار بگیرند را دارند.
آیتالله خاتمی نحوه تبلیغات کاندیداها را نکته اخلاقی دیگر در انتخابات دانست و خاطرنشان کرد: انتظار از کاندیداها این است که قول شدید دهند یعنی محکم باشند، گفتار مستند و منطقی بگویند، در همه انتخابها این اصل رایج است که کاندیداها از خودشان بگویند اما در نظام اسلامی شایسته نیست که کاندیداها بر اساس شایعات آمارهایی را نقل کنند که سیاهنمایی به نظر برسد.
وی خطاب به نامزدهای انتخاباتی گفت: نشان ندهید که کشور خرابه بوده و شما میخواهید آن را آباد کنید، این هم برخلاف حق است و هم خلاف عقل، 34 سال در کشور کار شده است، دولتها یکی پس از دیگری به اندازه خودشان کار کردهاند و این گناه است که خدمات دیگری را زیر سؤال ببریم.
وی ادامه داد: برخیها هم میگویند وقتی من بیایم همان یک ماه اول گرانیها و مشکلات را از بین میبرم که اینها دروغ است.
وعدههای امنیتی و سربازی ندهید
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به سخنان انتخاباتی یکی از کاندیداها مبنی بر اینکه سربازی را به سربازی حرفهای تبدیل خواهم کرد، تصریح کرد: حرفهای امنیتی زدن هم درست نیست، اینکه بگوییم من میآیم سربازی را چنین و چنان میکنم این چه حرفی است، کارهای امنیتی در اختیار فرمانده کل قواست.
آیتالله خاتمی همچنین خاطرنشان کرد: با اساماسها، پیامها و شایعات نیز کاندیداها نباید حرف بزنند.
وی نکته دیگر اخلاق انتخاباتی که باید از سوی کاندیداها و طرفدارانشان رعایت شود را انتخاب شعار درست دانست و افزود: انتخاب شعار با خود کاندیداها و طرفدارانشان است که باید اخلاق را در این زمینه رعایت کرده و شعارهای اغواگرانه و دوپهلو ندهند. این روزها مدام برخیها شعار اعتدال و افراطیگری را سر میدهند، شعار اعتدال شعار دین ماست.
امام جمعه موقت تهران تأکید کرد: سکوت اعتدال برخیها معنای سکوت در مقابل فتنه میدانند و افراطیگری را ایستادن جلوی فتنه اسم میگذارند، اگر از اینها بربیاید تمام مردم را که در 9 دی به خیابانها آمدند همه را افراطی مینامند، اینها از موج مردمی هم میترسند.
وی ایستادن در مقابل زیادهخواهان دنیای استکبار را افراطیگری به تعبیر برخیها دانست و تصریح کرد: اگر کسی همراه امام باشد و رویه استکبارستیزی را پیش بگیرد او را افراطگر مینامند و به وادادگی در مقابل دنیای سلطه اعتدال میگویند.
آیتالله خاتمی رعایت اخلاق انتخاباتی از سوی مردم را نیز الزامی دانست و خاطرنشان کرد: مهمترین مسئله در خصوص مردم و اخلاق انتخاباتی مسئله امانتداری در دین است، این نظام اسلامی جدا امانت الهی است و با توجه به بیداری اسلامی که در کشورهای همسایه رخ داده میتوان آن را فهمید که انقلاب ما پدیدهای استثنایی بوده و هنوز هیچ کشوری به آن دست نیافته است.
وی عنوان کرد: دنیای استکبار با مسایل هستهای ما و حقوق بشر ما طرف نیست و با اصل هویت ما طرف است و آنها اصلا حکومت دینی را برنمیتابند.
خاتمی لزوم امانتداری انقلاب اسلامی را از سوی مردم رعایت اخلاق انتخاباتی دانست و اضافه کرد: یکی دیگر از مسایلی که مردم باید در اخلاق انتخاباتی به آن توجه کنند مشارکت در انتخابات است. روز گذشته مقام معظم رهبری در جمع نمایندگان ولیفقیه در استانها با تأکید بر حضور مردم در انتخابات پیش رو فرمودند با ادبیات کودک این اصل را برای مردم جا بیندازید که حضورشان در پای صندوقهای رأی مشکلاتشان را حل خواهد کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری پایبندی و وفاداری به خون شهدا را با حضور در پای صندوقهای رأی عنوان کرد و افزود: نکته دیگر مربوط به مردم این است که نسبت به نظام امانتدارانه عمل کنند.
وی نکته دیگر اخلاقی مربوط به مردم را مسئله هوشیاری دانست و یادآور شد: اولین و مهمترین شاخص اصلی این است که کسی باید بیاید که ارزشهای انقلاب را به شهدا نزدیکتر کند، کسانی باید بیایند که چراغ سبزشان به ارزشگران دنیا باشد نه به استکبار.
کسی باید بیاید که خصیصههای اصولگرایی داشته باشد
وی در خصوص هجمههایی که بر علیه اصولگرایان صورت گرفته بیان کرد: عملکرد برخیها را پای اصولگرایی نگذارید.
اگر یک اصولگرایی بد یا نادرست عمل کرد بایستی او را مورد نکوهش قرار داد ولی اصولگرایی را زیر سؤال نبرد
آیتالله خاتمی اصولگرایی را نشأتگرفته از تعبیر مقام معظم رهبری یعنی دلدادگان به نظام، دلدادگان به خط امام، کسانی که قانون را قبول دارند و کسانی که دغدغهشان اجرای دین است، تعریف کرد و اظهار داشت: هوشیاری اقتضا میکند در عرصه سیاسی حال چنین کسانی را انتخاب کنیم.
وی همچنین شعارزدهنشدن را یکی دیگر از اخلاقهای انتخاباتی دانست که باید از سوی مردم رعایت شود.
آیتالله خاتمی در نکته دیگری مسئله وحدت و یکپارچگی مردم را یادآور شد و عنوان کرد: قرار نیست در هر انتخاباتی یک بخشی از مردم جدا شوند، ما هر دو سال یک بار یک انتخابات داریم، باید فرهنگ انتخاباتی داشته باشیم و بر این مسئله تأکید کنیم که تا پایان روز انتخابات همه چیز تمام است، رقابتها تمام و رفاقتها شروع میشود.
وی در پایان آخرین نکته انتخاباتی را این دانست که چراغ راه کشور مقام معظم رهبری هستند و در تمام عرصهها باید به ایشان تمکین کرد.
پایان پیام/
نظر شما