به گزارش خبرگزاری شبستان، رسول نوروزی، پژوهشگر گروه مطالعات اسلام و غرب با اعلام اجرای پروژه «جریانهای تمدنی در جهان اسلام» گفت: این پروژه به جریانهایی در جهان اسلام میپردازد که درصدد پاسخ به مسئله رابطه اسلام و مدرنیته و یا اسلام و غرب هستند و هدف این جریانها ایجاد یک کشور مدرن با هویتی اسلامی است.
وی ادامه داد: این دسته کشورها دستیابی به مدرنیته اسلامی را با ارائه تفاسیری جدید از اسلام و مفاهیم اسلامی پیگیری کرده و به موضوعاتی همچون جایگاه آموزش، دانش، تکنولوژی، اقتصاد، رسانه، قدرت و... بر اساس آموزههای اسلامی میپردازند.
این پژوهشگر عرصه اسلام و غرب تصریح کرد: در این پرژوه، جریانِ تمدنی اسلام میانهروی مدل ترکیه (اسلام ترکی) و مدل اسلام میانهروی مالزی (اسلام حضاری) در دست تحقیق است و مدلهای تمدنی کشورهایی همچون قطر نیز ممکن است به عنوان نمونهای دیگر، جهت تحقیق و بررسی افزوده شود.
وی عنوان کرد: در این پژوهش تلاش میشود متفکرین و موسسین این جریان ها مورد رصد قرار گرفته و اندیشههای آنان مورد واکاوی و نهایتا مورد نقد و بررسی قرار گیرد.
نوروزی افزود: در مدل اسلام میانهروی مدل ترکیه، اندیشمندانی همچون بدیعالزمان سعیدنورسی، ضیاء گوک آلپ، و فتحالله گولن و از مدل اسلام میانهروی مالزی نیز اندیشههای "ماهاتیر محمد" به عنوان پدر مالزی مدرن و نیز در طرح اسلام حضاری اندیشه های "عبدالله احمد بدوای" مورد بررسی قرار می گیرند.
به گزارش ایسکا، وی با بیان اینکه برخلاف کشور عربستان که با حفظ روح قبیلگی عربی خود در تلاش است با اتکاء به درآمدهای نفتی برخی از مظاهر مادی تمدن غرب را خریداری کند، ابراز کرد: آنچه که کشورهای اسلامی همچون مالزی و ترکیه را از کشورهایی نظیر عربستان متمایز میسازد ایجاد یک روح، هویت و فرهنگ جدید در این کشورهاست که از آن می توان به اسلام مدرن یاد کرد.
نوروزی در پایان یادآور شد: جریان های فکری در سایر کشورهای اسلامی همچون لبنان و عراق و .... و نیز متفکیرینی همچون محمدباقر صدر و امام موسی صدر که کمتر به آراء تمدنی آنها و رابطه اسلام و مدرنیته در نگاه آنها توجه شده است، نیز در این پروژه پیگیری می شود.
پایان پیام/
نظر شما