به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، محمد رضا ملک ثابت، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی یزد، امروز (25 اردیبهشت) در جمع خبرنگاران به مناسبت اسناد ملی و میراث مکتوب، گفت: با افراد شهیر و به نام استان یزد نظیر مرحوم آذر یزدی، مرحوم مشکیان و ... توسط واحد تاریخ شفاهی سازمان اسناد ملی مصاحبه صورت گرفته است.
وی بابیان اینکه بیش از 10 ساعت با مرحوم مهدی آذری یزدی در سازمان اسناد ملی مصاحبه صورت گرفته است، تصریح کرد: استودیو خوبی در سازمان اسناد ملی تجهیز شده است تا در زمینه جمع آوری تاریخ شفاهی اقدامات خوبی صورت بگیرد.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد ادامه داد: فرهنگ نوشتاری و مکتوب ما ضعیف تر از فرهنگ شفاهی است بنابراین از دستگاه های استانی درخواست کردیم تا سه فرد مطلع در آن دستگاه را به سازمان اسناد ملی معرفی تا در زمینه تاریخ و فعالیت آن دستگاه مصاحبه صورت بگیرد.
وی در همین زمینه از مصاحبه با پیشکسوتان جهاد و خون استان خبر داد و گفت: سازمان اسناد ملی برای اولین بار پس از 30 سال اسناد شهید صدوقی و اسناد انقلاب را جمع آوری کرده است.
وی با بیان اینکه تاکنون هیچ سابقه و پیشنیه ای از اصناف و بازاریان استان یزد در دست نبوده است، خاطرنشان کرد: اسناد شفاهی اصناف و بازاریان را برای اولین بار در استان جمع آوری کردیم.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد از مصاحبه و گردآوری تاریخ شفاهی هنرمندان، مداحان و پیرغلامان خبر داد و گفت: در سال گذشته با 168 نفر از بزرگان استان یزد شامل 26 هزار و 400 دقیقه مصاحبه صورت گرفته است.
وی در ادامه با بیان اینکه یزد از نظر دارا بودن نسخ خطی چهارمین استان کشور است، تصریح کرد: یزد از نظر آب و هوا و نوع اقلیم دارای شرایط خوبی برای نگه داتشن کاغذ و به تبع آن نسخ خطی است.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد ادامه داد: استان یزد از تهاجم اقوام مهاجم در دوران های مختلف در امان بوده و همانند برخی استان ها به دور از رطوبت است که شرایط مناسبی برای نگه داشتن کاغذ است.
وی اسناد را جلوه ای از پیشینه فرهنگی و هویت ملی دانست و گفت: باید از میراث گرانبها حفاظت شود چراکه اگر این حفاظت صورت نگیرد و به یغما برود همانگونه که ما برخی از شاهان گذشته را سرزنش می کنیم که چرا از اسناد حفاظت نکردند و اکنون آن اسناد در خارج کشور و زینت بخش موزه های خارج کشور است، آن ها نیز ما را سرزنش خواهند کرد.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد با بیان اینکه اسناد از 2 جنبه مادی و معنوی حائز اهیمت است، تصریح کرد: جنبه مادی این اسناد هرگز قابل مقایسه نیست ولی به هرحال در برخی کشورها به قیمت های بسیاری گزافی به فروش می رسد.
وی ادامه داد: از نظر معنوی هنوز محتوای برخی از این اسناد قابل بهره برداری است و می توانیم با جمع آوری این اسناد، عقب ماندگی خود در حوزه تاریخ تدوین علم را جبران و به قدرت برتر علمی منطقه تبدیل شویم گرچه شاید اکنون این موضوع دور از ذهن باشد.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد با اشاره به سرزنش برخی از گذشتگان در غفلتی که آنان در نگهداری اسناد کرده اند، تصریح کرد: اکنون خود ما برخی از اسناد را به دلیل بی توجهی از بین می بریم و فروخته می شود در خوشبینانه ترین حالت به استان های همجوار می رود ولی مدارکی وجود دارد که این اسناد به خارج کشور و کشروهای عربی و غربی منتقل می شود.
وی تصریح کرد: سازمان اسناد ملی نسخ خطی را به 4 طریق می تواند نگهداری کند در اولین حالت امکان وقف و یا اهدا اسناد و کتب به سازمان اسناد ملی وجود دارد تا زمینه نگهداری هرچه بیشتر آنان فراهم شود، در مرحله بعد کمیته قیمت گذاری در این سازمان وجود دارد تا با قیمت گذاری نسبت به خریداری اسناد اقدام شود و یا اینکه این اسناد به صورت امانی و تحت شرایط ویژه در سازمان اسناد ملی نگهداری می شود تا از آسیب و به دور باشد.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد ادامه داد: البته برخی هیچ یک از این روش ها را نمی پسندند در این حالت سازمان اسناد ملی این آمادگی را دارد تا به متولیان آموزش های لازم برای نگهداری هر چه بیشتر اسناد ارائه دهد.
وی در ادامه به عملکرد سال گذشته سازمان اسنادملی اشاره کرد و گفت: 205 میلیون برگ سند در سال گذشته از ادارات وسازمان های یزد جمع آوری شد که یک میلیون و 700 هزار برگ آن از اسناد ضروری تشخیص داده شد و 203 میلیون برگ سند نیز امحا گردید.
ملک ثابث با بیان اینکه درسال گذشته 203 میلیون برگ سند طبقه بندی شد افزود: در سال گذشته به یک میلیون و 740 هزار نفر خدمات آرشیوی ارائه گردید.
وی خاطرنشان کرد: اکنون در سازمان اسناد ملی 6 هزار جلد کتب تایخی و مرجع و 3هزار جلد کتب عمومی وجود دارد که در این زمینه سعی شده است بیشتر به سمت کتب یزدشناسی حرکت کنیم.
وی از نمایشگاه تخصصی اسناد کودک و نوجوان خبر داد و گفت: در ایام رحلت مرحوم استاد آذر یزدی این نمایشگاه تخصصصی در استان یزد برپا می شود.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد به ساختمان فعلی سازمان اسناد ملی و وضعیت نامناسب آن اشاره کرد و گفت: ساخمان سازمان اسناد ملی خشت و گلی و برای 150 سال پیش است که از ضریب ایمنی پائینی برخوردار است بنابراین برخی کتب و اسناد استان به صورت امانی به تهران منتقل شده است ولی عکس و تصویر آن در مخزن استان وجود دارد و هنگامی که به ساختمانی استاندارد منتقل شویم این اسناد به استان بازخواهد گشت.
وی گفت: پروژه دیجیتالی کردن منابع خطی، سنگی و سربی یزد شروع شده است و تاکنون 50درصد این نسخه ها دیجیتالی شده است و تا یکماه آینده کلیه کتاب های این سازمان عکس برداری و اسکن خواهند شد.
پایان پیام/
نظر شما