20 قنات ثبت آثار ملی شدند

استاندار یزد در دیدار معاون علوم سازمان یونسکو از ثبت 20 رشته قنات در فهرست آثار ملی به منظور جلوگیری از هرگونه تعرض به آنان خبر داد.

خبرگزاری شبستان- یزد


یزد شهر قنات، قنوت و قناعت است، قنات همزاد شهر تاریخی دارالعباده است، طولانی ترین قنات یزد بیش از سه هزار سال دارد، در گذشته کندن کاریز و تعمیر آن و آبیاری و زراعت کاری مقدس محسوب می‌شده است.

قنات‌ها ناگفته های بسیاری با خود به همراه دارند، د دل هر یک از این قنات ها درس‌های بسیاری نظیر سخت کوشی،همیاری، تعاون، دوراندیشی، اعتقاد و تقدس آب و کشاورزی نهفته است.

اکنون در ایران حدود 40 هزار قنات به طول 272 هزار کیلومتر وجود دارد که بخش بسیاری از آنان در یزد است.
 

محمد رضا فلاح زاده، استاندار یزد در دیدار معاون علوم سازمان یونسکو از ثبت 20 رشته قنات در فهرست آثار ملی به منظور جلوگیری از هرگونه تعرض به آنان خبر داد.

وی با قدردانی از همکاری سازمان یونسکو با جمهوری اسلامی ایران، خاطر نشان کرد: مردم ایران برای تامین آب مورد نیاز برای بقای حیات خود 3 هزار و 500 قنات در استان حفر کرده اند که طول این قنات ها به 80 کیلومتر می رسد.

وی اظهار داشت: کاربری این قنات ها بدون آسیب رساندن به سفره های زیرزمینی برای مصارف کشاورزی، تولید، صنعت، شرب و بهداشت بوده که بدون استفاده از امکانات خاص و پیشرفته ایجاد شده است.

فلاح زاده در راستای تبیین جنبه های علمی قنوات، گفت: انجام مراحل آب یابی، تعیین مسیر، تراز و شیب بندی، کشف نقاط سیلابی، مهار نقاط ریزشی بدون هیچ امکاناتی صورت می گرفته است.

استاندار ادامه داد: اگر مرکز قنات جهان را کشور ایران و مرکز اصلی آن را استان یزد بدانیم سخن به گزاف نگفته ایم.

عالی ترین مقام اجرایی استان شرایط عصر جدید و کمبود منابع آبی را در استان یادآور شد و افزود: برای رفع کم آبی، خط اول انتقال آب از زاگرس مرکزی اجرا و خط دوم هم طراحی شده است.

وی از انجام مطالعه انتقال آب از خلیج فارس به یزد و مطالعات بهره برداری از آب های فسیلی و استفاده از آب های لب شور حاشیه کویرها خبر داد.

وی در بخش دیگر سخنان خود ضمن اشاره به همکاری های یونسکو با ایران، اقدامات دولت ایران در راستای حفظ و نگهداری قنات ها را یادآور شد.

فلاح زاده، راه اندازی دانشکده قنات برای انتقال این فناوری به نسل جوان، اختصاص ساختمان مستقل به مرکز قنات، کمک های مالی سالیانه و ثبت 20 رشته قنات در آثار ملی برای جلوگیری از هرگونه تعرض را از جمله اقدامات دولت جمهوری اسلامی ایران در این خصوص برشمرد.

این مقام مسئول، حمایت مالی یونسکو از مرکز قنات یزد برای گسترش فعالیت های علمی، آموزشی و تحقیقاتی، ثبت قنات های بزرگ و پرجاذبه استان در یونسکو و همچنین ثبت آسیاب های آبی را خواستار شد.

کالونجی، معاون علوم یونسکو نیز در این دیدار با بیان اینکه از بین 4 مرکز منطقه ای یونسکو، سه مرکز در حوزه آب فعالیت می کند اظهار داشت: موضوع آب یکی از موضوعات مشترک ایران و یونسکو است.

وی ثبت قنات های استان در یونسکو را مهم دانست و پیشنهادات استاندار را بسیار خوب ارزیابی کرد.

کالونجی ایجاد یک مرکز یونسکو در استان یزد را از جنبه عمومی و توسعه علم مثبت ارزیابی کرد.

وی به جمعیت جوان و دانشگاه های با کیفیت کشورمان اشاره کرد و افزود: این ویژگی ها می تواند منجر به همکاری های بیشتر ایران و یونسکو در حوزه علوم و تکنولوژی شود.

پایان پیام/

کد خبر 253430

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha