پیشینه و سوابق اجرایی علی اکبر هاشمی رفسنجانی؛ کاندیدای ریاست جمهوری

هاشمی در دوره جنگ، علاوه بر ریاست مجلس، یکی از ائمه جمعه موقت تهران (تا سی سال بعد)، نماینده امام در شورای عالی دفاع (بعد از شهادت مصطفی چمران در سال ۱۳۶۰) و جانشین فرمانده کل قوا در ماه‌های پایانی جنگ بود.

خبرگزاری شبستان: همزمان با آغاز ثبت نام از کاندیدا برای یازدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری سرویس سیاسی خبرگزاری شبستان در سلسله یادداشت هایی به معرفی کاندیدهای ثبت نام کرده و سوابق اجرایی آنها می پردازد. در یادداشت زیر با مشخصات فردی و سوابق اجرایی آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی آشنا می شوید:

علی اکبر هاشمی بهرمانی ( رفسنجانی ) متولد سال 1313 روستای بهرمان از توابع استان کرمان در جنوب غرب ایران است.آیت ا... هاشمی رفسنجانی از عنفوان جوانی در حوزه علمیه به تحصیل علوم دینی پرداخت، و به درجه اجتهاد نائل گردید. وی از سال 1337 تا دوران پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران در تمامی صحنه‌های مبارزاتی حضوری چشم‌گیر داشت، چنانکه دستگیری‌های مکرر در 7 دوره متناوب از سالهای 1337 تا 1357 در مجموع چهارسال و پنج ماه نتوانست در عزم ایشان بر تداوم نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) خللی ایجاد نماید. در اینجا به برخی از زمینه‌های متنوع فعالیت‌های ایشان در قبل از انقلاب اشاره می‌شود:
 ایراد سخنرانی‌های متعدد در مجامع مختلف بر ضد نظام ستم شاهی
 تاسیس مکتب تشیع
 ترجمه سرگذشت فلسطین
 تألیف امیرکبیر یا قهرمان مبارزه با استعمار
 تالیف تفسیر راهنما
پس از پیروزی انقلاب او یکی از اعضای شورای انقلاب اسلامی شد. او از بدو تشکیل این شورا، یکی از قدرتمندترین چهره‌های آن بود. همچنین او مدتی سرپرستی وزارت کشور را بر عهده گرفت. او یکی از 28 عضو اولیه و موسس جامعه روحانیت مبارز(یک تشکل راست‌گرای سنتی) و همچنین یکی از اعضای موسس حزب جمهوری اسلامی در سال اول پس از انقلاب بود. سال‌ها بعد، باز او بود که درخواست انحلال این حزب را به امام داد.
با تسخیر لالنه جاسوسی به ‌وسیله دانشجویان پیرو خط امام در سال 1358، هاشمی رفسنجانی از آن به‌عنوان یکی از بزرگترین اقدامات سازنده در تاریخ کشور یاد کرد. با این ‌حال او در دهمین سالگرد پیروزی انقلاب در یک مصاحبه گفت که با توجه به تجارب این سال‌ها گروگان‌گیری اشتباه بود. نخستین قانون انتخابات پس از انقلاب با مشارکت او تدوین شد و پس از برگزاری اولین انتخابات مجلس به مجلس راه یافت و با آغاز کار مجلس در 7 خرداد 1359 اولین رئیس مجلس شورای اسلامی ایران شد. در بهار سال 1360 در عزل ابوالحسن بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا و سپس تصویب طرح عدم کفایت سیاسی او نقشی تعیین کننده داشت.
در تابستان 1360 او بود که اعتراض مجلس را به رد یکی از مصوباتش توسط شورای نگهبان به اطلاع امام رساند و توانست برای اولین‌بار، راهکار قانونی‌ای برای اجرایی شدن قوانینی که توسط شورای نگهبان خلاف شرع دانسته شده بود ایجاد کند.

راهکاری که بعدها به تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام به ریاست خودش منجر شد. هاشمی در دوره جنگ، علاوه بر ریاست مجلس، یکی از ائمه جمعه موقت تهران (تا سی سال بعد)، نماینده امام در شورای عالی دفاع (بعد از شهادت مصطفی چمران در سال 1360) و جانشین فرمانده کل قوا در ماه‌های پایانی جنگ ایران و عراق بود. هاشمی در انتخابات سال 1368، به ریاست جمهوری رسید. 4 سال بعد، در سال 1372، هاشمی توانست بار دیگر به ریاست جمهوری برسد. وی در این دوره به لقب «سردار سازندگی» دست یافت.
او دو سال پس از اتمام دوران ریاست جمهور خود و در سال 1378 در انتخابات مجلس ششم برای بدست آوردن نمایندگی تهران شرکت کرد. در این انتخابات او به سختی توانست آخرین نفر پذیرفته شده باشد. علیرغم این پیروزی، هاشمی رفسنجانی قبل از تحلیف به عنوان نماینده از این پست استعفا داد. هاشمی بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری سال 1384 شرکت کرد. با وجود آنکه او در مرحله اول انتخابات آرایی بیش از محمود احمدی‌نژاد کسب کرده ‌بود، ولی در مرحلهٔ دوم نتوانست بیش از 36 درصد از آرا را کسب کند. در واقع، رای‌دهندگان ترجیح دادند از میان دو فردی که یکی را می‌شناختند و دیگری را نمی‌شناختند، ناشناخته را انتخاب کنند. پیروزی او در انتخابات مجلس خبرگان رهبری در سال 1386، فرصتی برای جبران شکست‌های پیشین او را فراهم آورد. هاشمی در تهران آرای بیشتری نسبت به سایر نامزدها کسب کرده‌ بود و نماینده اول پایتخت محسوب می‌شد و توانست ریاست خبرگان را کسب کند.

با اعلام کاندیداتوری مهدوی کنی برای ریاست خبرگان در سال 1389، هاشمی از کاندیداتوری برای این سمت نیز استعفا داد و ریاست مجلس خبرگان را به مهدوی کنی واگذار کرد. هاشمی هم اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است و در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در آخرین دقایق با حضور در وزارت کشور برای ثبت نام اعلام کرد:" آمده ام تا خدمت کنم."
پایان پیام/
 

کد خبر 252747

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha