یاد خدا بودن که در قرآن و احادیث به آن سفارش شده به چه معناست؟

یاد خداوند به معنى حضور خدا در متن زندگی و به عبارتی، در عمل و کردار است. بدیهى است هر قدر معرفت آدمى به ذات بارى و خداوند بیشتر باشد، زمینه سلامتى و پرهیز از آفات در او بیشتر مى‏شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ یاد خداوند به معنى حضور خدا در متن زندگی و به عبارتی، در عمل و کردار است. بدیهى است هر قدر معرفت آدمى به ذات بارى و خداوند بیشتر باشد، زمینه سلامتى و پرهیز از آفات در او بیشتر مى‏شود.این مرحله در روایات به عنوان اشدالاعمال یا سخت‏ترین کارها نام برده شده است.در حدیث مى‏خوانیم که امام باقر (علیه السلام) مى‏فرماید:«ثَلاثٌ مِنْ اشَّد ما عَمِلَ الْعِباد: انْصافُ الْمَرءِ مِنْ نَفْسِهِ وَ مُواساةُ الْمَرءِ اخاهُ وَ ذِکْرُاللَّه عَلى‏ کُلِ حالٍ وَ هُوَ انْ یَذْکُرَاللَّه عَزَّوَجلَّ عِنْدَالْمَعْصِیه یَهُّمُ بها فَیَحُولُ ذِکْرُاللَّه بَیْنَه وَ بَیْنَ تِلْکَ الْمَعْصِیَة.[1]؛ سه عمل است که از سخت‏ترین اعمال است: انصاف خواستن از خود، مواسات با برادر دینى و یاد خدابودن در همه حال و آن عبارت است از این که شخص به هنگام هوسرانى و گناه یاد خدا کند و یاد خدا میان او و گناه فاصله شود.

امام على (علیه السلام) در این باره مى‏فرماید:وَلکِنْ ذِکْرُاللَّه فِى کُلِ موطن اذا هَجَمَتْ عَلى‏ طاعَتِهِ او مَعْصِیَتِهِ[2]یاد خدا در همه جا به این معنى است که هنگام اطاعت یا معصیت خدا به وظیفه خود عمل کنى.

در دعاى امام سجاد (علیه السلام) نیز مى‏خوانیم:و اجْعَلْنا مِنَ الذِینَ اشْتَغَلَوا بِالذِکْرِ عَنِ الشَهَوات وَ خالَفُوا دَواعِى العزة بِواضِحاتِ الْمَعْرِفَة ...[3]؛و ما را از کسانى قرارده که با یاد تو از خواهش‏هاى نفسانى باز ماندند و به سبب معرفت دقیق با انگیزه‏هاى قدرت‏طلبى مخالفت کردند.

از ترجمه این روایات روشن مى‏شود یاد الهى به معنى واقعى از عوامل مهم تهذیب نفس و سبب پرورش فضائل اخلاقى و سازندگى روح انسانى مى‏گردد.آرى یاد الهى قلب را نورانى مى‏کند و سبب نزدیک شدن آدمى به منبع کمال مطلق مى‏گرداند.امروزه بسیارى از چالش‏هاى خانوادگى و بحران‏هاى اخلاقى به جهت فاصله گرفتن از خدا و ذکر الهى است. بروز حوادث اجتماعى و خانوادگى، بیمارى‏هاى لاعلاج و مشکلات اخلاقى وقتى به اوج مى‏رسد، هر یک از پدران و مادران یکدیگر را به کوتاهى متهم کرده، بر شدت بحران‏ها مى‏افزایند، در حالى که اگر یاد خدا و توجه به صفات آن حکیم على الاطلاق باشد رویارویى با این مشکلات را آسان‏تر کرده و موجب مى‏شود اعضاى خانواده،مشکلات را در زندگى، مثبت و تکامل بخش تلقى کنند و زمینه‏هاى سازگارى با چنین حوادث را فراهم نمایند.

 

--------------------------------------------------------------------------------

[1]بحار الانوار، ج 93، ص 151.

[2]همان، ص 155.

[3]بحار، ج 91، ص 126.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 252377

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha