پیشینه قانون کپی‌رایت در ایران به 1310 باز می‌گردد

دکتر قطب‌الدین صادقی گفت: برخلاف آنکه تصور می‌کنند ما در ایران قانون کپی‌رایت نداریم اما پیشینه این قانون به سال 1310 باز می‌گردد.

به گزارش خبرنگار شبستان، نشست حقوق راوی و مؤلف در کتاب‌های خاطرات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با حضور محسن کاظمی، سعید فخرزاده و محمود صادقی در سرای اهل قلم برگزار شد.

 

در این نشست، محمود صادقی، دانشیار دانشگاه عنوان کرد: مالکیت حقوقی در انواع آثار منفرد و مشترک تا حدی منحصر به پدیدآورنده اثر می‌باشد و پدیدآورنده اثر حق تدوین اثر به اثر دیگری و انواع مختلف اقتباس را داراست، البته امور فکری و مادی این اثر از نظر زمان و مکان محدودیت‌هایی دارد.

 

 

وی با اشاره به محدودیت‌های مختلف در این زمینه گفت: این حقوق در کشورهای مختلف متناسب با عمر مولف به اضافه 50 سال بعد از مرگ از آن برخوردار می‌باشد، اما در ایران تا سال 89 حقوق مادی اثر 30 سال بعد از وفات مولف به خانواده‌اش تعلق می‌گرفت اما از سال 89 به بعد این مسئله به 50 سال ارتقا یافته است و بعد از این مدت‌زمان همه می‌توانند از اثر بهره‌برداری مادی کنند اما از نظر اخلاقی اثر همچنان به نویسنده تعلق دارد.

 

وی با بیان اینکه تصور عموم جامعه بر این است که ما در ایران هیچ‌گونه حق قانون کپی‌رایت نداریم، عنوان کرد: پیشینه قانون کپی‌رایت در ایران به سال 1310 بازمی‌گردد و ما از این سال به بعد قانون کپی‌رایت و مجازات افرادی که به امور مادی مؤلف تجاوز می‌کردند را داشته‌ایم اما قانون مستقل کپی‌رایت در ایران به سال 1348 می‌رسد اما در این قانون یکی از بحث‌های اساسی ما این است که اصلا اثر به چه چیزی گفته می‌شود و چه چیزی مشمول حمایت است.

 

وی در پایان گفت: هرگونه اثر اعم از کتبی یا شفاهی که در آن ایده‌ای بیان شود، در صورتی که اصالت داشته باشد صرف‌نظر از روش بیان‌اش قابل حمایت است.

 

در ادامه، سعید فخرزاده نیز گفت: ما در قوانین خودمان چیزی برای صاحب خاطره نداشته‌ایم و در خارج از کشور نیز اوضاع به همین صورت بوده است، در ایران بعد از آغاز جنگ افرادی که در جنگ حضور داشته‌اند برای اینکه بتوانند جامعه را با بچه‌های جبهه هماهنگ کنند و این خاطرات را به پشت جبهه‌ها منتقل کنند اقدام به ثبت خاطرات کردند اما در نوشتن این خاطرات دقت به خرج داده نمی‌شد.

 

وی افزود: بعد از جنگ تحمیلی خاطره‌نگاری در ایران شتاب بیشتری گرفت و دفتر ادبیات مقاومت حوزه هنری توسط مرتضی سرهنگی شکل گرفت و با این وجود تا آن زمان به ظهور مادی صاحب خاطره چیزی تعلق نمی‌گرفت و قراردادی در این‌باره تنظیم نمی‌شد.

 

وی در پایان گفت: البته مسایلی سبب شد که برخی حقوق مادی‌ای را برای صاحب خاطره در نظر گرفته‌اند اما در این زمینه هر کسی به شیوه‌ خودش عمل می‌کند که این شیوه‌های مختلف سبب شده معضلاتی در جامعه به وجود آید که برای بهبود آن باید چاره‌ای اندیشید.

 

نشست حقوق راوی و مؤلف در کتاب‌های خاطرات انقلاب و دفاع مقدس عصر امروز در سرای اهل قلم واقع در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

 

پایان پیام/ 

کد خبر 251759

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha