به گزارش خبرگزاری شبستان، مراد اسماعیلی ضمن خبر فوق اظهارداشت: استفاده از حمل و نقل هوایی برای مسافران دارای معلولیت، توانخواهان و سالمندان به عنوان بزرگترین اقلیت اجتماعی، در سفرهای طولانی علاوه بر مطلوبیت، اغلب به عنوان یک ضرورت به شمار می رود.
وی افزود: به منظور حفظ کرامت مسافران معلول و توانخواه و رعایت حقوقی که جامعه هوانوردی باید در قبال این مسافران بر عهده گیرد، ضروری است فرودگاه های کشور و شرکت های هواپیمایی با توجه به قوانین و مقررات داخلی و بین المللی، تمهیدات و تسهیلات مناسبی برای استفاده این افراد فراهم کند.
مدیرکل دفتر نظارت بر شرکت ها، فرودگاهها و موسسات هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری، گفت: با توجه به موارد مطروحه در ضمیمه شماره 9 کنوانسیون شیکاگو و قطعنامه های اتحادیه بین المللی شرکت های حمل و نقل هوایی (IATA)، کنوانسیون جهانی حقوق معلولان و نیز قوانین و مقررات کشوری، کشورهای متعاهد ملزم به فراهم کردن تسهیلات سفر معلولان و توانخواهان، رعایت استانداردهای لازم در دسترسی به سرویس های ارایه شده، آموزش کادر پروازی، پرسنل فرودگاه و شرکت های هندلینگ هستند برهمین اساس ضروری است تا مبادی ذیربط در خصوص پیاده سازی این دستورالعمل اقدام لازم را به عمل آورند.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: سازمان هواپیمایی کشوری با استفاده از نقطه نظرات کارشناسی متولیان امر و صاحبنظران مربوطه از جمله کانون سراسری تشکل های مردم نهاد معلولان سراسر کشور، دستورالعمل اجرایی حمل و نقل هوایی مسافران معلول و توانخواه را در تیم های کارشناسی مورد بررسی قرار داد.
وی، تصریح کرد: سند مذکور، بر اساس مقررات مندرج در بخش استانداردهای مرجع تدوین شده و تابع قوانین جمهوری اسلامی مصوب قانونگذار بوده و خواهد بود.
مدیرکل دفتر نظارت بر شرکت ها، فرودگاهها و موسسات هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری، یادآورشد: مقررات این دستورالعمل توسط کلیه فرودگاه های کشور، شرکت های هواپیمایی داخلی و خارجی فعال در کشور و نمایندگان فروش و خدمات آنان، و نیز مسافران موضوع دستورالعمل، از 3 ماه پس از تاریخ انتشار لازم الاجراست.
پایان پیام/
نظر شما