حامد بهداد داور جشنواره تئاتر تک نفره می شود

امیردژاکام، ‌دبیر جشنواره تئاتر تک نفره یکی از اهداف این جشنواره را کشف استعدادها و اهمیت دادن به جوانان دانست.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نشست مطبوعاتی سومین جشنواره سراسری تئاتر تک نفره صبح روزشنبه 14 اردیبهشت با حضور امیردژاکام ،‌دبیر جشنواره ،‌داوود بنی اردلان دبیر اجرایی و محمد جواد پاینده مدیر روابط عمومی و همچنین نمایندگان رسانه های گروهی در سالن گوشه فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.
در ابتدای این نشست داوود بنی اردلان دبیر اجرایی سومین جشنواره سراسری تئاتر تک نفره با ارائه گزارشی از روند برگزاری این جشنواره اظهار داشت: پس از انتشار فراخوان ،‌527 اثر به دبیرخانه جشنواره رسید و با توجه به استقبال قابل توجهی که در این بخش صورت گرفت مهلت فراخوان تا 15 مهر سال 91 تمدید شد. در پایان مهلت تعیین شده بررسی اثار دریافت شده آغاز گردید و در نهایت پس از بررسی نهایی 76 اثر به منظور حضور در مرحله دیدن آثار انتخاب شد. داوران این مرحله آقایان شماسی ،‌دشتی و دریابیگی بودند. در پایان مرحله دیدن آثار مجموعا 33 اثر به عنوان آثار برگزیده در سه بخش انتخاب شد که این آثار در مرحله نهایی جشنواره دیده می شود.
بنی اردلان با تفکیک بخش های مختلف مرحله نهایی جشنواره گفت: 19 اثر از بین کارهای دیده شده وارد مرحله مسابقه می شوند 8 اثر در بخش جنبی و 6 اثر بخش وی‍ژه که به پیشکسوتان و هنرمندان برجسته اختصاص سافته حضور خواهند داشت. محل اجرای آثار بخش ویژه نیز کارگاه نمایش خواهد بود.
دبیر اجرایی سومین جشنواره سراسری تئاتر تک نفره همچنین به بخش نمایشنامه نویسی جشنواره اشاره نموده و اظهار داشت: بخش نمایشنامه نویسی یکی دیگر از بخش های این جشنواره است که در این بخش 131 اثر دریافت شده و مجموعا 12 کاندیدای برتر انتخاب شده اند. اسامی برندگان جایزه اول تا سوم این بخش نیز در مراسم اختتامیه اعلام خواهد شد. همچنین داوری بخش نهایی جشنواره بر عهده آقای دکتر فلاح ،خانم دکتر زاهدی و آقای نیما دهقان خواهد بود. نقالی کوتاه ترین آثار بخش نهایی جشنواره است که 25 دقیقه به طول می انجامد و طولانی ترین اثر در این بخش نیز حدود 45 دقیقه خواهد بود.
در ادامه این نشست امیر د‍ژاکام دبیر سومین جشنواره سراسری تک نفره با اشاره به روند برگزاری جشنواره و استقبال قابل توجه هنرمندان گفت: انتظار ما این بود که در حدود 120 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شود اما با استقبال چشمگیر و دریافت رقمی به مراتب بالاتر از این مواجه شدیم و تعداد آثار به بیش از 500 اثر رسید. ‌این استقبال خوب شایسته قدردانی و تشکر است. ما با توجه به این استقبال در مرحله دیدن آثار تعداد بیشتری از آثار را پذیریفتیم حتی تعداد اجراها را افزایش دادیم،‌البته محدودیت های زیادی وجود دارد اما من آگاهانه همه شرایط را پذیرفتم و در این جشنواره کار می کنم. هنرمندان هم شرایط را پذیرفتند چون همه ما اکثرا همکار هستیم و اعضای خانواده تئاترهستیم که با سختی ها ساختیم و سعی کردیم از همه ظرفیت ها به خوبی استفاده کنیم. با کمک حوزه هنری و تئاتر شهر جشنواره ای که پیش از این در یک سالن برگزار می شد حالا در چند بخش گسترش یافته و در چند مکان مختلف برگزار می شود. من معتقدم همه باید بتوانند اجرا کنند، همه این 500 نفر بیایند و اجرا کنند اما محدودیت هایی وجود دارد و این مقدور نیست.
دژاکام در پاسخ به سوالی پیرامون سابقه و پیشینه تئاتر تک نفره همچنین اهمیت این نوع از تئاتر گفت: در خصوص این نوع از نمایش باید به پیشنیه نمایشی خود نگاه کنیم، به طور مثال تعزیه یک مجلس بزرگ است که قطعات کوچکی دارد. هر قطعه آن به تنهایی قابل اجرا است. می توانیم رجوع کنیم به مثنوی ،‌دفتر مفصلی است اما داستان های بسیار کوتاهی دارد که بعضی از آنها را می توان در قالب کوچک تری اجرا کرد. همینطور در شاهنامه حجم بالایی از داستان های کوتاه دیده می شود. در واقع این نوع از تئاتر در حماسه گویی می شود نقالی. هنرمند ایرانی در صورت نبود شرایط یا امکانات ، نمایش را به شکل کوچک تری و یا با تعداد نفرات کمتری اجرا می کرده است. ‌پیشینه نمایشی و ادبی ما اینطور بوده که اگر شرایط فراهم بود حرف به صورت گسترده و تفصیلی بیان می شد اما با توجه به مخاطب، ابزار و امکانات زمان و گستردگی برنامه کاهش می یافت. در واقع هنرمند ایرانی در نمایش واقع بین بوده ، تولیدات متفاوتی داشته است، هم بزرگ و هم کوتاه. این تاکتیکی است که می توانیم از نمایش خودمان بیاموزیم و با نمایش امروز جهان هم منافات ندارد. روش ها در دنیای تئاتر متفاوت است. تولید تئاتر استاندارد نیست، این واژه غلطی است ، چون تولید تئاتر شیوه ها و روش های گوناگون دارد و خود را می تواند با شرایط متفاوت وفق بدهد. شما ببینید ما در هنر اصیل خودمان پرده خوانی را داریم که یک نفر می تواند در هر مکانی با هر شرایطی نمایش خودش را اجرا کند، نقالی بین توده های مردم در قهوه خانه ها اجرا می شد، گوشه های تعزیه به صورت دو نفره در برخی از تکایا و مکان ها برگزار می شد.
 

تئاتر برای همه
دژاکام افزود:ما باید به دنبال شعار تئاتر برای همه باشیم. ایا مردم در همه شهرستان های ما الان تئاتر می بینند؟‌ درهمه مناطق ،‌روستاها و نواحی همه مردم می توانند به دیدن تئاتر بروند؟ یکی از راه های تحقق "تئاتر برای همه" این است که تئاتر در همه مکان ها وجود داشته باشد. در همه روستاها، میدان ها، شهرستان ها و مکان های تجمع مردم باید تئاتر هم وجود داشته باشد. همه فضاهایی که می تواند تئاتر در آنها جریان داشته باشد. همه هنرمندان باید برای تحقق این هدف کار بکنند. اما مکان ها شرایط گوناگون دارد. یکی از موثرترین راه ها که موجب تحقق این هدف می شود تئاتر تک نفره است. اینگونه از تئاتر را می توان در هر فضای حفاظت شده ای که هنرمند بتواند با مخاطب ارتباط برقرار کند اجرا کرد.
دبیر سومین جشنواره سراسر تئاتر تک نفره گفت: به نظر من جایگاه این بخش در فجر خالی است ،در تئاتر کشور خالی است. البته اینگونه تئاتر جذاب هم هست. شما وقتی تئاتر تک نفره را در مناطق مختلف جهان و انواع گسترده آن می بینید دچار حیرت می شوید. لذت می برید از آن . تئاتر تک نفره این نیست که یک نفر بیاید بنشیند و فقط حرف بزند. در برخی از نقاط جهان یک هنرمند می آید و به تنهایی به صورت ایستاده با سکوت در طول یک ساعت بیش از از 5000 نفر را می خنداند. با استفاده از تکنولوژی ، کار بدنی مبتنی بر روان شناسی ،جامعه شناسی ،فرهنگ و باور ها. به عقیده من تئاتر تک نفره تاکتیک خوبی برای تحقق شعار تئاتر برای همه محسوب می شود. این نوع از تئاتر دو خصوصیت دارد؛ جذابیت فوق العاده و امکان اجرای بسیار بالا.
دژاکام در ادامه اظهار داشت: سوال من این است که ما چقدر می توانیم برای تئاترمان سالن بسازیم ؟ قطعا در این بخش با محدودیت هایی که وجود دارد مواجه هستیم. با این وضعیت برای ارتباط با توده مردم تئاتر تک نفره و دو نفره راهگشا است. تئاترهایی که از نظر حجم فیزیکی کوچک هستند و البته قدرت مانور بالایی دارند و این امکان وجود دارد که در فضاهای زیادی اجرا شوند.این نوع از تئاتر می تواند تئاتر را به میدان توده مردم ببرد. مردم در شهرستان ها ایا باید در سالن تئاتر به تماشای تئاتر بنشینند؟ ‌قبلا در این کشور فقط در سالن ها تئاتر اجرا می شد؟
نظریه تئاتر در تمام مکان ها مدرن و مبتنی بر سنت و فرهنگ ما است. متاسفانه این نظریه به فراموشی سپرده شد، تئاتر در تعدادی از سالن ها حضور دارد و از مردم دور افتاده اما تئاتر تک نفره می تواند تئاتر را به میان مردم ببرد.

جشنواره به خوبی دیده می شود
دبیر جشنواره در پاسخ به سوالی پیرامون علت محدودیت آثار انتخاب شده در بخش نهایی گفت: قرار بود20 اثر برای حضور در این بخش انتخاب شود که من آن را تبدیل کردم به 33 اثر. اصولا من در هر جشنواره ای تعداد کارها را بالا می برم. ما الان فضاهای متعدد و متنوعی در اختیار داریم. کارگاه نمایش، سالن حوزه هنری ، استودیوی فرهنگسرای نیاوران سالن گوشه این فرهنگسرا و همینطور فضای باز. من معتقدم که همه 500 اثر می تواند اجرا شود اما اجرای این گروه ها به حداقل امکاناتی نیاز دارد که کمترین آن فضا و مکان لازم و مناسب است. هر یک اثر نیاز به امکانات خاص خودش دارد. من به همه شرکت کنندگان احترام می گذارم که با حداقل امکانات حضوری صادقانه در این جشنواره دارند و از آنها تشکر می کنم.
وی به تغییر زمان جشنواره اشاره کرد و گفت: در خصوص تغییر زمان ‌باید از همینجا معذرت خواهی کنم. اولا باید بگویم که مشکلاتی در این بخش وجود داشت و از سویی ما به دنبال این بودیم که جشنواره در زمان مناسب برگزار شود و به خوبی دیده شود. من مطمئنم جشنواره در این مقطع به خوبی دیده می شود ، تبلیغات خوبی صورت گرفته ، زحمات خوبی کشیده شده و جشنواره به خوبی دیده می شود. ما در بخش وی‍ژه این جشنواره شاهد حضور نام های بزرگی هستیم. این کارگردانان و بازیگران را چگونه می توان با کمترین هزینه در این جشنواره گرد هم جمع کرد؟ باید اشاره کنم به برخی از نام هایی که در بخش ویژه حضور دارند مثل خانم محبوبه بیات ، خانم بهاره رهنما، آقای فرهاد شریفی و آقای رحمت امینی یا آقای حسین فرخی.
این هنرمندان بزرگ ، فقط به دلیل عشق و علاقه ای که به این کار داشتند در این جشنواره و در بخش ویژه حضور یافتند و من صمیمانه از آنها تشکر می کنم.

داوری حامد بهداد در جشنواره تک نفره
دژاکام با اشاره به بخش دیگری از جشنواره گفت: بخشی تعریف شده به نام بخش بیرون از تئاتر ، اول به این معنی که بیرون از ساختمان تئاتراست. در واقع ‌تئاتر محیطی می تواند در هر مکانی اتفاق بیافتد ، دوم اینکه‌ اکثر این فعالیت ها بیرون از سازمان زیبایی شناسی تئاتر متعارف است ،‌ نوعی تئاتر غیر متعارف است مثل نقالی پانتومیم و ... داوران این بخش حامد بهداد، داوود بنی اردلان و مژگان فرح آور مقدم خواهند بود.
در این بین باید بگویم که حامد بهداد فارغ التحصیل تئاتر است ، البته بسیاری او را از طریق سینما می شناسند اما در حقیقت به تئاتر تعلق دارد و جای آن است که به خانه خودش بازگردد و خودش هم با فراغ بال پذیرفت.به نظر من می تواند با هنرمندان هم ارتباط خوبی برقرار کند . شاید تصور شود که او سینمایی است اما حامد بهداد واقعا تئاتری است و یکی از داوران این بخش از جشنواره تئاتر تک نفره خواهد بود.
دژاکام افزود: یکی از اهداف این جشنواره کشف استعدادهای جوان و اهمیت دادن به جوانان است. ما در مرحله خواندن آثار آقای دشتی را در بین داوران داشتیم ،‌هنرمندی جوان و موفق، همچنین خانم زهرا صبری که افتخارات بین المللی قابل توجه و موافقیت هایی در داخل کشور داشته اند. در بخش داوری بخش نهایی هم نیما دهقانی در کنار اساتید بزرگ دیگر حضور دارد و در نمایشنامه نویسی رضا گشتاسب. اینجا هم حامد بهداد حضور دارد ، در واقع سعی کردیم ترکیبی از جوان های مختلف در قسمت های مختلف جشنواره داشته باشیم.

تجلیل از مرشد ترابی و استاد محمد
دبیر جشنواره سراسری تئاتر تک نفره در پایان گفت:‌تشکر می کنم از تئاتری ها و تقدیر که درک کردند شرایط را همچنین تشکر از معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین تشکر از رییس فرهنگسرای نیاوران که خیلی به ما کمک کردند و همراهی کردند. لازم است در این بخش به دو بزرگداشت مراسم اختتامیه اشاره ای داشته باشیم اول بزرگداشت مرشد ولی الله ترابی ،‌بازیگر تک نفره ای که اثار تک نفره زیادی داشته، در همه مکان ها نقل های بلند و کوتاه گفته صاحب سبک و روش زیبایی است. همچنین استاد محمود استاد محمد که خود بنده افتخار شاگردی ایشان را داشته ام. تلاش می کنیم تجلیل مناسبی از این عزیزان و بزرگان داشته باشیم. از شما هم می خواهیم که ما را یاری کنید در این بخش با معرفی آنها و انتشار سوابق آنها. قصد ما این است که به بزرگان و پیشکسوتان احترام بگذاریم که اگر به هنرمندان و پیشکسوتان احترام بگذاریم جوانان هم امیدوار می شوند.

محمد جواد پاینده مدیر روابط عمومی جشنواره نیز در پایان این نشست ضمن قدردانی از نمایندگان رسانه های با تاکید بر ضرورت توجه به این جشنواره اظهار داشت: این جشنواره از اهمیت بالایی برخوردار است و باید مورد توجه جدی رسانه ها قرار بگیرد. اینطور نباشد که تنها به جشنواره های پرهزینه بپردازیم و به این جشنواره ها توجه کمتری نشان دهیم. آنچه مسلم است به گفته اساتید و بزرگان هنرهای نمایشی ،‌این جشنواره عرصه حضور و معرفی استعدادهای جوان و توانمندی است که می توانند آینده هنرهای نمایشی کشور را تضمین کنند و در این عرصه آینده ساز باشند. این هنرمندان جوان بیش از هر کس به توجه و حضور موثر رسانه ها نیازمند هستند و در اولین گام انتظار دارند که به خوبی دیده شوند. امیدوارم جامعه رسانه ای کشور در عرصه فرهنگ و هنر همراهی خوبی با این جشنواره داشته باشد و با نگاه منصفانه و حتی منتقدانه روند برگزاری جشنواره را زیر نظر داشته باشد. کمیته برگزاری جشنواره نیز در راستای حضور پررنگ رسانه ها همکاری لازم را در این بخش صورت خواهد داد و امیدواریم که اجرای هنرمندان با حضور نمایندگان رسانه ها همراه باشد.

گفتنی است مرحله نهایی سومین جشنواره سراسری تئاتر تک نفره از 16 تا 21 اردیبهشت در مجموعه فرهنگسرای نیاوران ، کارگاه نمایش تئاتر شهر و سالن ماه حوزه هنری برگزار خواهد شد. مراسم اختتامیه این جشنواره نیز روز شنبه 21 اردیبهشت در سالن اصلی فرهنگسرای نیاوران برگزار می شود.

پایان پیام/

 

کد خبر 250055

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha