ابن سینا تنها فیلسوف عالم شرق/ به آثار بوعلی توجه کافی نداشته ایم

دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی، ‌با اشاره به نقش بی بدیل ابن سینا در عالم فلسفه اظهار کرد: بوعلی تنها فیلسوف عالم شرق است و متاسفانه ما به آثار او توجه کافی نداشته ایم.

به گزارش خبرنگارشبستان،‌ آیین رونمایی از کتاب "سخن ابن سینا در کلام بهمنیار" ظهر روز 13جمعه،‌ اردیبهشت ماه، طی برپایی بیست وششمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران،‌ با حضور عبدالله نصری، نویسنده کتاب و مجید حمیدزاده معاون پژوهشی پژوهشگاه حکمت و فلسفه در سرای اهل قلم برگزار شد.


بر پایه این گزارش در این نشست،‌ غلامحسین ابراهیمی دینانی با اشاره به اهمیت فلسفه در دنیای امروز گفت: یک فیلسوف با محقق فلسفه تفاوت دارد چراکه فلسفه سلوک است و فیلسوف سالک راه است.


وی ادامه داد: همانطور که عارف سالک است، فیلسوف نیز سالک است، با این تفاوت که سلوک فیلسوف با نظر است، اما سلوک عارف با عمل که اگر این عمل هم پشتوانه نظری نداشته باشد، نمی‌تواند به مقصد برسد.


استاد بازنشته دانشگاه تهران گفت: نوشتن دغدغه من است و همین امر است که انگیزه ای می شود تا کتابی را به رشته تحریر در آورم،‌ تالیف کتاب "سخن ابن سینا و کلام بهمنیار" به علت دغدغه ای بود که نسبت به ابن سینا احساس می کردم.


این پژوهشگر با گریز به تأثیراتی که ابن سینا بر روند حکمت و اندیشه اسلامی داشته است، خاطر نشان کرد: هر علمی را می‌شود بدون تاریخ آموخت؛ به عنوان نمونه می‌شود طبیبی بدون خواندن "قانون" پزشک خوبی باشد، اما یک فیلسوف بدون دانستن تاریخ فلسفه نمی‌تواند ادعایی داشته باشد از این نظر که برای دانستن فلسفه باید تاریخ و سلوک آن را بدانیم.


وی ادامه داد: مباحثی که فیلسوف مطرح می‌کند، با آنچه که دیگران به آن می‌پردازند، متفاوت است؛ مثلا فیزیک‌دان می‌گوید که ماده را شناخته است، اما فیلسوف می‌پرسد که "شناخت" چیست و این خیلی مهم است؛ یعنی همان چیزی که کانت مطرح کرده است؛ یعنی تفکیک میان وجودشناسی و شناخت‌شناسی. و ابن سینا همین موضوع را در قالب "ذهن" و "عین" مطرح می‌کند.


ابراهیمی دینانی تصریح کرد: بوعلی وجودشناس است، اما به گونه ‌ای این مسئله را حل کرده که شاید در تاریخ تفکر فلسفه هیچ‌ کس مانند او شکاف عمیق این دو مسئله را پر نکرده باشد.


وی با بیان اینکه دنیای امروز ابن سینا را نشناخته است، یادآور شد: نحله‌های مختلف فلسفی عرق می‌ریزند تا این شکاف را پر کنند، اما ابن سینا سال‌های پیش یه این پرسش پاسخ داده است؛‌این اندیشمند و حکیم ایرانی به علم حضوری اشاره می‌کند و به نظر او تا زمانی که علم حضوری میسر نشود،‌ شناخت و علم حصولی نیز غیر قابل امکان خواهد بود.


این محقق ادامه داد: متأسفانه برخی از آثار ابن سینا از بین رفته است و به عنوان نمونه 20 جلد از مجموعه "الانصاف" که در حمله مسعود غزنوی به اصفهان نابود شد و در آتش سوخت، می‌توانست دنیایی را تکان دهد و در حال حاضر نیز از آثاری که از خود ابن سینا هم باقی مانده و یا اندیشه‌هایی که از او در منابع شاگردانش به چشم می‌خورد هم غافل هستیم.


وی در پایان گفت: اگر تاریخ غرب از ارسطو و افلاطون به عنوان فیلسوفانی که با اعتقاد در این زمینه کار کرده‌اند و مبانی فلسفه غرب با پی‌نوشت‌های ارسطو در طی این 2500 سال تدوین می‌شد، در جهان اسلام هنوز تا این ساعت کسی مانند ابن سینا رشد نکرده است و او تنها فیلسوف عالم شرق است و ناگفته‌های بسیاری در آثار اوست که باید به آن پرداخته شود.


پیام پیام/ 

کد خبر 249662

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha