به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام محمد جواد حاجعلیاکبری در اولین جلسه هفتگی شرح کتاب صحیفه مبارکه سجادیه با اشاره به لزوم بهرهمندی مؤمنان از دعا گفت: صحیفه سجادیه ترجمه قرآن، شرح و تفسیر به زبان دعا بوده و حقایق بسیاری از کتاب وحی الهی در آن نهفته است که انسان نیازمند آشنایی با آن است.
وی افزود: برگزاری جلسات هفتگی شرح صحیفه سجادیه اگر هیچ سودی نداشته باشد میتواند بهانهای برای مراجعهکردن به این کتاب والا شود و انسگرفتن با این گنجینه الهی برای ما کفایت میکند.
حجتالاسلام علیاکبری در اولین جلسه هفتگی شرح صحیفه مبارکه سجادیه مطالب خود را در سه بخش دعا، کتاب صحیفه سجادیه و نحوه اداره جلسات هفتگی و چگونگی شرح آن آغاز کرد.
وی با اشاره به جایگاه والای دعا در دین اسلام و نگاه قرآن خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم در مورد دعا چند جمله کوتاه صحبت کنیم تا جامع همه مسایل شود باید به قرآن رجوع کرد که این مقوله در سه آیه نورانی مطرح شده است.
وی افزود: آیه اول که شیرینترین آیه در مورد دعا است سوره مبارکه بقره آیه 186 بوده و آنقدر خدا فضای ارتباط خود با بندگان را صمیمی، بیتکلف و نزدیک و مملو از مهر و محبت کرده که در آیههای دیگر به این حد سراغ نخواهیم داشت. خداوند در این آیه خود را معرفی میکند و به علاوه نسبت بندگاناش با او را مشخص کرده و خط تماس بندگان با خود را تعریف و تنظیم میکند و در بازکردن چنین فضایی غیر قابل باور احساس توقع از بندگان دارد که وارد این خط تماس شوند، خداوند در این آیه میفرماید وإذا سألک عبادی عنی فإنی قریب أجیب دعوة الداع إذا دعان فلیستجیبوا لی ولیؤمنوا بی، آنچه در این آیه تأکید شده نسبت بندگان با خداوند متعال است و در هر حال، لحظه، مکان و شرایطی کافی است او را بخوانند که در کلمه "قریب" این معنا مستتر شده است.
حجتالاسلام علیاکبری در پاسخ به این سؤال که آیا در خطوط تماس بنده با خدا اخلاص به وجود میآید، تصریح کرد: چون بندگان گرفتار شرک خفیه هستند خداوند در این آیه از آنان میخواهد خالص به سوی خدا بیایند و چشم از دیگران بردارند و نکته جالب دیگر این آیه قرارگرفتن آن میان آیات مربوط به ماه مبارک رمضان بوده است.
وی با اشاره به آیه دیگری از قرآن کریم در خصوص اهمیت دعا خاطرنشان کرد: آیه دوم در قرآن کریم که اغلب افراد آن را حفظ دارند اینطور میگوید ادعونی استجب لکم که مقدمه دارد و آیه را شیرین و جذاب میکند و آن قال ربکم است یعنی این سخن رب شما، مالک، خالق، صاحباختیار، مربی، دوستدار و حقدار شماست.
حجتالاسلام علیاکبری عنوان کرد: روزی که وظیفه اداره جلسه هفتگی شرح صحیفه سجادیه را به من سپردند در حرم حضرت معصومه (س) به این موضوع فکر میکردم که پروردگار متعال کلید و سررشته را به دست من داده؛ حالت بهجت و سرور در من ایجاد شد و از سوی دیگر احساس حسرت کردم و بعد جمله امیرالمؤمنین (ع) در نهجالبلاغه به ذهنم خطور کرد که میفرمایند آن کسی که تمام خزائن آسمان و زمین در اختیارش است به تو اجازه سخن با او را داده که کلید تمام خزائن در دست شماست.
وی افزود: بالواقع ما انسانها هیچ چیز در مورد عظمت آسمانها و زمین نمیدانیم و خداوند متعال کلیدش را به دست بندگاناش سپرده است.
حجتالاسلام علیاکبری با اشاره به جایگاه رفیع کتاب مبارکه صحیفه سجادیه یادگار امام چهارم شیعیان خاطرنشان کرد: یکی از علما میگفت خدا میداند چقدر از معارف الهی از گذر گنجینه صحیفه سجادیه بر من گشوده شد.
وی ادامه داد: گاهی اوقات خداوند متعال در قرآن کریم میخواهد به زور گوش بندگان را کشیده تا کسی جا نماند و باز هم اهمیت خدا در اینجا مشهود است.
حجتالاسلام علیاکبری با اشاره به آیه ای در قرآن کریم در مورد اهمیت دعا تصریح کرد: خداوند میفرماید ما یعبوا بکم ربی لولا دعاکم، یعنی اگر دعا را کنار بگذارید خداوند با شما هیچ کاری نخواهد داشت و اعتنایی نمیکند و این آیه میگوید سرمایه اصلی انسانها دعاست و دعا نباشد ما انسانها جز ضایعاتی بیش نیستیم و این دعاست که میتواند قدر و همت دهد و درهای غیب عالم را باز کند. همچنین خداوند در قرآن کریم به مؤمنان روش دعا را آموزش میدهد و معرفی میکند.
حجتالاسلام اکبری در خصوص عظمت کتاب یادگار امام سجاد (ع) خاطرنشان کرد: خدا میداند صحیفه سجادیه چه سرمایه بزرگ، عظیم و ناشناختهای کنار دست ما بوده و ما از آن غفلت می کنیم. صحیفه سجادیه رمزگشایی از کلید خزائن الهی میکند و کاری که امام سجاد (ع) به نمایندگی خداوند در بین مخلوقاتاش انجام داده دعا، آداب و توسعه سؤال و نیاز را انجام میدهد و تصعید دعا و نیاز را تبیین میکند.
وی عنوان کرد: همه موجودات عالم دارای فقر هستند و سرمایه انسان همین فقرشان است که ظرفیت توسعه دارد و میتواند این فقر تبدیل به فخر شود وگرنه همه موجودات عالم در مقام سؤال و فقر قرار دارند.
حجتالاسلام علیاکبری عنوان کرد: اگر به طبیعت خوب بنگرید خواهید دید که درختها نیز دستهای خود را به نشانه دعا به سوی آسمان بلند کردهاند و عجز و نیاز خود را از پروردگار عالم خواستارند.
وی با اشاره به فقر نهفته در انسانها و تفاوت آن با سایر موجودات عالم خاطرنشان کرد: فقری که در انسان نهفته است قابل گسترش و توسعه بوده و از مراتب پایین تا اعلا ادامه دارد و خصوصیت این فقر در صعود و گسترشاش است و امام سجاد (ع) سرمایه و مراتب فقر انسان را نسبت به خدا معرفی کرده و کرانهها و ابعاد آن را آشکار میکند، لذا دعا، قرآن صادق بوده و بازتاب پژواک وحی الهی در تور سینای انسان کامل است.
حجتالاسلام علیاکبری ادامه داد: صحیفه سجادیه ترجمه، شرح و تفسیر قرآن به زبان دعاست و خیلی از حقایق قرآنی در این کتاب نهفته است و انسان کامل در مقام دعا زباناش بازتر بوده در حالی که در مقام خطبه اینچنین نیست زیرا مخاطب فهوای کلام در هنگام خطابه انسانها هستند لذا حد سخن را آنان مشخص میکنند در حالی که در هنگام دعا خداوند متعال با عظمتی بیکران مخاطب انسان است. همچنین کتاب عظیم صحیفه سجادیه افشاکننده اسرار آیات الهی است و سرشار از دعاهایی که میراث عظیم الهی و توحیدی را در اختیار مؤمنان و دوستانشان قرار میدهد، است.
حجتالاسلام علیاکبری تصریح کرد: صحیفه سجادیه یک حقیقت ناشناخته و گنجینه بزرگ الهی نزد ماست که به انسان معرفت نفس میدهد که این معرفت با تمام درجات و سطوحاش در صحیفه سجادیه معرفی شده و بالواقع کتابی در وادی عرفان نظری است. کتاب صحیفه سجادیه آشناکننده انسان با معارف الهی و نشاندهنده تمام مناظر سلوک الی الله از بدایه یا نهایه آن از نوع ناب، خاص و درجه اول است.
وی افزود: امام سجاد (ع) نهایت مقام دلدادگی و عشقورزی نسبت به پروردگار عالم را در دلهای مؤمنان نشان میدهد و باید گفت صحیفه سجادیه کتاب ولایت، توجه به پیامبر اسلام و ائمه اطهار، حماسه، شور، طراوت، شجاعت، همت، صبر، مقاومت، مرزشناسی با مشرکین، منظومه اخلاق و تربیت توحیدی، سبک زندگی انسانی- توحیدی و اسلامی، حقوق و حد مرزها و حریمها است که باید قدر دانست و از مضامین این کتاب ارزشمند بهرهمند شد.
حجتالاسلام علیاکبری در خصوص شیوه اداره جلسات هفتگی شرح صحیفه مبارکه سجادیه طی روزهای دوشنبه هر هفته تصریح کرد: این جلسات گزارشهایی از صحیفه سجادیه است یعنی بالاتر از ترجمه و پایینتر از شرح این کتاب بوده و سعی میشود از ادعیههای موجود صحیفه سجادیه به طور واحد و در حیطه خود مورد بحث و بررسی قرار گرفته شده و نیز مرور شود.
شایان ذکر است، اولین برنامه سلسله جلسات هفتگی شرح صحیفه مبارکه سجادیه توسط حجتالاسلام حاجعلیاکبری، رییس مرکز رسیدگی به امور مساجد روز دوشنبه 9 اردیبهشت سال 92 از ساعت 18 و 30 دقیقه با حضور خواهران و برادران در محل یادمان شهدای هفتم تیر، محل سابق حزب جمهوری اسلامی و قتلگاه شهدای هفتمتیر واقع در میدان بهارستان، نرسیده به سرچشمه، کوچه شهید صیرفیپور برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما