توجه به مکتب، اندیشه مطهری را ماندگار کرد

شهید مطهری همواره از هر فرصت و امکانی برای مطالعه و موشکافی نظریات جدید بهره می برد به نحوی که اگر در رابطه با موضوعی نظر می داد همواره نظریات پیرامون مبحث مورد نظر را نیز به خوبی می دانست و آگاه بود.

غلامرضا ذکیانی، محقق فلسفه اسلامی و منطق و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به ویژگی های بارز اندیشه شهید مطهری که تفکر این اندیشمند را با دیگر اندیشه ها متمایز ساخت، به خبرنگار شبستان گفت: از نکات مهمی که در اندیشه این استاد شهید خودنمایی می کند، توجه همواره او به آموزه های قرآنی و اسلامی است. 

وی با اشاره به تاثیرپذیری شهید مرتضی مطهری از علامه طباطبایی اظهار کرد: ارتباطی که شهید مطهری با علامه داشت در حوزه های متعددی سب بروز تفکرات غنی شد، اما اوج این ارتباط به تالیف کتاب "اصول فلسفه و روش رئالیسم" بر می گردد. این کتاب در دهه 30 نوشته شد و حاوی 14مقاله علامه طباطبایی به زبان فارسی بود که بعدها شهید مطهری ماموریت پیدا کرد تا آنها را جمع آوری و پاورقی نیز بنویسد، انصافا این کتاب در حوزه فلسفه اسلامی از تاثیرگذار ترین ها بود. 

ذکیانی در این راستا ادامه داد: می توانم ادعا کنم در حوزه فلسفه اسلامی و صدرایی کتابی مانند این تالیف نداریم به نحوی که بعد از شش دهه بی رقیب مانده است، اما متاسفانه آن طور که انتظار می رود به این اثر ارزشمند توجه نشده است.

این استاد فلسفه اسلامی در رابطه با کتاب "اصول فلسفه و روش رئالیسم" تصریح کرد: در این اثر 14 مقاله گنجانده شده است که به ترتیب عبارت اند از : مقاله اول: فلسفه چیست؟، مقاله دوم: فلسفه و سفسطه، مقاله سوم: علم و ادراک، مقاله چهارم: علم و معلوم، مقاله پنجم: پیدایش کثرت در علم، مقاله ششم: ادراکات اعتباریه، مقاله هفتم: مباحث وجود، مقاله هشتم: امکان و وجوب، مقاله نهم، علت و معلول، مقاله دهم: امکان و فعلیت حرکت – زمان، مقاله یازدهم: حدوث و قدم – تقدم و تاخر- معیت، مقاله دوازدهم: وحدت و کثرت، مقاله سیزدهم: مهیت جوهر و عرض، مقاله چهاردهم: خدای جهان و جهان.

وی ابراز کرد: در ضمنِ این فصول و مقالات آراء بسیاری از دانشمندان قدیم و جدید، مورد بحث قرار گرفته ضمن آنکه همان طور که پیش تر اشاره کردم، کتاب دارای پاورقی های مفصل و بسیار ارزشمندی است که توسط شهید مرتضی مطهری نوشته شده که در توضیح مقاصد کتاب بسیار مفید است. 

ذکیانی همچنین با اشاره به فعالیت های متنوع استاد مطهری در حوزه تدریس بیان کرد: مطهری منظومه ملاهادی را در سه مقطع تدریس کرد، یک مقطع برای دانشجویان دانشکده الهیات، یک مقطع برای فضلای حوزه عملیه قم و یک بار هم برای اساتید فلسفه دانشگاه تهران، که محصول آن شد شرح مبسوط منظومه.

این محقق با اشاره به توجه وافر شهید مطهری به مباحث فلسفی و مطالعه دقیق نظریات مختلف عنوان کرد: این استاد شهید همواره از هر فرصت و امکانی برای مطالعه و موشکافی نظریات جدید بهره می برد به نحوی که اگر در رابطه با موضوعی نظر می داد همواره نظریات پیرامون مبحث مورد نظر را نیز به خوبی می دانست و آگاه بود. 

وی با اشاره به دیگر آثار تالیف شده شهید مطهری گفت: این استاد شهید در کتاب معروف "خدمات متقابل اسلام و ایران" به خوبی در مقام دفاع از این مهم بر می آید که نه تنها اسلام به ایران خدمت کرد بلکه ایران نیز به اسلام خدمت کرد.

وی افزود: همچنین در اثری دیگر به عنوان "نظام حقوق زن در اسلام" به ابعاد و تمایزهای متعدد زن و مرد اشاره می کند و به مباحث متعدد و شعارهایی که به ویژه آن دوران در مورد حقوق زنان سر می دادند اشاره می کند و پرده از ماهیت حقیقی آنها برداشته و توامان نظریات دین مبین اسلام و جایگاه والای زن را در این دین بیان می کند. 

ذکیانی با اشاره به تالیف دیگر شهید مطهری با عنوان "حماسه حسینی" خاطرنشان کرد: در این کتاب مطهری به تحریفات عاشورا اشاره کرده و بحث حماسه حسینی را مطرح می کند و به نحوی به این تحریفات می پردازد که خواننده متوجه حقایق شده و مشتاق می شود به دنبال حقیقت ناب پیرامون قیام حسینی برود.

پایان پیام/

کد خبر 247876

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha