خبرگزاری شبستان: در سال های اخیر، روند اقتصاد جهانی در مقایسه با دهه های گذشته تغییر کرده است. سمت و سوی سیاستهای کلان اقتصادی جهان عوض شده است. از جمله مصادیق این تغییرات، ائتلاف بریکس و کنش های اقتصادی اخیر آن است.
بریکس ائتلاف پنج قدرت نوظهور اقتصاد جهانی است. این کشورها شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است. نام بریکس درواقع ترکیب حروف اول نام این کشورهاست.
این ائتلاف در ابتدا شامل چهار کشور اول بود. در حدود سال 2001 این کشورها و ائتلاف آنها در رسانه ها «بریک» نامیده شد. پس از 9 سال در بیست و سوم دسامبر 2010، چین پس از رایزنی با اعضای گروه، آفریقای جنوبی را به این ائتلاف دعوت کرد. آفریقای جنوبی این دعوت ار در 14 آوریل 2011 پذیرفت و نام گروه به «بریکس تغییر» یافت.
تقریبا نزدیک به 40 درصد جمعیت جهان یعنی 3 میلیارد نفر در کشورهایی زندگی می کنند که عضو این ائتلافند. سهم تولید ناخالص داخلی جهانی این کشورها در سال 2008 حدود 22 درصد بوده است.
این پنج قدرت نوظهور در حال حاضر نرخ رشد سالانه اقتصادی 5 تا 10 درصد دارند. این رقم در مقایسه با نرخ رشد سالانه اقتصادی اروپا یعنی 2 درصد برخی از کارشناسان را به این فکر واداشته است که بریکس می تواند تا سال 2050 از کشورهای جی 8 پیشی بگیرد.
گروه بریکس در راستای خروج از اقتصاد تک قطبی غرب اروپا و آمریکای شمالی، تصمیمات جدیدی گرفته اند. برزیل و چین در آخرین نشست این گروه در تاریخ 6 فروردین در دوربان آفریقای جنوبی تصمیم گرفتند که دلار آمریکا را از داد و ستدهای مالی خود حذف کنند و ارزهای ملی خودشان را جایگزین آن کنند. «چِن جیان» معاون وزیر بازرگانی چین در حاشیه ی این نشست چنین گفت که کشورهای بریکس در اقتصاد مکمل یکدیگر هستند و همکاری های آنها به صورت پیوسته عمق و گسترش می یابد. طبق گفته ی او در سال 2012 مبادلات چین با برزیل، روسیه، هند و آفریقای جنوبی به 300 میلیارد دلار رسیده است. سرمایه گذاری چین در این کشورها تا پایان سال 2012 به 23 میلیارد و 500 میلیون دلار رسیده است.
با این وصف نشست سران این قدرت ها در دوربان آفریقای جنوبی، علاوه بر روند روبه رشد اقتصاد آنها، نشانگر شکل گیری نظم نوینی در تجارت جهانی است. کشورهای عضو بریکس درصدد هستند که بانک توسعه ی مشترکی را بنیان بگذارند و در کنار آن صندوقی تأسیس کنند که ذخایر ارزی خود را تثبیت نمایند.
این دو نهاد به نوعی مشابه صندوق بین المللی پول (IMF) و بانک جهانی هستند. این دو نهاد جهانی حاصل «کنفرانس بِرِتون وودز» آمریکا هستند. 730 نماینده از کشورهای متفق در 22 جولای 1944 در نیوهمپشایر آمریکا در این کنفرانس شرکت کردند تا نظم مالی و تجاری جهان پس از جنگ جهانی دوم را معین کنند.
در سال های اخیر قدرت های عضو بریکس دائما این انتقاد را مطرح کرده اند که باوجود اهمیت روزافزون اقتصادهای نوظهور جهانی هنوز هم این کشورهای غرب اروپا و آمریکا هستند که بر این دو نهاد عمده ی مالی جهانی حکمرانی می کنند.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما