خبرگزاری شبستان: یازدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری در 24 خردادماه برگزار می گردد. بررسی کاندیداهای رسمی و احتمالی نشان می دهد که در حال حاضر سه طیف اصلی دررقابت برای کسب قدرت در جایگاه ریاست جمهوری هستند: اصول گرایان،اصلاح طلبان و تیم دولت. در ادامه به بررسی مشخصه های این سه طیف می پردازیم.
اصولگرایان در آرزوی وحدت و اجماع
تکثر فعلی نامزدها و چهرههای انتخاباتی از درون طیف اصولگرا بر اساس شواهد و قرائن و همچنین بر اساس نقل قولهای درست و حتی غلط، نشان از تکثر قابل توجهی در گفتمان اصولگرایی است که بنابر رفتار منطقی ، میبایست از این تکثر به وحدت و اجماع برسند.اصولگرایان پای ثابت تمام انتخابات گذشته بوده اند. چه آنها که نامزد میشوند و چه آنها که رای میدهند، بر اساس باور و احساس تکلیف عمل میکنند. پایگاه ثابت اجتماعی و اقتصادی مشخصی دارند و بر همین اساس طی سالهای پس از انقلاب، رکن اصلی حرکتهای سیاسی بوده اند. در گذشته رقیب اصلی شان اصلاح طلبان بودند و در حال حاضر به رقیب سنتی آنها، دولتیها هم افزوده شده اند. در حال حاضر با تورم وتعدد کاندیدا مواجهند، امری که احتمالا تا زمان انتخابات برخی به نفع بعضی دیگر کنار بکشند. البته هنوز معلوم نیست که چه کسانی میروند و چه کسانی تا آخر میمانند. ضمن اینکه تقریبا همگی به تایید صلاحیت خود مطمئند، اطمینانی که چندان در میان اصلاح طلبان و دولتیها وجود ندارد.
اصلاح طلبان در آرزوی بله خاتمی
در انتخابات سال 76 جریان اصلاحات با شعار های جدیدی که در آن مقطع برای مردم بویژه جوانها تازگی داشت، توانست اکثریت آرا را کسب کند. این جریان در طول دوران مدیریت دچار آسیبهای متعدد از جمله سهمخواهی جریانی و بعضی رفتارهای افراطی شد که به همان نسبت از مسیر اهداف از پیش تعیین شده فاصله گرفت، در نتیجه به شعار های داه شده نتوانست عمل نماید.اصلاح طلبان همچنان با توجه به دایره گسترده خود و تجارب تلخ گذشته به جمع بندی نهایی برای شرکت نرسیده اند، برخی مخالف شرکت و طیفی طرفدار حضورند و همین دوپارگی موجب شده بحث کاندیداتوری تاچندی پیش و تا حد زیادی تحت الشعاع این موضوع قرار بگیرد. ترجیح اصلاح طلبان طرفدار شرکت در انتخابات این است که چهره ای وارد انتخابات شود که بتواند حداکثر اجماع را برای استفاده از همه ظرفیتها و رای آوری ایجاد کند، و او کسی نیست به جز سید محمد خاتمی. آمدن یا نیامدن خاتمی، این روزها مسئله اصلی اصلاح طلبان طرفدار شرکت در انتخابات است. ظاهرا رایزنیها به نتیجه نرسیده و گفته میشود طی هفته پیش رو خاتمی نظر نهایی خود را اعلام میکند. از این رو، طیف طرفدار حضور در انتخابات تلاش خود را برای ترغیب خاتمی برای کاندیداتوری دو چندان کرده اند. چهره هایی همچون محمدرضا عارف هم، برغم ورود و اعلام زودهنگام خود، وقتی با برخی موضع گیریهای منفی همفکران خود مواجه شد، در انتظار نظر اصلاح طلبان برای جمع بندی نهایی باقی ماند. بنابر آن است که هر تصمیمی که اصلاح طلبان درباره انتخابات آینده بگیرند، اعم از شرکت در انتخابات با حضور خاتمی، شرکت در انتخابات با کاندیدایی دیگر و یا عدم شرکت در انتخابات، همگی مبتنی بر یک اجماع نسبی باشد. از کاندیداهای پیشنهادی مطرح دیگر اصلاح طلبان و طیفهای همفکر هاشمی رفسنجانی است که او هم هنوز نشانه ای از تمایل به حضور نشان نداده است.
تیم دولت در آرزوی تایید صلاحیت
درخصوص فعالیت های انتخاباتی نزدیکان دولت صرفا گمانه زنی ها و تحلیل های مخالفان دولت را می توان این سو آن سو دید و و از آنجا که دولت خود برگزار کننده انتخابات است از مسائل کلی و قانونی انتخابات می گوید.در این باره گفته می شود که طیف دولت که آنچه در درجه اول برایش اهمیت دارد حفظ پایگاه ریاست جمهوری است و کاندیداتوری مشایی را برغم احتمال قوی بودن رد صلاحیت وی، دنبال میکند. بعبارتی کاندیدای طرفداران دولت چهره ای است که صلاحیتش برای معاون اولی توسط رهبری رد شده است و با علم به این موضوع او بعنوان کاندیدای اول دولتیها برای ریاست جمهوری مطرح میشود، ولی به احتمال قوی کاندیدای بعدی که تایید صلاحیت میشود، به تقلید از انتخابات مصر کاندیدای اصلی دولتیها خواهد بود. فردی همچون غلامحسین الهام یا رحیمی ، میتوانند نامزدهای پیشنهادی دولتیها باشند و تاکنون این صحبت در حد گمانه زنی و تحلیل های شخصی می باشد.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما