قاسم پورحسن، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی درباره علت ماندگاری اندیشه های شهید مطهری به خبرنگار شبستان گفت: یکی از نکات مهمی که در تفکر این استاد شهید وجود دارد، توجه او به آموزه های قرآنی و اسلامی است.
وی ادامه داد: در حقیقت آموزه های دینی برای شهید مطهری یک اصل است که این مهم می تواند متاثر از علامه طباطبایی باشد، چراکه علامه معتقد است بنیان تفکر فلسفی را دین تشکیل می دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: بنابر دیدگاه شهید مطهری فلسفه همان زندگی است و این دانش بنیان اخلاقی جامعه را مورد توجه قرار می دهد، بنابراین حقیقت آن است که باید در درجه اول متوجه این موضوع بود که شهید مطهری فلسفه را جدا از حقایق دینی و آموزه های وحیانی نمی داند، لذا می بینیم که اندیشه های فلسفی شهید مطهری با آموزه های دینی گره خورده است.
پورحسن با بیان اینکه از دیدگاه شهید مطهری فلسفه باید سه امر اساسی را عهده دار باشد، افزود: تفکر و اندیشه ورزی که سبب عقلانیت جامعه خواهد شد، نگاه به فلسفه به این عنوان که این دانش می تواند مناسبات اخلاقی و انسانی را در جامعه عهده دار باشد، نگرش به فلسفه با این خط سیر که این علم را به عنوان اقوال و مجموعه ای از آرای متفکران ندانسته و آن را مسیری برای زندگی بشر قلمداد کردن، از جمله اعتقاداتی است که شهید مطهری در حوزه فلسفه و نسبت آن با زندگی بشر داشت.
وی عنوان کرد: شهید مطهری معتقد بود که فلسفه عهده دار تبیین و پاسخ گویی نیازهای جامعه است، بنابراین اگر قرار باشد این دانش انتزاعی محض باشد عقیم می ماند، بنابراین دیدگاه آن استاد شهید از آغاز بومی کردن اندیشه های فلسفی بود.
پورحسن بیان کرد: از مسائلی که شهید مطهری به آن توجه داشت این بود که چگونه از فلسفه برای پاسخ گویی به پرسش ها بهره بگیریم، به بیان بهتر توجه به اهمیت داشتن رویکردی فلسفی و عقلانی جهت شکل دادن به زندگی عقلانی در جامعه دینی.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ابراز کرد: شهید مطهری معتقد است فلسفه با اخلاق و فرهنگ و نظریه تمدنی در ارتباط است، مسئله ای که این روزها بسیار از آن سخن می گوییم و مطهری سال ها قبل به آن توجه داشت.
وی در مورد آثار شهید مطهری و همچنین نبود توجه کافی به روش او در حوزه فکر و فلسفه گفت: اینگونه نیست که تفکر شهید مطهری مورد توجه نباشد اما معتقدم در این حوزه کم کار شده است، یا توجه جدی نداشته ایم وگرنه تاکنون باید اندیشه او در جامعه بیش از آن چه که شاهدیم جاری می بود، مطهری تفکری اصیل در چارچوب اندیشه ها و آموزه های قرآنی داشت.
پورحسن ادامه داد: مطهری راهکارهایی را در حوزه موضوعات مختلف از جمله فلسفه و فلسفه زندگی ارائه کرد که تحت تاثیر علامه است، اما نظریه جدید او ایجاد مناسبات عقلی بود که همان دغدغه ما در باب نظریه تمدن اسلامی است.
وی ضمن انتقاد از عدم بازخوانی کافی اندیشه های شهید مطهری خاطرنشان کرد: ما غفلت کردیم، دیدگاه های شهید مطهری می تواند شالوده و اصل در بسیاری از مسائل باشد، لازمه این امر آن است که کارهای علمی بیشتری در مورد این استاد شهید انجام شود تا به درک عمق مطالب او پی ببریم که برای این مهم نیازمند پژوهش نظام مند در حوزه آثار او هستیم و آنچه واضح است بازگشت به اندیشه های او است.
پایان پیام/
نظر شما