به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در نشست خبری امروز چهارشنبه 3 اردیبهشت گزارشی از سفر خود به سوریه و دیدار با ملاقاتهای هیئت پارلمانی ایران در این کشور ارایه داد.
بروجردی در این مصاحبه خاطرنشان کرد: در حال حاضر از 23 کشور جهان عناصری که ماهیت تروریستی دارند در سوریه حضور دارند و به بدترین شکل به کشتار مردم، مثلهکردن و تخریب زیرساختها در سوریه میپردازد.
وی اظهار کرد: از میان بردن تأسیسات زیربنایی در سوریه و به ویژه زیرساختهای نظامی هرگونه تردیدی را در مورد دخالت مستقیم رژیم صهیونیستی برطرف میکند و صهیونیستها عملا یک جنگ فرسایشی را علیه مهمترین مرکز مقاومت به راه انداختهاند و به همین دلیل نیز وظیفه همه کشورهای مقاومت حمایت از سوریه و جلوگیری از اهداف رژیم صهیونیستی است.
بروجردی تصریح کرد: علیرغم همه تلاشها و به ویژه بازکردن جبهه جدید توسط آمریکا از مرز اردن برای آموزش به معارضین و همچنین فرستادن سلاح برای آنها اما شاهد این هستیم که آمریکا نتوانسته است به اهداف خود برسد و بازکردن این جبهه نشان از شکست دیگر آمریکا در ساختار حاکم بر سوریه دارد و قطعا آمریکا و همپیمانانش شکستخوردگان این چالش در سوریه هستند و در واقع بازکردن این جبهه فقط به ضرر اردن در منطقه تمام میشود.
وی با تأکید بر اینکه روز به روز موقعیت سوریه و بشار اسد به عنوان رییسجمهور این کشور تقویت میشود، گفت: به نفع آمریکاست که این بازی را پایان دهد و توصیه ما به کشورهای منطقه این است که با فشار آمریکا علیه سوریه چنین مواضعی را داشتند، سیاستهای نادرست خود را تغییر دهند و به این سیاستهایی که بیشتر موجب کشتار مردم سوریه میشود، خاتمه دهند.
بروجردی با اشاره به دیدارهای هیئت پارلمانی ایران با مقامات رده بالای سوریه خاطرنشان کرد: ما در این دیدارها ابتدائا ملاقاتی با بشار اسد رییسجمهور این کشور، محمد جهاد رییس مجلس این کشور، ولید معلم وزیر امور خارجه، سرلشکر ابراهیم محمود رییس کمیسیون امنیت ملی، رییس کمیته آشتی ملی، رییس کمیسیون خارجی، اعضای کمیته پیگیری گفتوگوهای ملی که گفتوگوهای دولت با معارضین را انجام میدهند، مفتی احمد حسون مفتی کل سوریه، معاونت نخستوزیر، شیخ توفیق المطیع فرزند عالم شهید که توسط معارضین به شهادت رسید را انجام دادیم.
وی با اشاره به حضور خود در خانه این عالم شهید گفت: ما به همراه رییس مجلس سوریه به خانه این شهید رفتیم و تسلیت ملت و مجلس ایران را به آنها ابلاغ کردیم و همچنین نشستی با همه رهبران گروههای فلسطینی که در دمشق هستند، صورت گرفت و در جریان آخرین تحولات صحنه فلسطین نیز قرار گرفتیم.
رییس کمیسیون امنیت ملی با اشاره به اهداف مورد پیگیری در این سفر گفت: ما در این سفر از آخرین وضعیت آرایش نظامی و همچنین موقعیت ارتش و نیروهای مردمی که در کنار ارتش و نیروهای مسلح برابر مهاجمین قرار گرفتهاند، قرار گرفتیم.
وی با اشاره به حضور 10 هزار نیروی مردمی در کنار ارتش و نیروهای مسلح سوریه گفت: حدود این نیروهای مردمی موقعیت نیروهای مسلح در سوریه را دوچندان کرده است.
وی با بیان اینکه اغلب تروریستهایی که به سوریه اعزام شدهاند از دیگر کشورها هستند و توسط آمریکا و همپیماناناش آموزش میبینند، گفت: این تروریستها متأسفانه حوادث تلخی مانند مثلهکردن و سر بریدن را علیه مردم سوریه انجام میدهند و حجم وسیعی از تسهیلات نظامی و همچنین کمکهای مالی را از آمریکا و همپیماناناش در منطقه دریافت میکنند.
وی با اشاره به بازکردن جبهه جدیدی از مرز اردن برای کمک به تروریستها گفت: پیشبینی ما این است که آمریکا در این عرصه موفق نیست و نشانههای شکست آن در سوریه کاملا واضح است.
بروجردی ادامه داد: از دیگر کارهایی که در سوریه انجام شده است مذاکرات سیاسی میان نمایندگان دولت سوریه و مخالفان این دولت است که در بسیاری از مناطق مخالفان با پذیرفتن مذاکرات سیاسی قصد حل این بحران از طریق مذاکره را دارند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران رایزنیهای خود را با سوریه در آینده نیز ادامه میدهد از سفر هفته آینده رییس مجلس سوریه به ایران خبر داد و گفت: ما مذاکراتمان را در چهارچوب دیپلماسی پارلمانی برای کاهش بحران در سوریه ادامه میدهیم.
وی با تأکید بر اینکه ایران به کمکهای اقتصادی، سیاسی و بینالمللی خود از سوریه در آینده نیز ادامه میدهد، یادآور شد: ما معتقدیم کمک اقتصادی و سیاسی از سوریه کمک به منافع ملیمان و همچنین امنیت ملیمان است زیرا صهیونیستها بارها ما را به حمله نظامی تهدید کردهاند و قطعا یکی از علل ناکامی آنها توانمندی ایران در خط مقدم مقابله با رژیم صهیونیستی است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بشار اسد در مورد حمله نظامی احتمالی صهیونیستها به سوریه مطلبی را بیان کرده است یا نه، گفت: من برداشت خودم را در این موضوع عرض میکنم که رژیم صهیونیستی مطلع است که هرگونه اقدام نظامی علیه سوریه محدود به سوریه باقی نمیماند و این به معنای جنگ فراگیر است که توان چنین جنگی برای سوریه که شکست را از حزبالله و حماس آزموده است را ندارد و قاعدتا رژیم صهیونیستی وارد چنین جنگی نمیشود زیرا چشمانداز این جنگ قابل محاسبه برای این رژیم نیست و قطعا جنگ این رژیم علیه سوریه محدود به این کشور نمیشود و احتمال چنین خطری از سوی رژیم صهیونیستی برای سوریه را بسیار ضعیف میدانم.
وی در پاسخ به سؤال دیگری که به حمایتهای مالی ایران و روسیه از سوریه اشاره داشت، گفت: ظرف بیش از دو سالی که از بحران در سوریه میگذرد ایران، چین و روسیه و همچنین تعداد دیگری از کشورهای آمریکای لاتین برای مقابله با سیاستهای آمریکا در کنار ملت و دولت سوریه ایستاده است و حجم تبلیغات آمریکا در این زمینه بسیار بالا و وسیع است و آنها در سطح گستردهای این لشکرکشی به سوریه را ادامه میدهند.
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به برگزاری اجلاس اخیر در استانبول گفت: این اجلاس با حضور 11 کشور برگزار شد، در حالی که در اجلاسهای قبلی بیش از 100 کشور شرکت میکردند و همین موضوع نشان میدهد منحنی کشورهای مخالف دولت سوریه رو به نزول است و منحنی کشورهای حامی دولت سوریه رو به صعود است.
وی ادامه داد: اینکه ایران با روسیه در این زمینه رایزنیهایی داشته است باید بگوییم معاون وزیر امور خارجه ما به مسکو رفت و این هفته نیز معاون رییس فدراسیون سوریه به تهران آمد و این کار در فضای همکاری دو کشور طبیعی است.
وی اضافه کرد: بسیاری از توانمندیهای ارتش سوریه چون جنگ خیابانی و تروریستی هنوز به کار گرفته نشده است و چون مردم سوریه خودشان احساس مسئولیت کردهاند پس دست به سلاح گرفتهاند و در کنار نیروهای مسلح از کشورشان دفاع میکنند و قطعا با توجه به مجموعه نیروهای مسلح و مردم روسیه، سوریها نیاز ندارند که خارج از مرزهای این کشور نیرو و تسلیحات نظامی برای آنها ارسال شود.
وی اضافه کرد: در چند ماه قبل وضعیت و بحران در سوریه کاملا قابل شهود بود ولی در حال حاضر این وضعیت تا حدودی آرام شده است.
وی در مورد کمکهای نظامی جمهوری اسلامی به سوریه و شایعاتی که در این زمینه مطرح است، گفت: نباید انتظار داشته باشیم که گروههای مخالف مطالبی غیر از این را بگویند، طبیعی است که کسانی که مخالف سوریه و مقاومت هستند و در خط آمریکا هستند اینگونه بخواهند شکست آمریکا را توجیه کنند.
وی اضافه کرد: همه کسانی که در منطقه اعم از ترکیه، قطر، اردن و عربستان امکانات آموزشی و تسهیلاتی به سوریه گسیل کردهاند باید بدانند که آمریکا شکستخورده این رقابت است و آمریکا برای حفظ ناتوانی خودش اینگونه جنگ تبلیغاتی راه انداخته است که ایران و حزبالله برای دولت سوریه سلاح و نیرو فرستاده است.
وی در مورد کشتار در روستاهای شیعهنشین سوریه نیز گفت: افراد زیادی در سوریه جان خود را از دست میدهند که تعداد قابل توجهای از آنها مسلمان هستند و آنچه برای ما مهم است این است که صرفنظر از شیعه و یا سنی بودن این افراد مسلمان هستند و کشتن مسلمانان برای جهان اسلام یک فاجعه است، متأسفانه امروز القاعده بازیخورده جدی در منطقه است و آنها را از کشورهای مختلف تشویق میکنند که در سوریه که مسلخ آنان است، کشته شود تا منافع آمریکا و دیگر کشورها حفظ شود.
وی با اشاره به حادثه اخیر در بوستون آمریکا گفت: خود آمریکاییها اظهار کردند که این افراد در چچن آمدهاند پس باید بدانند که اگر از تروریستها در منطقهای حمایت میکنند ممکن است عواقب آنها دامن خودشان را نیز بگیرد زیرا این تیغ دو دم است که یک دم آن آنها را تهدید میکند.
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین در مورد اینکه آیا ایران با توجه به اینکه ریاست جنبش عدم تعهد را به عهده دارد از این ظرفیت به خوبی استفاده میکند، گفت: دولت از ظرفیت این جنبش حداقل استفاده را کرده است و از این منظر به دلایل نامشخص از این ظرفیت استفاده بهینه را نکرده است اما ما در غالب دیپلماسی پارلمانی از وزیر امور خارجه میخواهیم تا از ظرفیت جنبش عدم تعهد در راستای منافع ملی برای حمایت از مقاومت سوریه استفاده کنند.
وی در مورد برگزاری انتخابات در سوریه گفت: فرض بر این است که در سوریه در سال 2014 در چهارچوب قوانین داخلی این کشور انتخابات آزاد برگزار شود، البته ممکن است فضاسازیهای آمریکا صحنه را به گونهای دیگر رقم بزند ولی باید بدانیم که خود بشار اسد نیز طبق قانون میتواند نامزد این انتخابات باشد.
وی ادامه داد: قطعا مردم سوریه در سال 2014 برای سرنوشت خودشان تصمیمگیری میکنند و شاید هم به بشار اسد رأی بدهند و تا آن زمان وقت زیادی داریم و باید منتظر تحولات باشیم.
وی تأکید کرد: قطعا جمهوری اسلامی ایران مخالف مسلحکردن عناصر تروریستی و کمک به ناامنی در سوریه است و همانند کسانی که به دنبال بحرانآفرینی در سوریه هستند، نیست زیرا سیاست ایران تلاش جدی برای مذاکره و دفاع و توافق با مخالفان دولت در چهارچوب مقررات داخلی این کشور و حل بحران از طریق سیاسی است.
بروجردی همچنین در مورد نقش ترکیه در کشت و کشتارهای سوریه در این زمینه گفت: در سفری که کمتر از یک سال گذشته به ترکیه داشتم بحث مفصلی را با رییسجمهور و وزیر خارجه این کشور انجام دادهام و دوستانه مطالبی را به آنها بیان کردم که با توجه به اینکه ترکیه همسایه سوریه است و کشور مسلمان است این سیاست اشتباه خود را در قبال سوریه کنار بگذارد و به شعلهورترشدن آتش در این کشور کمک نکند.
وی اضافه کرد: اما چون در این کشور فشارهای آمریکا و نگاههای اخوانی حاکم است پس در این مورد صحبتهای ما مؤثر نبود و دولت ترکیه این انتخاب را انجام داد که امیدواریم بعد از این دو سال به اشتباهبودن سیاستهای خود در قبال سوریه پی برده باشند و در این سیاستها تجدیدنظر کنند تا بیشتر به کشتار مردم سوریه کمک نکنند.
وی همچنین با اشاره به رایزنیهای رییس مجلس ایران با رییس مجلس ترکیه و همچنین وزیر امور خارجه و سفیر ایران در ترکیه گفت: خوشبختانه رایزنیها بعد از آن سفر ادامه داشت و در بالاترین سطوح نیز انجام شد و در حال حاضر نیز توصیه ما به ترکیه این است که یک بازنگری جدی در سیاستهای خود در قبال سوریه که کشور همسایه و برادرش است، انجام دهد.
پایان پیام/
نظر شما